Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Tratament fiscal TVA pentru refacturare cheltuieli

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Mai. 2019 Exclusiv
Tags: refacturare cheltuieli, tratament tva, baza de impozitare

"Societatea A platitoare de TVA primeste facturi de bunuri si servicii in contul Societatii B. Cele doua firme fac parte din acelasi grup de firme".Acesta este studiul de caz propus astazi. In cele ce urmeaza, specialistul nostru va raspunde mai multor intrebari redate in randurile de mai jos.

  • Care este tratamentul TVA in cazul in care A refactureaza catre B strict contravaloarea bunurilor si serviciilor?
  • Care este tratamentul TVA in cazul in care se adauga o marja de profit?
  • In cazul in care societatea B nu este inca infiintata, cum vor fi tratate cheltuielile cu serviciile si bunurile conform facturilor primite de la furnizori de catre societatea A, dar care vor fi refacturate catre Societatea B abia la momentul infiintarii acesteia, decalajul fiind de cca 1-2 luni?

Raspunsul specialistului


Operatiunea de refacturare a cheltuielilor este detaliata prin normele de aplicare ale art. 286 "Baza de impozitare pentru livrari de bunuri si servicii efectuate in interiorul tarii”, la pct. 30, alin. (5) din care rezulta ca “Se considera ca are loc o refacturare de cheltuieli, in sensul alin. (4), atunci cand sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) persoana impozabila urmareste doar recuperarea contravalorii unor achizitii de bunuri/servicii care au fost efectuate pe numele sau, dar in contul altei persoane;
b) persoana impozabila nu recupereaza mai mult decat cheltuiala efectuata. ”
 
Astfel, refacturarea se refera doar la recuperarea cheltuielilor efectuate de catre A, dar nu se refera la situatia in care A  adauga si o marja de profit pentru cheltuielile efectuate pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii. În acest caz, la refacturare, societatea din Romania aplica structura de comisionar, deoarece primeste facturi emise pe numele sau si emite facturi pe numele clientului.  In acest caz, la refacturare, prin  aplicarea structurii de comisionar,  exigibilitatea pentru operatiunile refacturate intervine la data emiterii facturii de catre societatea din Romania, fiind aplicabil regimul fiscal al operatiunilor refacturate in ceea ce priveste:
- locul prestarii;
- cotele;
- scutirile.
 
Toate aceste aspecte sunt reglementate in mod expres la pct. 31  alin. (6) din normele de aplicare ale art. 286 “ (6) In masura in care persoana impozabila poate face dovada ca singurul scop este refacturarea de cheltuieli, fiind indeplinite conditiile prevazute la alin. (5), nu este obligata sa aiba inscrisa in obiectul de activitate realizarea livrarilor/prestarilor pe care le refactureaza. Spre deosebire de situatia prezentata la alin. (3), in cazul structurii de comisionar persoana impozabila are dreptul la deducerea taxei aferente achizitiilor de bunuri/servicii care vor fi refacturate, in conditiile legii, si are obligatia de a colecta taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile taxabile. Se considera ca la aplicarea structurii de comisionar exigibilitatea pentru operatiunile refacturate intervine la data emiterii facturii de catre persoana care refactureaza cheltuieli efectuate pentru alte persoane, indiferent de natura operatiunilor refacturate. Pentru fiecare cheltuiala refacturata se va aplica regimul fiscal al operatiunii refacturate, referitoare, printre altele, la locul livrarii/prestarii, cotele, scutirile livrarii/prestarii refacturate. ”

Pentru aplicarea unui tratament fiscal corect, este recomandabil sa aveti in vedere si exemplul 2 de la pct. 30 alin. (5) din Codul fiscal cu privire la  cheltuielile accesorii efectuate de persoana care realizeaza o livrare de bunuri sau o prestare de servicii  
"Exemplul nr. 2: O persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA incheie un contract pentru livrarea unor bunuri pe teritoriul Romaniei catre o alta persoana impozabila. Toate cheltuielile de transport, asigurare pe timpul transportului, incarcare-descarcare, manipulare sunt in sarcina furnizorului, dar se recupereaza de la client. Respectivele cheltuieli reprezinta cheltuieli accesorii livrarii de bunuri, care se includ in baza de impozitare a livrarii, beneficiind de tratamentul fiscal al tranzactiei principale. Refacturarea acestora nu reprezinta o refacturare de cheltuieli in sensul pct. 31."
 
In functie de obiectul contractului incheiat intre A si B, nu trebuie neglijate nici prevederile pct. 31 alin. (4) din normele de aplicare ale art. 286  "In cazul refacturarii de cheltuieli, se aplica structura de comisionar conform prevederilor pct. 7 alin. (4) sau, dupa caz, ale pct. 8 alin. (3). Totusi, structura de comisionar nu se aplica in situatia in care se aplica prevederile pct. 30 alin. (4) si (5), respectiv daca sunt cheltuieli cu impozite si taxe sau sunt cheltuieli accesorii, care cad in sarcina furnizorului/prestatorului in legatura cu operatiunile pe care le-a realizat, fiind recuperate de la client. "
 
In situatia in care societatea B adauga si o marja de profit pentru bunurile livrate sau pentru serviciile prestate, nu mai poate fi vorba despre o refacturare de cheltuieli, ci depre o livrare de bunuri sau o prestare de servicii conform obiectului de activitate a lui A. 
 
In situatia in care societatea B este infiintata ulterior efecturarii cheltuielilor de catre A, nu se poate considera ca are loc o refacturare  deoarece  acele cheltuieli au fost efectuate pentru o societate care nu a existat la momentul inregistrarii in evidenta a cheltuielilor respective. Astfel, nu poate fi dovedita realitatea operatiunilor, aspect care ar conduce la aparitia suspiciunilor de frauda si evaziune fiscala intervenite  in lantul de livrari de bunuri sau  prestari de servicii.  
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Tratament fiscal TVA pentru refacturare cheltuieli":
Rating:

Nota: 3.67 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016