keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

TVA si accize, modificate prin OUG 102 din 2013. Explicatii oferite de consultant

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Dec. 2013 Exclusiv
Tags: tva, modificari oug 102/2013, accize, nivelul accizelor, bunuri furate

Va prezentam mai jos modificarile esentiale aduse TVA-ului si accizelor odata cu OUG 102/2013. Incepem astfel printr-o descriere care se refera strict la noile reglementari din domeniul TVA si continuam cu o serie de prevederi aferente accizelor.


Taxa pe valoarea adaugata

1) Modificarea prevederilor referitoare la ajustarea TVA in sensul ca nu se impune ajustarea in cazul bunurilor pierdute, distruse sau furate, in conditiile in care pierderea, distrugerea sau furtul bunurilor sunt demonstrate corespunzator. in cazul bunurilor furate pentru care s-a ajustat taxa pe valoarea adaugata in cursul anului 2013, persoana impozabila poate anula ajustarea efectuata la data la care furtul este dovedit legal prin hotarare judecatoreasca definitiva.

2) Eliminarea conditiei referitoare la achitarea TVA solicitate la rambursare de catre persoanele impozabile nestabilite in Romania.

3) Excluderea din baza de impozitare a TVA aferenta serviciilor de leasing a costului cu asigurarea bunului care face obiectul contractului de leasing, atunci acest cost este recuperat de societatile de leasing prin refacturare de la utilizatori.

Accize

1) Masuri de ordin tehnic privind reducerea valorii garantiilor maxime, precum si precizarea faptului ca nivelul garantiei reduse pentru antrepozitarii autorizati nu poate fi mai mic decat nivelul garantiei minime. Astfel, valoarea garantiei in cazul antrepozitarului autorizat sau destinatarului inregistrat poate fi redusa la cerere, potrivit criteriilor obiective prevazute in normele metodologice.

Valoarea garantiei reduse pentru antrepozitarii autorizati nu poate fi mai mica decat nivelul minim.

2) Interzicerea practicarii vanzarilor cu prime, iar pentru cele din categoria promotiilor doar in anumite conditii, pentru produsele accizabile din grupa tutunului prelucrat si din grupa alcoolului si bauturilor alcoolice.

3) Interzicerea vanzarii de tigarete, de catre orice persoana, catre persoane fizice, la un pret mai mic decat pretul de vanzare cu amanuntul declarat.
 
4) Stabilirea unui mod de calcul al valorii accizelor in lei, in situatia in care cursul de schimb valutar stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent,
publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, este mai mic decat cursul de schimb valutar stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul anterior anului precedent.

In acest caz, valoarea in lei a accizelor si a impozitului la titeiul din productia interna, datorate bugetului de stat, stabilite potrivit prezentului titlu in echivalent euro pe unitatea de masura, se determina prin transformarea sumelor exprimate in echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul anterior anului precedent, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, valoare care se actualizeaza cu media anuala a indicelui preturilor de consum calculata in luna septembrie din anul precedent, comunicata oficial de Institutul National de Statistica, pana la data de 15 octombrie. Pentru anul 2014, media anuala a indicelui preturilor de consum calculata in luna septembrie a anului 2013 este de 104,77%.


5) Modificarea nivelului accizelor pentru:

a) benzina cu plumb (637,91 euro/tona, respectiv 491,19 euro/1.000 de litri)
b) benzina fara plumb (557,91 euro/tona, respectiv 429,59 euro/1.000 de litri)
c) motorina (473,85 euro/tona, respectiv 400,395 euro/1.000 de litri)
d) petrol lampant (kerosen) utilizat drept combustibil pentru motor (557,39
euro/tona, respectiv 445,91 euro/1.000 de litri).




Autor: Irina Dumitrescu

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016