Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Exigibilitatea accizelor pentru tigari. Cum procedam la transferul dintre sucursale?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Mai. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, transfer sucursale, accize tigari, antrepozite fiscale, codul fiscal

Vom analiza mai jos transferul dintre doua sucursale (antrepozite fiscale de tigari) pentru care s-a platit acciza la eliberarea din prima sucursala. Vom stabili daca la iesirea din a doua sucursala se va plati acciza a doua oara.


Solutia consultantului:

Ca principiu, accizele reprezinta un impozit indirect care se aplica o singura data asupra consumului grupelor de produse expres prevazute de legislatia in materie fiscala.

Potrivit prevederilor art. 206^6 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumit in continuare Codul fiscal, accizele devin exigibile in momentul eliberarii pentru consum si in statul membru in care se face eliberarea pentru consum, conditiile de exigibilitate si nivelul accizelor care urmeaza sa fie aplicate fiind cele in vigoare la data la care accizele devin exigibile in statul membru in care are loc eliberarea pentru consum.

La art. 206^7 din Codul fiscal sunt prevazute situatiile in care intervine eliberarea pentru consum. Astfel, eliberarea pentru consum reprezinta, in primul rand, iesirea produselor accizabile, inclusiv neregulamentara, dintr-un regim suspensiv de accize.

De asemenea, la art. 206^30 alin.(2) din Codul fiscal sunt prevazute in mod expres situatiile in care se aplica regimul suspensiv de accize. De exemplu, deplasarea produselor accizabile intre doua antrepozite fiscale se realizeaza in regim suspensiv de accize, primirea respectivelor produse efectuandu-se tot in regim suspensiv de accize, bineinteles cu respectarea cerintelor impuse de legiuitor pentru aplicarea unui astfel de regim fiscal ambelor operatiuni (deplasare dintr-un antrepozit fiscal si primire intr-un alt antrepozit fiscal).  

Prin urmare, in situatia prezentata de dumneavoastra, pentru tigarile iesite din primul antrepozit fiscal, tigari ce se deplasau catre cel de-al doilea antrepozit fiscal si in final primite de cel din urma, sub conditia respectarii cerintelor prevazute la sectiunea a 9 –a a capitolului I^1 al titlului VII din Codul fiscal (autorizatii de antrepozit fiscal valide, e-DA, notificarea autoritatii vamale teritoriale despre sosirea produselor accizabile, raport de primire, etc.), nu trebuia sa se perceapa si sa se plateasca accize intrucat deplasarea respectivelor produse fiind intre doua antrepozite fiscale autorizate se derula in regim suspensiv de accize, ca de altfel si primirea acestora.

Accizele trebuiau sa fie percepute si platite la eliberarea pentru consum pe teritoriul Romaniei a tigarilor, respectiv la iesirea din cel de-al doilea antrepozit fiscal. 

Presupunand ca ar fi vorba de tigarete si nu de tigari, situatia se complica stiindu-se faptul ca acciza este compusa dintr-o acciza specifica si o acciza ad valorem aplicata la pretul de vanzare cu amanuntul, pret a carui stabilire revine, in principal, antrepozitarului autorizat pentru productie. De asemenea, incepand cu anul 2013 pana in 2018 potrivit prevederilor actuale, majorarea accizelor pentru tigarete se produce de la 1 aprilie a fiecarui an.

Toate aceste elemente, alaturi de cursul de schimb leu/euro si structura accizei totale sunt importante pentru perceperea corecta a accizelor pentru tigaretele eliberate pentru consum.
   
Totusi, pentru a nu fi in situatia unor produse accizabile accizate de doua ori, consideram ca va puteti prevala de prevederile art.117 alin.(1) lit.d) din OG nr.92/2003privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, solicitand in acest sens restituirea sumelor reprezentand accize (cele percepute si platite cu ocazia iesirii tigarilor din primul antrepozit fiscal catre cel de-al doilea antrepozit fiscal) platite ca urmare a aplicarii eronate a prevederilor legale.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Exigibilitatea accizelor pentru tigari. Cum procedam la transferul dintre sucursale?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016