Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Vom analiza mai jos transferul dintre doua sucursale (antrepozite fiscale de tigari) pentru care s-a platit acciza la eliberarea din prima sucursala. Vom stabili daca la iesirea din a doua sucursala se va plati acciza a doua oara.
Solutia consultantului:
Ca principiu, accizele reprezinta un impozit indirect care se aplica o singura data asupra consumului grupelor de produse expres prevazute de legislatia in materie fiscala.
Potrivit prevederilor art. 206^6 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumit in continuare Codul fiscal, accizele devin exigibile in momentul eliberarii pentru consum si in statul membru in care se face eliberarea pentru consum, conditiile de exigibilitate si nivelul accizelor care urmeaza sa fie aplicate fiind cele in vigoare la data la care accizele devin exigibile in statul membru in care are loc eliberarea pentru consum.
La art. 206^7 din Codul fiscal sunt prevazute situatiile in care intervine eliberarea pentru consum. Astfel, eliberarea pentru consum reprezinta, in primul rand, iesirea produselor accizabile, inclusiv neregulamentara, dintr-un regim suspensiv de accize.
De asemenea, la art. 206^30 alin.(2) din Codul fiscal sunt prevazute in mod expres situatiile in care se aplica regimul suspensiv de accize. De exemplu, deplasarea produselor accizabile intre doua antrepozite fiscale se realizeaza in regim suspensiv de accize, primirea respectivelor produse efectuandu-se tot in regim suspensiv de accize, bineinteles cu respectarea cerintelor impuse de legiuitor pentru aplicarea unui astfel de regim fiscal ambelor operatiuni (deplasare dintr-un antrepozit fiscal si primire intr-un alt antrepozit fiscal).
Prin urmare, in situatia prezentata de dumneavoastra, pentru tigarile iesite din primul antrepozit fiscal, tigari ce se deplasau catre cel de-al doilea antrepozit fiscal si in final primite de cel din urma, sub conditia respectarii cerintelor prevazute la sectiunea a 9 –a a capitolului I^1 al titlului VII din Codul fiscal (autorizatii de antrepozit fiscal valide, e-DA, notificarea autoritatii vamale teritoriale despre sosirea produselor accizabile, raport de primire, etc.), nu trebuia sa se perceapa si sa se plateasca accize intrucat deplasarea respectivelor produse fiind intre doua antrepozite fiscale autorizate se derula in regim suspensiv de accize, ca de altfel si primirea acestora.

Manual de politici contabile - Stick USB

Cartea Verde a Contabilitatii

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
Accizele trebuiau sa fie percepute si platite la eliberarea pentru consum pe teritoriul Romaniei a tigarilor, respectiv la iesirea din cel de-al doilea antrepozit fiscal.
Presupunand ca ar fi vorba de tigarete si nu de tigari, situatia se complica stiindu-se faptul ca acciza este compusa dintr-o acciza specifica si o acciza ad valorem aplicata la pretul de vanzare cu amanuntul, pret a carui stabilire revine, in principal, antrepozitarului autorizat pentru productie. De asemenea, incepand cu anul 2013 pana in 2018 potrivit prevederilor actuale, majorarea accizelor pentru tigarete se produce de la 1 aprilie a fiecarui an.
Toate aceste elemente, alaturi de cursul de schimb leu/euro si structura accizei totale sunt importante pentru perceperea corecta a accizelor pentru tigaretele eliberate pentru consum.
Totusi, pentru a nu fi in situatia unor produse accizabile accizate de doua ori, consideram ca va puteti prevala de prevederile art.117 alin.(1) lit.d) din OG nr.92/2003privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, solicitand in acest sens restituirea sumelor reprezentand accize (cele percepute si platite cu ocazia iesirii tigarilor din primul antrepozit fiscal catre cel de-al doilea antrepozit fiscal) platite ca urmare a aplicarii eronate a prevederilor legale.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Operatiuni triunghiulare. Cum aplicam masurile de de simplificare?Comisia ia masuri pentru a reduce costurile legate de conturile bancareAdministrarea contribuabililor mijlocii. Ce prevederi se aplica de la 1 ianuarie 2014?Privatizarea e mai buna. De ce achizitiile publice pierd terenCum iti poti plati impozitele prin Internet banking sau la ghiseele bancilorUltimele articole
Rentrop & Straton implineste 30 de ani! Consilier TAXE SI IMPOZITE implineste 30 de ani!E-commerce. Care este documentul prin care se declara incasarile onlineFacilitatea privind neimpozitarea sumei de 300 lei in 2025. Exemplu util contribuabililorDistribuire dividende. Pot fi distribuite neuniform dividendele?SAF-T: Cum se raporteaza in sistem impozitul pe chirieArticole similare
Codul fiscal 2011 - Titlul VIIUltima zi pentru declaratiile cu termen la 15 octombrie2012 incepe cu un nou Cod fiscalCum a fost modificat Codul Fiscal prin OUG 59/2024. Schimbarile, in vigoare din 20 iunie 2024Modificari noi ale Codului fiscal cu privire la TVAUltimele articole
Preturile de vanzare cu amanuntul NU vor mai fi declarate pe suport hartie. Va fi modificat titlul VIII din Legea 227/2015Scutiri la plata accizelor. Documente si autorizatii necesareANAF: Modificari ale Codului fiscal aduse de Legea nr.136/2017Prejudicii de 459,71 milioane lei stabilite de Directia Antifrauda Fiscala in primele doua luni din 2015Regim nou pentru antrepozitele fiscale in 2013. Vezi proiectul!Articole similare
Prescriere creante in cazul sistemului TVA la incasare. Inchidere cont 4428. Analiza cu Ionut JingaNoi prevederi la plata obligatiilor fiscale in contul unic. De retinut!ANAF: Noutati legislative cu incidenta fiscala si noi modificariANAF va suplimenta numarul de ghisee cu peste 1.000 de unitati pentru depunerea declaratiei 112Opinia consultantului: Baza de impozitare a TVA pentru operatiuni efectuate cu persoane afiliateUltimele articole
Sponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorBon fiscal de peste 100 euro. Conditii pentru a putea deduce TVA-ulCoduri SAF-T. Codurile SAF-T in cazul operatiunilor supuse TVA la incasareImpozit pe profit. 4 exemple utile pentru calcularea impozitului si recuperarea pierderilor fiscaleErori la inregistrarea facturilor. Rectificare D390 si D300
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"