Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Raport special: Cum a modificat OUG 102 din 2013 impozitul pe venit?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Dec. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, impozitul pe venit, modificari oug 102/2013, deducerea contributiilor

Va reamintim ca in M.Of. 703 din data de 15/11/2013 a fost publicata OUG 102/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale. Prevederile ordonantei vor intra in vigoare incepand cu 01 ianuarie 2014.




Va prezentam mai jos modificarile aduse de OUG 102/2013 in ce priveste impozitul pe venit:


1) Modificarea conditiilor de deductibilitate la determinarea veniturilor din activitati independente a dobanzilor aferente imprumuturilor de la persoane fizice si juridice, altele decat institutiile care desfasoara activitatea de creditare cu titlu profesional, utilizate in desfasurarea activitatii. Asigurarea deductibilitatii cheltuielilor cu dobanzile aferente imprumuturilor in valuta de la persoane fizice si juridice, altele decat institutiile care desfasoara activitatea de creditare cu titlu profesional, in cazul contribuabililor care realizeaza venituri din activitati independente la care venitul net anual se determina pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla, la nivelul ratei dobanzii pentru imprumuturile in valuta, prevazuta la Titlul II - Impozitul pe profit ( art. 23, alin. (5), lit. b)).

2) Posibilitatea deducerii din venitul brut din salarii a contributiilor obligatorii aferente unei luni, indiferent daca acestea sunt platite in Romania sau intr-un alt stat membru UE sau stat membru al Spatiului Economic European, potrivit prevederilor regulamentelor Uniunii Europene, a legislatiei Spatiului Economic European sau a conventiilor/acordurilor privind coordonarea sistemelor de securitate sociala in care Romania este parte.

3) Introducerea posibilitatii de actualizare a pretului mediu pentru determinarea venitului impozabil in cazul veniturilor obtinute de persoanele fizice sub forma de arenda primita in natura. Astfel, in cazul in care preturile medii ale produselor agricole au fost modificate in cursul anului fiscal de realizare a venitului, noile preturi pentru evaluarea in lei a veniturilor din arenda exprimate in natura, pentru determinarea bazei impozabile, se aplica incepand cu data de 1 a lunii urmatoare comunicarii acestora catre directiile generale regionale ale finantelor publice.

4) Abrogarea prevederilor referitoare la optiunea contribuabililor care obtin venituri din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal de a determina venitului net din arenda in sistem real.

5) Deducerea contributiilor de asigurari sociale de sanatate datorate pentru anul fiscal din veniturile realizate anual din categoria venituri din cedarea folosintei bunurilor, indiferent daca determinarea venitului net se efectueaza in sistem real, pe baza normelor de venit sau prin utilizarea cotelor forfetare.

6) Includerea in veniturile din concursuri neimpozabile a materialelor publicitare, pliantelor, mostrelor, punctelor bonus acordate cu scopul stimularii vanzarilor.

7) Introducerea unor prevederi referitoare la termenul scadent al obligatiei de plata stabilite in urma verificarilor organelor de inspectie fiscala.

8) Noi reguli de stabilire a bazei de calcul al veniturilor impozabile pentru persoanele fizice rezidente intr-un stat membru al Uniunii Europene sau intr-un stat din Spatiului Economic European. Astfel, se creeaza cadrul legal pentru ca persoanele fizice rezidente intr-un stat UE sau al Spatiului Economic European care obtin venituri impozabile din Romania, sa beneficieze de deducerile fiscale prevazute de lege pentru persoanele fizice rezidente.

Autor: Irina Dumitrescu


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Raport special: Cum a modificat OUG 102 din 2013 impozitul pe venit?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016