Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Va reamintim ca in M.Of. 703 din data de 15/11/2013 a fost publicata OUG 102/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale. Prevederile ordonantei vor intra in vigoare incepand cu 01 ianuarie 2014.
Va prezentam mai jos modificarile aduse de OUG 102/2013 in ce priveste impozitul pe venit:
1) Modificarea conditiilor de deductibilitate la determinarea veniturilor din activitati independente a dobanzilor aferente imprumuturilor de la persoane fizice si juridice, altele decat institutiile care desfasoara activitatea de creditare cu titlu profesional, utilizate in desfasurarea activitatii. Asigurarea deductibilitatii cheltuielilor cu dobanzile aferente imprumuturilor in valuta de la persoane fizice si juridice, altele decat institutiile care desfasoara activitatea de creditare cu titlu profesional, in cazul contribuabililor care realizeaza venituri din activitati independente la care venitul net anual se determina pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla, la nivelul ratei dobanzii pentru imprumuturile in valuta, prevazuta la Titlul II - Impozitul pe profit ( art. 23, alin. (5), lit. b)).
2) Posibilitatea deducerii din venitul brut din salarii a contributiilor obligatorii aferente unei luni, indiferent daca acestea sunt platite in Romania sau intr-un alt stat membru UE sau stat membru al Spatiului Economic European, potrivit prevederilor regulamentelor Uniunii Europene, a legislatiei Spatiului Economic European sau a conventiilor/acordurilor privind coordonarea sistemelor de securitate sociala in care Romania este parte.
3) Introducerea posibilitatii de actualizare a pretului mediu pentru determinarea venitului impozabil in cazul veniturilor obtinute de persoanele fizice sub forma de arenda primita in natura. Astfel, in cazul in care preturile medii ale produselor agricole au fost modificate in cursul anului fiscal de realizare a venitului, noile preturi pentru evaluarea in lei a veniturilor din arenda exprimate in natura, pentru determinarea bazei impozabile, se aplica incepand cu data de 1 a lunii urmatoare comunicarii acestora catre directiile generale regionale ale finantelor publice.
4) Abrogarea prevederilor referitoare la optiunea contribuabililor care obtin venituri din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal de a determina venitului net din arenda in sistem real.

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025

Registrul de Evidenta Fiscala PFA
5) Deducerea contributiilor de asigurari sociale de sanatate datorate pentru anul fiscal din veniturile realizate anual din categoria venituri din cedarea folosintei bunurilor, indiferent daca determinarea venitului net se efectueaza in sistem real, pe baza normelor de venit sau prin utilizarea cotelor forfetare.
6) Includerea in veniturile din concursuri neimpozabile a materialelor publicitare, pliantelor, mostrelor, punctelor bonus acordate cu scopul stimularii vanzarilor.
7) Introducerea unor prevederi referitoare la termenul scadent al obligatiei de plata stabilite in urma verificarilor organelor de inspectie fiscala.
8) Noi reguli de stabilire a bazei de calcul al veniturilor impozabile pentru persoanele fizice rezidente intr-un stat membru al Uniunii Europene sau intr-un stat din Spatiului Economic European. Astfel, se creeaza cadrul legal pentru ca persoanele fizice rezidente intr-un stat UE sau al Spatiului Economic European care obtin venituri impozabile din Romania, sa beneficieze de deducerile fiscale prevazute de lege pentru persoanele fizice rezidente.
Autor: Irina Dumitrescu

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Ordonanta care extinde baza de impozitare de la 1 iulie, adoptata de GuvernImport soft pe hardisk. Conditia de livrare DDP. Tratament fiscal TVANA TOt noi castigam!Alerta fiscalitate 23-27 iunie 2008Se modifica legea insolventei. Care sunt noutatile?Ultimele articole
Rentrop & Straton implineste 30 de ani! Consilier TAXE SI IMPOZITE implineste 30 de ani!E-commerce. Care este documentul prin care se declara incasarile onlineFacilitatea privind neimpozitarea sumei de 300 lei in 2025. Exemplu util contribuabililorDistribuire dividende. Pot fi distribuite neuniform dividendele?SAF-T: Cum se raporteaza in sistem impozitul pe chirieArticole similare
Documentar fiscal: Cum impozitam veniturile din agricultura de la 1 februarie 2013Depune la timp declaratia 100 privind obligatiile de plata la bugetul de statDeclararea semestriala a impozitului specific se face prin Formularul 100!Documentar fiscal: Formularul 112 privind plata contributiilor socialeSistem simplificat de TVA pentru micile intreprinderi in locul impozitului pe venitUltimele articole
IMPOZITUL PE VENIT. Conditii pentru acordarea scutirii impozituluiPFA inregistrat in 2025. Va mai depune Declaratia Unica?Impozit pe profit in 2025. Modificari aduse prin OUG 156/2024Declaratia Unica in 2025. Principalele modificari fata de vechiul formularPFA care a estimat alte venituri pentru 2024. In ce conditii se depune Declaratia Unica rectificativaArticole similare
TVA si accize, modificate prin OUG 102 din 2013. Explicatii oferite de consultantArticole similare
Prevederile OUG nr. 30 din 2011 care intra in vigoare la 1 ianuarie 2012Cum se impoziteaza veniturile din drepturi de autor in 2012Tratament CONTABIL si FISCAL pentru acordarea voucherelor de vacanta, pensia facultativa si asigurarile voluntare de sanatateDeclaratia unica – DEDUCEREA CONTRIBUTIILOR de asigurari socialeDocumentar fiscal: Cum se calculeaza impozitul pe venitul din salarii?Ultimele articole
Normele metodologice din Codul fiscal se modifica. Vezi proiectul!
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"