Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Declaratia unica - deducerea contributiilor de asigurari sociale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu la 17 Iul. 2019 Exclusiv
Tags: declaratia unica, cass, codul fiscal

Incepand cu veniturile aferente anului 2018, venitul net anual impozabil se stabileste de contribuabil prin Declaratia unica. In continuare, va prezentam analiza zilei cu Irina Dumitrescu privind deducerea contributiilor de asigurari sociale.

Dintre contribuabilii care au datorat contributii sociale pentru anul 2018 doar cei care au obtinut venituri din activitati independente ori venituri din drepturi de proprietate intelectuala, impuse in sistem real pot deduce contributii sociale din venitul net anual si doar contributia de asigurari sociale (CAS) nu si contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS). 

Astfel, pentru aceste venituri, la determinarea venitului net anual impozabil, contribuabilul stabileste: 

a) venitul net anual recalculat/pierderea neta recalculata pe fiecare sursa din categoriile de venituri prevazute, prin deducerea din venitul net anual, determinat in sistem real, a pierderilor fiscale reportate; 

b) venitul net anual impozabil care se determina prin insumarea tuturor veniturilor nete anuale recalculate prevazute la lit. a), din care se deduce contributia de asigurari sociale datorata potrivit prevederilor titlului V - Contributii sociale obligatorii din Codul fiscal. 

Recalcularea impozitului cu deducerea CAS se efectueaza in Capitolul I Sectiunea a 4-a "Stabilirea impozitului anual datorat pe venitul net anual impozabil realizat in anul 2018, din activitati independente si drepturi de proprietate intelectuala, impuse in sistem real" din declaratia unica. In aceasta sectiune se inscrie contributia de asigurari sociale datorata potrivit prevederilor Titlului V – Contributii sociale obligatorii din Codul fiscal (in functie de venitul ales pentru plata acestei contributii – spre exemplu 5.700 lei pentru 22.800 lei venit ales), nu contributia achitata efectiv.
 
Atentie!

Din venitul net anual se deduce doar contributia de asigurari sociale datorata conform Titlului V din Codul fiscal. Persoanele fizice asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale (avocatii, de exemplu), care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile din activitati independente. Aceste persoane nu completeaza in Declaratia Unica sectiunea privind contributia de asigurari sociale, nu deduc CAS din venitul net anual din activitati independente insa contributiile de asigurari sociale platite la sistemele proprii de asigurari sociale se includ in cheltuielile deductibile ale anului in care au fost platite.
Irina Dumitrescu de Irina Dumitrescu
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Declaratia unica - deducerea contributiilor de asigurari sociale":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016