Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cum se face trecerea de la impozitul pe profit la impozitul pe veniturile microintreprinderilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Apr. 2021 Exclusiv
Tags: impozit pe profit, impozit pe veniturile microintreprinderilor, declaratia 700

O societate comerciala este inregistrata in vectorul fiscal platitoare de impozit pe profit anual (venituri preponderente din cultivarea cerealelor) incepand cu 01.01.2016.

Rugam a ne transmite punctul d-voastra de vedere privind o eventuala trecere de la impozit pe profit la impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu 01.01.2020 avand in vedere cifra de afaceri / veniturile inregistrate in anul 2019 (componenta detaliata este prezentata in fisierul atasat F20-CPP_31.12.2019.png -extras din situatiile financiare inregistrate la ANAF) cat si al activitatii desfasurate - venituri preponderente din cultivarea cerealelor (cod CAEN 0111). Va multumesc !
 

Raspunsul consultantului fiscal Cristina Cret: 
 

Potrivit art. 47 alin. (1) lit. c) – e) si alin. (2) din Codul fiscal:
 (1) In sensul prezentului titlu, o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent: (…)
c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 1.000.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;
d) capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
e) nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.
(2) Prevederile alin. (1) se aplica si persoanelor juridice romane care intra sub incidenta Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati. Prevederile prezentului titlu prevaleaza fata de prevederile Legii nr. 170/2016.
 
Astfel, o microintreprindere este orice persoana juridica romana care indeplineste urmatoarele conditii la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent :
- a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 1.000.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile. Pentru 2021 in echivalent lei plafonul este 4.869.400 lei.
- capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
- societatea nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti.
 
Schimbarea sistemului de impozitare se face prin modificarea vectorului fiscal, adica prin depunerea Declaratiei 010 sau, alternativ, prin depunerea online a Declaratiei 700 pana la data de 31 martie a anului din care se aplica regimul impozitului pe veniturile microintreprinderilor.
 
Art. 55 alin. (2) din Codul fiscal  precizeaza care este termenul pana la care o societate poate opta pentru schimbarea regimului juridic de la impozit pe profit la impozit pe veniturile microintreprinderii : 
 (2) Persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit comunica organelor fiscale competente aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderilor, pana la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plateste impozitul pe veniturile microintreprinderilor.
 
Astfel, pentru societatile care au indeplinit cumulativ conditiile prevazute la art. 47 alin. (1) lit. c) – e) si art. 55 alin. (2) din Codul fiscal, trecerea de la impozit pe profit la impozit pe veniturile microintreprinderilor s-a facut prin depunerea declaratiei D010 / D700  insa pana la 31 martie 2021. Cel mai devreme puteti schimba sistemul de impozitare din anul 2022.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cum se face trecerea de la impozitul pe profit la impozitul pe veniturile microintreprinderilor":
Rating:

Nota: 3.7 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016