Tags: bonificatie microintepreindere, declaratie rectificativa
Pentru luna martie 2020, in situatia in care fac o rectificare la impozitul pe venit microinteprindere, care duce la cresterea obligatiei de plata, mai beneficiez de bonificatia de 10% pentru diferenta de impozit sau raman doar cu bonificatia din declaratia initiala?
Raspunsul consultantului fiscal Elena Ionescu:
Actul normativ care reglementeaza speta prezentata de d-voastra este OUG nr. 33/2020 privind unele masuri fiscale si modificarea unor acte normative. Prevederile OUG nr. 33/2020, cu modificarile ulterioare, se refera la faptul ca, pentru plata anticipata a impozitului pe profit, datorat pentru trim. I 2020, scadent pana la data de 25 aprilie 2020, persoanele juridice beneficiaza de o bonificatie calculata asupra sumei impozitului pe venitul microintreprinderilor datorat, de 10%.
Dispozitiile actului normativ invocat au in vedere stimularea platii obligatiilor fiscale scadente catre bugetul de stat in aceste conditii speciale. Acestea privesc sustinerea persoanelor juridice care au capacitate financiara de plata, prin acordarea unor reduceri la impozitul respectiv, reduceri care se contabilizeaza de catre persoanele juridice platitoare de impozit pe profit, direct, prin nota ”698 = 4418”.
In comunicatul de presa postat pe siteul Ministerului Finantelor Publice in data de 24 aprilie, se defineste termenul „platesc” prevazut de art. 1 al OUG nr. 33/2020 si se mentioneaza ca ”nu sunt avute in vedere celelalte modalitati de stingere a creantelor fiscale prevazute de Codul de procedura fiscala, respectiv nu se calculeaza bonificatie pentru: compensare, scutire, anulare, prescriptie, dare in plata sau prin alte modalitati prevazute de lege”.
Astfel, se reitereaza faptul ca bonificatia se acorda numai pentru platile efective, realizate dupa data intrarii in vigoare a OUG nr. 33/2020, respectiv pana la data de 27 aprilie 2020, ”plati reprezentand impozitul datorat aferent trim. I 2020 diminuat cu suma aferenta bonificatiei”.
Rezulta ca in speta prezentata de d-voastra nu va sunt aplicabile prevederile amintite, pentru diferenta de impozit rezultata din declaratia rectificativa, deoarece a fost depasit termenul pana la care actul normativ stabilea acordarea stimulentului fiscal privind reducerea impozitului datorat, iar plata efectuata dupa data expres prevazuta nu reprezinta o ”plata anticipata”.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Avans vanzare imobil si loc de parcare in iulie 2025
Intrebare:
O societatea urmeaza sa vanda un apartament + loc parcare.
Trebuie sa emita factura de avans la incheierea unei promisiuni de vanzare-cumparare pentru o suma partiala incasata pana se va incheia contractul de vanzare cumparare.
Acest contract se va incheia ulterior, in alta luna.
Va rog sa imi spuneti in luna iulie 2025 ce cota de TVA trebuie sa aplic pentru vanzare de imobil si ce cota de TVA pentru locul de parcare?
...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitie intracomunitara
Intrebare:
Pornind de la aceatsa prevedere "Se considera achizitie intracomunitara de bunuri obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.". In cazul in care cumpar marfa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Cod UIT generat cu valoare gresita
Intrebare:
In luna iunie la o achizitie din Bulgaria pentru care am creat cod UIT am trecut gresit valoarea in sensul ca in loc de 3000,22 lei am trecut 300022 lei (nu a luat virgula). Am sesizat greseala dupa ce transportul a fost efectuat.
Am facut adrese pe SPV prin formularul de contact, am atasat avizele, factura de la client si am primit raspuns ca nu se poate corecta valoare in e-transport.
Ce ma sfatuiti sa fac? In decontul precompletat vor aparea diferente...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<