Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva
la 08 Iun. 2020 Exclusiv
Pentru luna martie 2020, in situatia in care fac o rectificare la impozitul pe venit microinteprindere, care duce la cresterea obligatiei de plata, mai beneficiez de bonificatia de 10% pentru diferenta de impozit sau raman doar cu bonificatia din declaratia initiala?
Raspunsul consultantului fiscal Elena Ionescu:
Actul normativ care reglementeaza speta prezentata de d-voastra este OUG nr. 33/2020 privind unele masuri fiscale si modificarea unor acte normative. Prevederile OUG nr. 33/2020, cu modificarile ulterioare, se refera la faptul ca, pentru plata anticipata a impozitului pe profit, datorat pentru trim. I 2020, scadent pana la data de 25 aprilie 2020, persoanele juridice beneficiaza de o bonificatie calculata asupra sumei impozitului pe venitul microintreprinderilor datorat, de 10%.
Dispozitiile actului normativ invocat au in vedere stimularea platii obligatiilor fiscale scadente catre bugetul de stat in aceste conditii speciale. Acestea privesc sustinerea persoanelor juridice care au capacitate financiara de plata, prin acordarea unor reduceri la impozitul respectiv, reduceri care se contabilizeaza de catre persoanele juridice platitoare de impozit pe profit, direct, prin nota ”698 = 4418”.
In comunicatul de presa postat pe siteul Ministerului Finantelor Publice in data de 24 aprilie, se defineste termenul „platesc” prevazut de art. 1 al OUG nr. 33/2020 si se mentioneaza ca ”nu sunt avute in vedere celelalte modalitati de stingere a creantelor fiscale prevazute de Codul de procedura fiscala, respectiv nu se calculeaza bonificatie pentru: compensare, scutire, anulare, prescriptie, dare in plata sau prin alte modalitati prevazute de lege”.
Astfel, se reitereaza faptul ca bonificatia se acorda numai pentru platile efective, realizate dupa data intrarii in vigoare a OUG nr. 33/2020, respectiv pana la data de 27 aprilie 2020, ”plati reprezentand impozitul datorat aferent trim. I 2020 diminuat cu suma aferenta bonificatiei”.
Rezulta ca in speta prezentata de d-voastra nu va sunt aplicabile prevederile amintite, pentru diferenta de impozit rezultata din declaratia rectificativa, deoarece a fost depasit termenul pana la care actul normativ stabilea acordarea stimulentului fiscal privind reducerea impozitului datorat, iar plata efectuata dupa data expres prevazuta nu reprezinta o ”plata anticipata”.

Agricultura Noutati fiscal-contabile Monografii contabile specifice

Ghidul practic al contabilitatii 2022 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2023 varianta tiparita

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News
Votati articolul "Bonificatie impozit pe venitul microintreprinderilor. Declaratie rectificativa. Studiu de caz":
Rating:
Nota: 3.88 din 5 din 4 voturi
Rating:
Nota: 3.88 din 5 din 4 voturi
Articole similare
Oficial, ANAF: Despre atasarea de documente justificative la Declaratia Unica si alte probleme intampinate de contribuabiliErori, erori, erori …TVA, taxe, impozite, contributii…buget de statIn atentia contribuabililor: Depunerea electronica a declaratiilor fiscaleAchizitii intracomunitare de bunuri. Cum procedam declararea in D 390 si D 300?Depune corect Declaratia 221 pentru anul 2013Ultimele articole
Declaratia 205: Cum a fost modificat formularul prin Ordinul 18/2023Declaratii fiscale care se transmit obligatoriu prin mijloace electronice de transmitere la distanta (Ordinul 2326/2017)Calculare si depunere impozit pe profit prin D100. Cand trebuiesc intocmite declaratii rectificative?ANAF modifica modelul, continutul si instructiunile de completare ale formularului 208Termen maxim in care se pot rectifica datele transmise prin Declaratia Unica
Mai multe articole despre declaratie rectificativa

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA in 2023!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Noutati TVA in 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate"