Tags: bonificatie microintepreindere, declaratie rectificativa
Pentru luna martie 2020, in situatia in care fac o rectificare la impozitul pe venit microinteprindere, care duce la cresterea obligatiei de plata, mai beneficiez de bonificatia de 10% pentru diferenta de impozit sau raman doar cu bonificatia din declaratia initiala?
Raspunsul consultantului fiscal Elena Ionescu:
Actul normativ care reglementeaza speta prezentata de d-voastra este OUG nr. 33/2020 privind unele masuri fiscale si modificarea unor acte normative. Prevederile OUG nr. 33/2020, cu modificarile ulterioare, se refera la faptul ca, pentru plata anticipata a impozitului pe profit, datorat pentru trim. I 2020, scadent pana la data de 25 aprilie 2020, persoanele juridice beneficiaza de o bonificatie calculata asupra sumei impozitului pe venitul microintreprinderilor datorat, de 10%.
Dispozitiile actului normativ invocat au in vedere stimularea platii obligatiilor fiscale scadente catre bugetul de stat in aceste conditii speciale. Acestea privesc sustinerea persoanelor juridice care au capacitate financiara de plata, prin acordarea unor reduceri la impozitul respectiv, reduceri care se contabilizeaza de catre persoanele juridice platitoare de impozit pe profit, direct, prin nota ”698 = 4418”.
In comunicatul de presa postat pe siteul Ministerului Finantelor Publice in data de 24 aprilie, se defineste termenul „platesc” prevazut de art. 1 al OUG nr. 33/2020 si se mentioneaza ca ”nu sunt avute in vedere celelalte modalitati de stingere a creantelor fiscale prevazute de Codul de procedura fiscala, respectiv nu se calculeaza bonificatie pentru: compensare, scutire, anulare, prescriptie, dare in plata sau prin alte modalitati prevazute de lege”.
Astfel, se reitereaza faptul ca bonificatia se acorda numai pentru platile efective, realizate dupa data intrarii in vigoare a OUG nr. 33/2020, respectiv pana la data de 27 aprilie 2020, ”plati reprezentand impozitul datorat aferent trim. I 2020 diminuat cu suma aferenta bonificatiei”.
Rezulta ca in speta prezentata de d-voastra nu va sunt aplicabile prevederile amintite, pentru diferenta de impozit rezultata din declaratia rectificativa, deoarece a fost depasit termenul pana la care actul normativ stabilea acordarea stimulentului fiscal privind reducerea impozitului datorat, iar plata efectuata dupa data expres prevazuta nu reprezinta o ”plata anticipata”.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
Societatea a achizitionat in regim de perfectionare activa niste bunuri din import si deci nu am platit tva in vama. In decontul 300 aceste valori se declara la randul 30 - Achizitii de bunuri scutite sau neimpozabile? Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O societate platitoare de TVA, transportatoare de marfuri, factureaza unei alte societati din Romania, transportul efectuat pe teritoriu tarilor UE, Belgia-Germania, Germenia-Belgia, etc. normal, aplicand cota de TVA sau fara tva?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
In legatura cu intrebarea de mai jos si raspunsul ei de pe portal:
Intrebare: In declaratia 406 - Active trebuie declarate si imobilizarile in curs (cont 231 si 232)? Multumesc!
Va rog sa imi spuneti ce sursa de informatii are raspunsul oferit.
Va intreb pentru ca imobilizarile in curs se raporteaza in bilant la categoria Imobilizari formularul 40 - SITUATIA IMOBILIZARILOR NECORPORALE SI CORPORALE
...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O societate organizeaza intalniri pe diverse teme legate de tehnici vanzare, antreprenoriat etc. Inregistrarile acestor intalniri le va posta si on-line cu acces gratuit. Se doreste plata cazarii si transportului pentru persoanele care participa ca mediatori la aceste intalniri. In conditiile in care acesti mediatori sunt neremunerati, sub ce forma pot fi decontate aceste cheltuieli cu deplasarea? In ce masura sunt aceste cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit si in...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Clientul unui magazin cu amanuntul solicita inscrierea CUI-ului societatii pe bonul fiscal, dar ulterior, dupa emiterea acestuia solicita si factura pentru acest bon fiscal. Este corecta emiterea unei facturi in acest caz? Daca nu, cum as putea argumenta clientului refuzul emiterii acesteia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<