Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Bonificatie impozit pe venitul microintreprinderilor. Declaratie rectificativa. Studiu de caz

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 08 Iun. 2020 Exclusiv
Tags: bonificatie microintepreindere, declaratie rectificativa

Pentru luna martie 2020, in situatia in care fac o rectificare la impozitul pe venit microinteprindere, care duce la cresterea obligatiei de plata, mai beneficiez de bonificatia de 10% pentru diferenta de impozit sau raman doar cu bonificatia din declaratia initiala?

Raspunsul consultantului fiscal Elena Ionescu:
 
Actul normativ care reglementeaza speta prezentata de d-voastra este OUG nr. 33/2020 privind unele masuri fiscale si modificarea unor acte normative. Prevederile OUG nr. 33/2020, cu modificarile ulterioare, se refera la faptul ca, pentru plata anticipata a impozitului pe profit, datorat pentru trim. I 2020, scadent pana la data de 25 aprilie 2020, persoanele juridice beneficiaza de o bonificatie calculata asupra sumei impozitului pe venitul microintreprinderilor datorat, de 10%.
 
Dispozitiile actului normativ invocat au in vedere stimularea platii obligatiilor fiscale scadente catre bugetul de stat in aceste conditii speciale. Acestea privesc sustinerea persoanelor juridice care au capacitate financiara de plata, prin acordarea unor reduceri la impozitul respectiv, reduceri care se contabilizeaza de catre persoanele juridice platitoare de impozit pe profit, direct, prin nota ”698 = 4418”.
 
In comunicatul de presa postat pe siteul Ministerului Finantelor Publice in data de 24 aprilie, se defineste termenul „platesc” prevazut de art. 1 al OUG nr. 33/2020 si se mentioneaza ca ”nu sunt avute in vedere celelalte modalitati de stingere a creantelor fiscale prevazute de Codul de procedura fiscala, respectiv nu se calculeaza bonificatie pentru: compensare, scutire, anulare, prescriptie, dare in plata sau prin alte modalitati prevazute de lege”.
 
Astfel, se reitereaza faptul ca bonificatia se acorda numai pentru platile efective, realizate dupa data intrarii in vigoare a OUG nr. 33/2020, respectiv pana la data de 27 aprilie 2020, ”plati reprezentand impozitul datorat aferent trim. I 2020 diminuat cu suma aferenta bonificatiei”.
 
Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate
Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Vezi detalii

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile

Vezi detalii

Ghidul practic al contabilitatii in 2020
Ghidul practic al contabilitatii in 2020

Vezi detalii

Rezulta ca in speta prezentata de d-voastra nu va sunt aplicabile prevederile amintite, pentru diferenta de impozit rezultata din declaratia rectificativa, deoarece a fost depasit termenul pana la care actul normativ stabilea acordarea stimulentului fiscal privind reducerea impozitului datorat, iar plata efectuata dupa data expres prevazuta nu reprezinta o ”plata anticipata”.
 
 
Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Bonificatie impozit pe venitul microintreprinderilor. Declaratie rectificativa. Studiu de caz":
Rating:

Nota: 3.88 din 5 din 4 voturi

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016