keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Bunuri furate si TVA dedus. Ce implicatii fiscale la determinarea profitului impozabil?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Oct. 2013 Exclusiv
Tags: tva, tva deductibila, rezerve de stat, mijloace fixe, amortizare, stocuri, bunuri furate

Analizam mai jos cazul unei societati care constata in iunie 2013 o lipsa de materiale din gestiune in valoare de 1.000 lei, in urma unui furt din magazia societatii.



Materialele nu au fost asigurate, iar pentru ele a fost dedusa initial TVA. Vom stabili care sunt  implicatiile fiscale si ce inregistrari trebuie efectuate la momentul furtului (iunie 2013) in cazul in care nu este identificata persoana vinovata. De asemenea, vom vedea ce inregistrari se fac daca societatea va intra in posesia unei hotarari judecatoresti definitive in anul 2014.

In conformitate cu prevederile art. 21 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal nu sunt deductibile la determinarea profitului impozabil cheltuielile privind bunurile de natura stocurilor sau a activelor corporale constatate lipsa din gestiune ori degradate, neimputabile, pentru care nu au fost incheiate contracte de asigurare, precum si taxa pe valoarea adaugata aferenta, daca aceasta este datorata potrivit prevederilor titlului VI.

Nu intra sub incidenta acestor prevederi stocurile si mijloacele fixe amortizabile, distruse ca urmare a unor calamitati naturale sau a altor cauze de forta majora, in conditiile stabilite prin norme.
 
Normele metodologice date in aplicarea acestui articol stabilesc ca, cheltuielile privind stocurile si mijloacele fixe amortizabile distruse ca urmare a unor calamitati naturale sau a altor cauze de forta majora sunt considerate cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil, in masura in care acestea se gasesc situate in zone declarate, potrivit prevederilor legale speciale pentru fiecare domeniu, afectate de calamitati naturale sau de alte cauze de forta majora.

Totodata, sunt considerate deductibile si cheltuielile privind stocurile si mijloacele fixe amortizabile distruse de epidemii, epizootii, accidente industriale sau nucleare, incendii, fenomene sociale sau economice, conjuncturi externe si in caz de razboi. Fenomenele sociale sau economice, conjuncturile externe si in caz de razboi sunt cele prevazute de Legea privind rezervele de stat 82/1992, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Valoarea materialelor constatate lipsa se va inregistra in contabilitate prin formula contabila:
 
602 = 302
                  Cheltuieli cu materialele        Materiale consumabile
                           consumabile
 
Daca materialele nu au fost asigurate cheltuiala astfel inregistrata nu este deductibila la determinarea profitului impozabil in conformitate cu prevederile art. 21 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal.

 
Conform art. 148 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, in conditiile in care regulile privind livrarea catre sine sau prestarea catre sine nu se aplica, deducerea initiala se ajusteaza in cazul in care persoana impozabila isi pierde dreptul de deducere a taxei pentru bunurile mobile nelivrate si serviciile neutilizate in cazul unor evenimente precum modificari legislative, modificari ale obiectului de activitate, alocarea de bunuri/servicii pentru operatiuni care dau drept de deducere si, ulterior, alocarea acestora pentru realizarea de operatiuni care nu dau drept de deducere, bunuri lipsa din gestiune, inclusiv bunuri furate.

Astfel cum prevede alin. (3) al acestui articol, in cazul bunurilor furate, persoana impozabila poate anula ajustarea efectuata conform alin. (1) la data la care furtul este dovedit legal prin hotarare judecatoreasca definitiva.
 
Ajustarea taxei deductibile se inregistreaza prin formula contabila:
        635        =        4426
     "Cheltuieli cu alte impozite, taxe          "TVA deductibila"
           si varsaminte asimilate"
 
Anularea ajustarii conform art. 148 alin. (3) la data la care furtul este dovedit legal prin hotarare judecatoreasca definitiva se inregistreaza prin formula contabila:
 
4426 = 758
        "TVA deductibila" "Alte venituri din exploatare"

Sursa: PortalContabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016