keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Vanzarea mijloacelor fixe sub valoarea amortizata, tratament fiscal TVA si impozit pe profit

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Iul. 2012
Tags: codul fiscal, tva, vanzare mijloace fixe, valoarea amortizata, impozit profit

Analizam cazul unei societati care desfiinteaza un punct de lucru si vinde mijloacele fixe existente la acel punct de lucru (achizitionate in perioada 2006-2010). O parte din mijloace fixe sunt amortizare integral in momentul vanzarii, celelalte nu sunt amortizare integral, iar valoarea de vanzare este inferioara valorii ramase de amortizat.

Vom vedea astfel daca exista obligatia ajustarii TVA (dedusa initial la achizitia mijloacelor fixe) in momentul vanzarii si ce procedura va trebui sa urmam.

Raspuns:
In situatia prezentata, avand in vedere faptul ca mijloacele fixe au iesit din patrimoniu prin vanzarea acestora catre diversi cumparatori, nu exista obligatia ajustarii sumei TVA deduse pentru care s-a exercitat dreptul de deducere a TVA la momentul achizitiei, dar nici obligatia colectarii TVA pentru diferenta negativa dintre valoarea de vanzare si valoarea ramasa in evidenta contabila.

Asa cum se reglementeaza prin articolul 137 alineatul 1 litera a), pentru o livrare de bunuri, baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata este constituita din "contrapartida" obtinuta sau care urmeaza a fi obtinuta de furnizor din partea cumparatorului. Practic, bunurile pot fi vandute la valoarea de piata fara a tine cont de valoarea neamortizata a acestora.

De asemenea, pentru operatiunea de vanzare a mijlocului fix la o valoare mai mica decat valoarea ramasa neamortizata nu trebuie ajustata nici suma TVA dedusa initial la momentul achizitiei mijlocului fix. Asa cum rezulta din prevederile articolului 149 alineatul 4, ajustarea sumei TVA deductibila aferenta bunurilor de capital, altele decat bunurile imobile, se efectueaza doar in urmatoarele situatii:

1) cand bunul de capital este folosit pentru:

- alte scopuri decat activitatile economice;
- pentru realizarea de operatiuni care nu dau drept de deducere a taxei;
- pentru realizarea de operatiuni care dau drept de deducere a taxei intr-o masura diferita fata de deducerea initiala;
- cand apar modificari ale elementelor folosite la calculul taxei deduse;

2) cand bunul de capital isi inceteaza existenta, de exemplu la casare. La acest punct se face precizarea expresa ca ajustarea nu are loc daca bunul de capital a facut obiectul unei livrari asa cum ati precizat dvs. prin intrebarea formulata.

Din punctul de vedere al impozitului pe profit, nu se considera cheltuiala nedeductibila fiscal valoarea neamortizata a bunului de capital vandut. Conform prevederilor articolului 21 alineatul 1 din Codul fiscal , cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile sunt considerate cheltuieli deductibile. Cheltuielile cu valoarea neamortizata a bunului de capital reprezinta cheltuieli aferente veniturilor obtinute din vanzare, indiferent de marimea acestora. Astfel, prin punctul 22 din normele Codului fiscal date in aplicarea articolului 21, cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile sunt cheltuielile inregistrate cu realizarea si comercializarea bunurilor, prestarea serviciilor sau executarea lucrarilor.

In concluzie, pentru situatia prezentata nu exista obligatii de plata a TVA, cu exceptia sumei TVA colectate prin facturile de vanzare emise prin aplicarea cotei standard TVA de 24% la o baza de impozitare formata din valoarea de piata a bunurilor respective. Conform definitiei preluate din Codul fiscal , capitolul 3, articolul 7 "Definitii ale termenilor comuni" la punctul 26, pretul de piata reprezinta suma care ar fi platita de un client independent unui furnizor independent in acelasi moment si in acelasi loc, pentru acelasi bun sau serviciu ori pentru unul similar, in conditii de concurenta loiala.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016