Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Pierdere fiscala in 2023. Cum se calculeaza impozitul pe profit

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Iul. 2024
Pierdere fiscala in 2023. Cum se calculeaza impozitul pe profit
Tags: pierderi fiscale, impozit pe profit, calculare impozit pe profit

O firma care a devenit platitoare de impozit pe profit din 01.01.2023 a inregistat in anul 2023 pierdere fiscala. In trimestrul II al anului 2024 avem un profit.

Avand in vedere modificarile la calculul impozitului pe profit din anul 2024, pot sa recuperez din pierderea fiscala a anului trecut doar un procent de 70% din profitul trim II al anului 2024, pe restul de 30% din profitul anului 2024, trebuie sa calculez impozit pe profit? 

 

De asemenea, la aceasta firma se mai poate constitui rezerva legala(nu este atinsa cota de 20% din capitalul social), dar pentru ca pana la sfarsitul anului aceasta firma poate inregistra din nou pierdere, consider ca nu ma pot folosi de aceasta facilitate (ce parere aveti?). Multumesc!
 

 

Pierdere fiscala 2023. Calcul impozit profit – raspunsul specialistului: 

 

Potrivit art. 31 alin. (7) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal,

(7) Pierderile fiscale anuale stabilite prin declaratia de impozit pe profit, aferente anilor precedenti anului 2024/anului care incepe in 2024, ramase de recuperat la data de 31 decembrie 2023, se recupereaza din profiturile impozabile realizate incepand cu anul 2024, in limita a 70% din profiturile impozabile respective, pe perioada ramasa de recuperat din cei 7 ani consecutivi ulteriori anului inregistrarii pierderilor respective.
Asadar, pierderile fiscale anuale inregistrate pana la 31 decembrie 2023 se vor recupera din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 7 ani aconsecutivi, in limita a 70% din profiturile impozabile respective. Adica, din profitul impozabil se deduce 70% reprezentand pierdere reportata, iar pentru restul de 30% urmand sa se plateasca impozit pe profit.

Aceasta inseamna ca:


- mai intai determinati profitul impozabil
-Calculati 70% din profitul impozabil la trim II 2024
-Evidentiati pierderea fiscala an 2023 asa cum rezulta din Registrul de evidenta fiscala
-Compensati 70% din profit impozabil T2 2024 cu pierdere fiscala
-Calculati 16% impozit profit

Potrivit art. 183 din Legea societatilor 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, din profitul societatii se va prelua, in fiecare an, cel putin 5% pentru formarea fondului de rezerva, pana ce acesta va atinge minimum a cincea parte din capitalul social.

Profitul contabil reprezinta profitul brut, respectiv acel profit din care nu s-au dedus cheltuielile nedeductibile si veniturile neimpozabile.

Relatie de calcul:
Profit contabil (Rezultat contabil) = Venituri totale minus Cheltuieli totale

Exemplu calcul rezerva legala
In primul rand tineti cont de :
-rezerva legala din punct de vedere contabil
-rezerva legala din punct de vedere fiscal

Pentru un capital de 3.000.000 de lei, nivelul minim al rezervei ajunge la 600.000 lei.Rezerva contabila se constituie anual.
Daca societatea deja are in sold o rezerva legala ( in balanta ) constituita de 58.000 lei, mai pot fi inregistrate rezerve legale de 542.000 lei.
129 = 1061 542.000 lei

Rezerva legala se deduce din baza impozabila a profitului, in limita cotei de 5% aplicate asupra profitului contabil (ct. 121) la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit (rulaj ct. 691) pana ce aceasta va atinge a cincea parte din capitalul social subscris si varsat (ct. 1012).

Rezerva legala = (venituri totale minus cheltuieli totale impozit pe profit) *5%.
Rezerva legala = (1.000.000 6.000) *5% = 50.300 lei.
129 = 1061 542.000 lei, rezerva constituita din punct de vedere contabil

Rezerva deductibila va fi de 50.300 lei din punct de vedere fiscal.
In registrul de evidenta fiscala tineti o evidenta a rezervei deduse din punct de vedere fiscal in fiecare an.

In aplicarea prevederilor art. 26 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, rezerva se calculeaza cumulat de la inceputul anului si este deductibila la calculul rezultatului fiscal trimestrial sau anual, dupa caz. Rezervele astfel constituite se majoreaza sau se diminueaza in functie de nivelul profitului contabil din perioada de calcul.

Prin urmare va raportati doar la anul respectiv din punct de vedere contabil si fiscal in ceea ce priveste nivelul contabil si fiscal al rezervelor.Raspuns oferit in luna iulie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Pierdere fiscala in 2023. Cum se calculeaza impozitul pe profit":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016