Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Recuperarea pierderilor fiscale. Depunerea formularului 101

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Apr. 2021 Exclusiv
Tags: pierderi fiscale, recuperarea pierderilor fiscale, declaratia 101

In anul 2020, in urma inspectiei fiscale, unei societati i s-a stabilit impozit pe profit suplimentar pentru perioada 2013-2018 in suma de 128.000 lei (baza impozabila suplimentara = 800.000 lei).

La 31.12.2019 societatea a declarat pierdere fiscala reportata de 900.000 lei. Societatea a inregistrat in 2020 impozitul in contul 691, suma nedeductibila la calculul impozitului pe profit pt 2020. 
Intrebarea este: ce pierdere fiscala de recuperat din anii precedenti (rd.40) va declara societatea in D101 pentru anul 2020? Pierderea declarata in 2019 (900.000 lei) sau pierderea diminuata cu baza impozabila suplimentara stabilita de ANAF? Multumesc.
 

Raspunsul consultantului fiscal Elena Ionescu:


Potrivit prevederilor art. 95 din Legea nr. 207/2015 pentru aprobarea Codului de procedura fiscala, cu modificarile ulterioare, in urma unei inspectii fiscale organul de control emite o decizie de impunere care contine obligatiile suplimentare de plata, si accesoriile stabilite, dupa caz.
 
Asa cum este prevazut la art. 105, alin. (5) din Legea nr. 207/2015, cu modificarile ulterioare, dupa anularea rezervei verificarii ulterioare (in speta in timpul unei inspectii fiscale) nu se mai poate depune o declaratie rectificativa pentru o perioada care face obiectul controlului.
 
Conform prevederilor art. 131 alin. (1) si alin. (4) rezultatul fiscal se consemneaza in scris intr-un raport de inspectie fiscala in care sunt prezentate constatarile organelor fiscale din punct de vedere faptic si legal. De asemenea, potrivit dispozitiilor art. 118, alin. (8) persoana juridica controlata trebuie sa indeplineasca masurile prevazute in formularul ”Dispozitie privind masurile stabilite de organele de inspectie fiscale”, formular care se intocmeste in timpul sau la finalizarea inspectiei.
 
Din informatiile prezentate de d-voastra perioada controlata a fost 2013 – 2018 si in urma careia s-au stabilit sume de plata in plus. In acelasi timp, daca pe aceasta perioada societatea a declarat pierdere fiscala, aceasta a fost luata in calcul de organul de inspectie fiscala, in sensul ca putea fi micsorata, marita sau compensata cu suma stabilita in plus.
 
In acest caz, in anul 2019 nu puteau fi declarate pierderi fiscale reportate ci numai pierdere din exercitiu. Dupa finalizarea inspectiei fiscale nu se mai pot modifica obligatiile fiscale din perioada controlata.
 
In formularul 101 completat pentru anul 2020 se preia la rd. 40 suma declarata in D 101 a anului 2019, strict pierderea fiscala rezultata pentru acel exercitiu.
 
Cheltuiala stabilita suplimentar de organul de inspectie fiscala, inregistrata in anul 2020, este intr-adevar nedeductibila si mareste baza de impozitare a anului 2020 (micsoreaza pierderea fiscala a anului 2019).



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Recuperarea pierderilor fiscale. Depunerea formularului 101":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016