Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Pentru a prezenta o solutie aferenta recuperarii pierderilor fiscale, vom analiza mai jos cazul unei societati care intre anii 2001-2010 a fost platitoare de impozit pe profit. In anul 2011 societatea a platit impozit pe venit microintreprindere.
In 2012 societatea revine la impozit pe profit. Intre 2006-2010, se inregistreaza pierderi, iar in 2011-2012 se inregistreaza profit. Vom stabili astfel daca suma scrisa in Declaratia 101/2010 la rubrica "pierdere de recuperat din anii urmatori" este aceeasi cu suma care trebuie inscrisa in Declaratia 101/ 2012 la randul 40 "pierdere fiscala de recuperat din anii precedenti"sau daca aceasta suma este diminuata cu profitul aferent anilor 2011 si 2012 (pierderea anilor precedenti este recuperata din profitul anilor 2011 si 2012).
In plus, se va vedea in ce masura se poate recupera, conform art.26 din Codul fiscal, pierderea fiscala din ultimii 5 ani (alin.1) consecutivi sau 7 ani (alin.5).
Solutia consultantului:
Alin. (1) si (5) ale art. 26 din Codul fiscal stabilesc dupa cum urmeaza:
"Art. 26. - (1) Pierderea anuala, stabilita prin declaratia de impozit pe profit, se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 5 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii acestora.
(......)
(5) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), pierderea fiscala anuala realizata incepand cu anul 2009, stabilita prin declaratia de impozit pe profit, se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 7 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii acestora."
Asadar, termenele de recuperare a pierderilor fiscale sunt:
- 5 ani consecutivi pentru pierderile fiscale anuale realizate anterior anului 2009, stabilite prin declaratia de impozit pe profit (art. 26 alin. (1) din Codul fiscal)
- 7 ani consecutivi pentru pierderile fiscale anuale realizate incepand cu anul 2009, stabilite prin declaratia de impozit pe profit (art. 26 alin. (5) din Codul fiscal)
Alin. (4) al articolului 26 stabileste ca, contribuabilii care au fost platitori de impozit pe venit si care anterior au realizat pierdere fiscala intra sub incidenta prevederilor alin. (1), respectiv alin. (5), de la data la care au revenit la sistemul de impozitare reglementat de prezentul titlu. Aceasta pierdere se recupereaza pe perioada cuprinsa intre data inregistrarii pierderii fiscale si limita celor 5 ani, respectiv 7 ani, dupa caz.
Astfel, pe perioada in care societatea a fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, termenul de recuperare a pierderii fiscale nu se suspenda.
Ca atare, pierderile stabilite prin declaratile de impozit pe profit aferente anilor 2005- 2008 se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 5 ani consecutivi. La stabilirea celor 5 ani se ia in considerare si anul 2011 in care societatea a fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor.
Pierderile stabilite prin declaratiile de impozit pe profit aferente anilor 2009 si 2010 se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 7 ani consecutivi. La stabilirea celor 7 ani se ia in considerare si anul 2011 in care societatea a fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor.
Pierderile fiscale nu se recupereaza din profiturile contabile, ci din profiturile impozabile. Asadar, pierderile fiscale nu se recupereaza din profitul contabil inregistrat in anul 2011 (anul in care societatea a fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor) ci se recupereaza din profiturile impozabile obtinute de societate in termenele mai sus stabilite.
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "In atentia societatilor: Recuperarea pierderilor fiscale":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Efectele pe care le-a avut reducerea TVA in panificatie, prezentate de ROMPAN35 la suta din economia UE e sustinuta de veniturile din drepturile de proprietate intelectualaNoile norme de aplicare pentru OUG 92 au fost publicate in MonitorMFP: Nou proiect a schemei de ajutor privind asigurarea dezvoltarii economice durabileLegea nr. 72 din 2013. Exista exceptii pentru facturile scadente la 30 de zile?Ultimele articole
Revista de TAXE SI IMPOZITE vine cu ACCES la stagiul CECCAR 2021Sunteti profesionist cu experienta in sectorul public?TAXE SI IMPOZITE MINIME! Solutiile sunt disponibile pe un stick de memorieTOT ce trebuie sa stii despre PFA/II/IF in 2021. Taxe, impozite, deduceriNOU! Consultanta CONTABILA: 125 de specialisti sunt de garda in 2021!
Mai multe articole despre Taxe si Impozite
Articole similare
ANAF: Precizari privind noul Cod al InsolventeiNorme actuale privind pierderile fiscaleNorme 2013: Totul despre esalonarea la plata a obligatiilor fiscaleConditii pentru recuperare PIERDERI FISCALE: Fuziunea unei microintreprinderi cu o societate platitoare de impozit pe profitNorme codul fiscal 2008 Titlul II Capitolul IIIUltimele articole
Recuperarea pierderilor fiscale. Depunerea formularului 101Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati. Zoom fiscalCartea verde a fiscalitatii 2016: Solutii practice pentru probleme fiscal-contabileCartea Verde a Fiscalitatii 2016 contine si Calendarul obligatiilor fiscale!Cartea Verde a Fiscalitatii 2016 contine si Calendarul obligatiilor fiscale!
Mai multe articole despre pierderi fiscale
Articole similare
Distrugere stocuri de medicamente expirate. Regim fiscal TVA si IMPOZIT PE PROFITProcedura de acoperire pierderi din anii precedenti.Tratament sume din Rezultatul reportatNu uitati ca se apropie termenul-limita de 25 martie 2016 pentru unele declaratiiPana la 28 februarie trebuie sa depuneti D 205Documentar fiscal: Noul tratament al TVA pentru achizitia si leasingul de autoturisme, tratamentul financiar-contabil al combustibiluluUltimele articole
Cum se completeaza formularul D101 in cazul unor bonificatii. Determinarea rezultatului fiscalPlati anticipate in contul impozitului pe profit. Care este indicele pretului de consum utilizat in 2021?Speta zilei! Formularul 101. Cum se declara impozitul pe venit/impozitul specificPlatitor de impozit specific si IMPOZIT PE PROFIT. Cum se calculeaza profitul impozabil?Calcularea impozitului pe profit. Bonificatii, case de marcat si profit reinvestit
Mai multe articole despre impozit pe profit
Articole similare
E disponibila DECLARATIA 101 actualizata in februarie 2015!Depuneti Formularul 101 pana la 27 februarie 2017!ANAF: Termen DECLARATIA 101 pentru contribuabilii ce au optat pentru inchiderea situatiei contabile la data de 25 februarie 2012Completarea declaratiei 101Completare DECLARATIA 101Ultimele articole
Cum se completeaza formularul D101 in cazul unor bonificatii. Determinarea rezultatului fiscalRecuperarea pierderilor fiscale. Depunerea formularului 101Speta zilei! Formularul 101. Cum se declara impozitul pe venit/impozitul specificCalcularea impozitului pe profit. Bonificatii, case de marcat si profit reinvestitSpeta zilei. Exemplu de calcul pentru impozitul pe profit. Completarea Declaratiei 101
Mai multe articole despre Declaratia 101

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"