Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

In atentia societatilor: Recuperarea pierderilor fiscale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Mar. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, pierderi fiscale, impozit pe profit, declaratia 101

Pentru a prezenta o solutie aferenta recuperarii pierderilor fiscale, vom analiza mai jos cazul unei societati care intre anii 2001-2010 a fost platitoare de impozit pe profit. In anul 2011 societatea a platit impozit pe venit microintreprindere.



In 2012 societatea revine la impozit pe profit. Intre 2006-2010, se inregistreaza pierderi, iar in 2011-2012 se inregistreaza profit. Vom stabili astfel daca suma scrisa in Declaratia 101/2010 la rubrica "pierdere de recuperat din anii urmatori" este aceeasi cu suma care trebuie inscrisa in Declaratia 101/ 2012 la randul 40 "pierdere fiscala de recuperat din anii precedenti"sau daca aceasta suma este diminuata cu profitul aferent anilor 2011 si 2012 (pierderea anilor precedenti este recuperata din profitul anilor 2011 si 2012).

In plus, se va vedea in ce masura se poate recupera, conform art.26 din Codul fiscal, pierderea fiscala din ultimii 5 ani (alin.1) consecutivi sau 7 ani (alin.5).

Solutia consultantului:

Alin. (1) si (5) ale art. 26 din Codul fiscal stabilesc dupa cum urmeaza:

"Art. 26. - (1) Pierderea anuala, stabilita prin declaratia de impozit pe profit, se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 5 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii acestora.
(......)

 (5) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), pierderea fiscala anuala realizata incepand cu anul 2009, stabilita prin declaratia de impozit pe profit, se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 7 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii acestora."

Asadar, termenele de recuperare a pierderilor fiscale sunt:
-    5 ani consecutivi pentru pierderile fiscale anuale realizate anterior anului 2009, stabilite prin declaratia de impozit pe profit (art. 26 alin. (1) din Codul fiscal)

-    7 ani consecutivi pentru pierderile fiscale anuale realizate incepand cu anul 2009, stabilite prin declaratia de impozit pe profit (art. 26 alin. (5) din Codul fiscal
)

Alin. (4) al articolului 26 stabileste ca, contribuabilii care au fost platitori de impozit pe venit si care anterior au realizat pierdere fiscala intra sub incidenta prevederilor alin. (1), respectiv alin. (5), de la data la care au revenit la sistemul de impozitare reglementat de prezentul titlu. Aceasta pierdere se recupereaza pe perioada cuprinsa intre data inregistrarii pierderii fiscale si limita celor 5 ani, respectiv 7 ani, dupa caz.

Astfel, pe perioada in care societatea a fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, termenul de recuperare a pierderii fiscale nu se suspenda.

Ca atare, pierderile stabilite prin declaratile de impozit pe profit aferente anilor 2005- 2008 se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 5 ani consecutivi. La stabilirea celor 5 ani se ia in considerare si anul 2011 in care societatea a fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor.

Pierderile stabilite prin declaratiile de impozit pe profit aferente anilor 2009 si 2010 se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 7 ani consecutivi. La stabilirea celor 7 ani se ia in considerare si anul 2011 in care societatea a fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor.

Pierderile fiscale nu se recupereaza din profiturile contabile, ci din profiturile impozabile. Asadar, pierderile fiscale nu se recupereaza din profitul contabil inregistrat in anul 2011 (anul in care societatea a fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor) ci se recupereaza din profiturile impozabile obtinute de societate in termenele mai sus stabilite.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "In atentia societatilor: Recuperarea pierderilor fiscale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016