Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cum se modifica pro-rata TVA la vanzarea unui apartament?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Feb. 2014 Exclusiv
Tags: tva, scutire tva, pro-rata tva, livrare, deducere, 31 ianuarie, regim mixt, calculul pro-ratei

Vanzarile de apartamente reprezinta operatiuni des intalnite si care ridica uneori probleme in ce priveste unele aspecte legate de pro-rata TVA si dreptul de deducere.


In studiul de caz prezentat astazi, o persoana juridica romana doreste sa vanda un apartament si sa factureze fara TVA. Vom vedea astfel daca pentru aceasta operatiune persoana juridica are obligatia sa modifice pro-rata TVA pana la 31 ianuarie in anul urmator si sa deduca TVA in anul fiscal 2015 conform pro-ratei calculate.

Totodata, daca in 2015 persoana juridica nu efectueaza nicio livrare, se va stabili cat timp se mentine pro-rata TVA modificata si cand revine la pro-rata TVA 100%.

Conform art. 147 din Codul fiscal, persoana impozabila care realizeaza sau urmeaza sa realizeze atat operatiuni care dau drept de deducere (taxabile), cat si operatiuni care nu dau drept de deducere (scutite de TVA fara drept de deducere) este denumita persoana impozabila cu regim mixt.
 
Pro-rata se calculeaza ca raport intre valoarea livrarilor/prestarilor fara drept de deducere si valoarea tuturor livrarilor/prestarilor societatii. Cu toate acestea, in masura in care operatiunea de livrarea apartamentului este accesorie activitatii principale atunci aceasta se exclude din calculul prorata TVA.
 
(7) Se exclud din calculul pro-rata urmatoarele:

a) valoarea oricarei livrari de bunuri de capital care au fost utilizate de persoana impozabila in activitatea sa economica;

b) valoarea oricaror livrari de bunuri sau prestari de servicii catre sine efectuate de persoana impozabila si prevazute la art. 128 alin. (4) si la art. 129   alin. (4), precum si a transferului prevazut la art. 128 alin. (10);

c) valoarea operatiunilor prevazute la art. 141 alin. (2) lit. a) si b), precum si a operatiunilor imobiliare, altele decat cele prevazute la lit. a), in masura in care acestea sunt accesorii activitatii principale.
 
O operatiune este accesorie activitatii principale daca se indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

  a. realizarea acestei operatiuni necesita resurse tehnice limitate privind echipamentele si utilizarea de personal;

  b. operatiunea nu este direct legata de activitatea principala a persoanei impozabile; si

  c. suma achizitiilor efectuate in scopul operatiunii si suma taxei deductibile aferente operatiunii, sunt nesemnificative.
 
In cazul dvs. este posibil ca livrarea apartamentului sa nu se ia in considerare la calculul pro-ratei TVA. In acest sens va recomandam sa verificat daca aceasta nu se incadreaza ca livrare de bun de capital care a fost utilizat in activitatea economica sau ca operatiune accesorie.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cum se modifica pro-rata TVA la vanzarea unui apartament?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016