Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Ministerul Finantelor Publica (MFP) anunta ca va modifica, printr-un proiect de act normativ, legislatia specifica programelor guvernamentale garantate de stat pentru clarificarea modalitatii de aplicare a prevederilor OUG nr. 19/2019.
Astfel, Hotararea Guvernului nr.717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casa" se va modifica in sensul in care se va inlocui “sintagma privind referinta la ROBOR cu noul indice calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare la o anumita perioada, la care creditorul adauga marja de dobanda prevazuta in normele de aplicare, si anume rata dobanzii IRCC plus o marja de maximum 2% pe an pentru creditele in lei”, potrivit unui comunicat remis vineri, 3 mai, de MFP.
De asemenea, o alta modificare vizeaza Hotararea Guvernului nr.1053/2014 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpararii de autoturisme noi. In aceasta situatie se propune inlocuirea sintagmei privind referinta la ROBOR cu noul indice de referinta calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare la o anumita perioada, la care creditorul adauga marja de dobanda prevazuta in normele de aplicare astfel, rata dobanzii IRCC plus o marja de maximum 3% pe an.
Si, o a treia modificare propusa de MFP pentru utilizarea noului indice de referinta pentru toate creditele garantate de stat este legata de Hotararea Guvernului nr.741/2018 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.50/2018 privind implementarea Programului guvernamental "INVESTEsTEIiN TINE". In acest caz se propune inlocuirea sintagmei privind referinta la ROBOR cu noul indice de referinta calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare la o anumita perioada, la care creditorul adauga marja de dobanda prevazuta in normele de aplicare astfel, rata dobanzii IRCC plus o marja de maximum 2% pe an.
Daca actul normativ va fi adoptat, finantatorii au la dispozitie 10 zile lucratoare de la intrarea in vigoare a actului normativ pentru a transmite Ministerului Finantelor Publice si Fondului National de Garantare a Creditelor pentru intreprinderile Mici si Mijlocii - S.A. - I.F.N., Fondului Roman de Contragarantare sau fondurilor de garantare, dupa caz, nivelul costurilor totale, respectiv marja maxima anuala peste nivelul IRCC, pe care le vor aplica creditelor acordate in cadrul programelor guvernamentale de garantare in numele si in contul statului.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
Manual de politici contabile - Stick USB
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Proiectul de act normativ este publicat la rubrica Transparenta decizionala.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Restituirea TVA din ultimul decont ca urmare a anularii inregistrarii. Ce solutii avem?Noi prevederi MFP privind corectia erorilor din documentele de plata intocmite de contribuabili pentru plata obligatiilor bugetareFinantele modifica Ordinul 1525/2022 privind Procedura de acordare a facilitatilor fiscale in sectorul agricol si in industria alimentaraAmanarea ratelor - Principalele prevederi ale OUG 37/2020 explicate de specialistAchizitie imobil in leasing financiar. Cum facem amortizarea contabila si fiscala?Ultimele articole
Facturile simplificate B2B si B2C trebuie transmise in E-Factura din 2025. Care sunt exceptiileE-Factura in 2025: 5 modificari importante aduse de FinanteModificari IMPORTANTE aduse impozitului pe profit, suplimentar si pe veniturile microSituatii financiare interimare. In cazul unor erori pot fi rectificate?Ce trebuie sa stie firmele despre sanatatea si securitatea zilierilor cu care lucreazaArticole similare
ANAF introduce un nou formular: Declaratia 109 (proiect OPANAF)BNR: Noul indice de referinta trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor va fi publicat pe 2 maiArticole similare
Programul "O familie, o casa": MFP anunta noile conditii de acordare a creditelor (proiect de Ordonanta)OFICIAL: Normele de implementare a programului PRIMA CASA, modificate prin Hotararea nr. 112/2020Tipuri de credite. Care este cel mai potrivit pentru tine?Conferinta Finantari pentru IMM-uri si intreprinderi sociale prin programele operationaleAnaliza comparativa: avantaje si dezavantaje aferente achizitionarii unui imobil sau inchirieriiUltimele articole
Noua Casa in 2023: Programul continua si anul acesta cu un plafon de garantii de 1,5 miliarde de lei (Proiect)Programul Noua Casa, modificat din nou de Ministerul Finantelor. Plafonul garantiilor pentru anul 2021 este de 1.500 milioane leiActele normative cu incidenta in materie fiscala publicate in Monitorul Oficial al Romaniei in perioada 17 – 21 august 2020 (Informare ANAF)Hotararea 695/2020 modifica normele de implementare a programului „PRIMA CASAâ€Programul ‘Noua Casa’, operational de la 15 august. Creditul pe care il puteti accesa variaza intre 70.000-140.000 euroAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"