Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Banca Nationala a Romaniei a anuntat ca joi, 2 mai 2019, la ora 11.00, va publica indicele de referinta trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor, reglementat prin art.II si III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 19/2019, potrivit unui comunicat de presa remis de BNR.
In OUG 19/2019 se arata ca "pentru creditele acordate in moneda nationala, dobanda va fi compusa dintr-un indice de referinta calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare la o anumita perioada, la care creditorul poate sa adauge o anumita marja fixa pe toata perioada derularii contractului. Indicele de referinta pentru credite acordate in lei cu dobanda variabila se publica in fiecare zi lucratoare pe website-ul Bancii Nationale a Romaniei(...) Indicele de referinta se calculeaza la finalul fiecarui trimestru, ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmand a se aplica de fiecare institutie de credit pentru trimestrul urmator".
Acest nou indice de referinta pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care va fi publicat de BNR pe data de 2 mai, se calculeaza ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice ale tranzactiilor interbancare din trimestrul IV 2018. Banca Centrala precizeaza ca rata de dobanda zilnica a tranzactiilor interbancare reprezinta media ponderata a ratelor de dobanda cu volumele tranzactiilor de pe piata monetara interbancara (indicele zilnic).
Indicii vor fi publicati pe website-ul BNR in sectiunea Info financiar.
Incepand de maine, 2 mai, BNR anunta ca va publica zilnic indicele, iar la final de trimestru valoarea actualizata a indicelui de referinta pentru creditele consumatorilor.
Citeste si:
Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Cartea Verde a Contabilitatii
OUG 26/2019: Zilierii trebuie sa plateasca CAS >>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
ASF se reorganizeaza. Se reduc functiile de conducereImpozit pe venituri microintreprinderilor in anul 2017. Ce obligatii declarative apar?In ce conditii facturam in moneda straina?Firmele private isi onoreaza mai bine obligatiile fata de furnizori comparativ cu firmele de statCe inseamna 2 august pentru economia mondiala: declin sau progres?Ultimele articole
Schimbarea perioadei fiscale a TVA de la trimestru la luna. Pana cand se depune D700Plafoane fiscale valabile in anul 2025, pentru aplicarea TVA, in lei si in valutaFacturare in RO e-Factura. Facturile in euro pot fi transmise in sistem?In ce conditii poti trece de la impozit pe profit la impozit micro in 2025Furnizori care NU transmit factura. Cum trebuie emisa autofactura de catre firmeArticole similare
Ministrul Finantelor: OUG 114 a primit aviz de la BNR. Banca Centrala Europeana ar fi spus ca avizeaza OrdonantaCum se calculeaza corect dobanda dupa noua lege (Ordonanta 50)Presedintele ANPC: Parlamentul nu va modifica ordonanta privind creditele populatieiMFP modifica prevederile legale pentru utilizarea noului INDICE DE REFERINTA pentru toate creditele garantate de stat (proiect)Numarul clientilor nemultumiti ai bancilor organizati in grupuri pe internet a trecut de 12.000. Detalii aiciUltimele articole
Salariul minim in varianta guvernului - 640 lei, propunerea sindicatelor - 750 leiAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"