Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

BNR: Noul indice de referinta trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor va fi publicat pe 2 mai

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 01 Mai. 2019
Tags: bnr, indice de referinta, oug 19/2019

Banca Nationala a Romaniei a anuntat ca joi, 2 mai 2019, la ora 11.00, va publica indicele de referinta trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor, reglementat prin art.II si III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 19/2019, potrivit unui comunicat de presa remis de BNR.

“Metodologia de calcul si politica de publicare sunt prezentate in Regulile privind calcularea si publicarea indicelui zilnic si a indicelui de referinta trimestrial (denumit indicele de referinta pentru creditele acordate consumatorilor - IRCC) reglementati de OUG nr. 19/2019 pentru modificarea si completarea unor acte normative, care se vor publica pe website-ul Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza”, anunta BNR in comunicatul citat.

In OUG 19/2019 se arata ca "pentru creditele acordate in moneda nationala, dobanda va fi compusa dintr-un indice de referinta calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare la o anumita perioada, la care creditorul poate sa adauge o anumita marja fixa pe toata perioada derularii contractului. Indicele de referinta pentru credite acordate in lei cu dobanda variabila se publica in fiecare zi lucratoare pe website-ul Bancii Nationale a Romaniei(...) Indicele de referinta se calculeaza la finalul fiecarui trimestru, ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmand a se aplica de fiecare institutie de credit pentru trimestrul urmator".

Acest nou indice de referinta pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care va fi publicat de BNR pe data de 2 mai, se calculeaza ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice ale tranzactiilor interbancare din trimestrul IV 2018. Banca Centrala precizeaza ca rata de dobanda zilnica a tranzactiilor interbancare reprezinta media ponderata a ratelor de dobanda cu volumele tranzactiilor de pe piata monetara interbancara (indicele zilnic).

Indicii vor fi publicati pe website-ul BNR in sectiunea Info financiar.

Incepand de maine, 2 mai, BNR anunta ca va publica zilnic indicele, iar la final de trimestru valoarea actualizata a indicelui de referinta pentru creditele consumatorilor.

Citeste si:

OUG 26/2019: Zilierii trebuie sa plateasca CAS >>

 
 
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "BNR: Noul indice de referinta trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor va fi publicat pe 2 mai":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016