Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cum se calculeaza corect dobanda dupa noua lege (Ordonanta 50)

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Sep. 2010
Tags: anpc, contracte, ordonanta 50

Legea este clara: incepand cu 21 iunie, dobanda va varia numai daca variaza indicele de referinta si atat. Si asta pentru ca formula de calcul in cazul contractelor cu dobanda variabila sau ...

Legea este clara: incepand cu 21 iunie, dobanda va varia numai daca variaza indicele de referinta si atat. Si asta pentru ca formula de calcul in cazul contractelor cu dobanda variabila sau indexabila va fi formata din EURIBOR/ROBOR/LIBOR (in functie de moneda in care a fost contractat creditul) plus marja fixa a bancii.

In realitate, lucrurile nu stau chiar asa, iar modalitatea de exprimare a bancilor ii induce nu de putine ori pe clienti in eroare. Exista si acum nenumarate intrebari privind corectitudinea bancilor fata de clienti in stabilirea acestei marje.

De exemplu, cine a contractat un credit in 2007 a vazut cum de la an la an rata ii creste, poate fara nicio justificare. Iar acum tot acei clienti primesc o noua lovitura, pentru ca din dobanda majorata li se scade indicele public de referinta (EURIBOR/ROBOR/LIBOR), iar marja astfel rezultata, care, atentie, va ramane fixa pe toata durata de derulare a creditului, este foarte mare.

Pentru ca este perfect legal ca din dobanda actuala sa se scada acel indice de referinta si sa rezulte marja. Formula e corecta, spun reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor. Iar daca in vechiul contract calculul se facea pe baza EURIBOR/ROBOR/LIBOR la care se adaugau costurile interne ale bancii, atunci aceste costuri interne devin marja. Iar daca nu era trecuta nicio marja, asta nu inseamna ca marja era zero.

Un exemplu clar: daca ai avut initial o dobanda de 10%, iar ea a crescut la 14%, la un credit in lei, trebuia sa sesizezi ANPC in momentul cand ai observat majorarea. Pentru ca acum din 14% se scade ROBOR, care este in jur de 7%, deci iti rezulta o marja de 7%. Insa daca instanta stabilea ca banca a majorat abuziv dobanda si ramaneai cu 10%, acum marja era de 3%. Desigur, daca tu crezi ca dobanda a crescut nejustificat, poti merge si acum in instanta, insa fara ajutorul ANPC.

"Acesti consumatori ar fi trebuit sa depuna reclamatie in momentul cand le-au crescut ratele respective. Am avut consumatori care au reclamat anumite abuzuri, sa spunem, ale bancilor, care au majorat dobanzile fara nicio justificare si acele cazuri au fost transmise in instanta, unele s-au pronuntat, bancile au fost obligate sa anuleze respectivele clauze sau sa le modifice. In momentul de fata, avand in vedere prevederile Ordonantei, ANPC nu mai poate sa intervina in acest nivel al dobanzii, adica nu poate spune nici ca e mare, nici ca e mica. Asta doar instanta poate s-o faca", spune Irina Vasile, sefa serviciului financiar-bancar din cadrul ANPC.

O alta problema adusa in discutie de clienti se refera la mentionarea in actele aditionale a "ratei interne" a bancii si aparitia a doua marje fixe, in loc de una, asa cum se poate observa din actele aditionale ale ING, astfel ca dobanda reprezinta suma urmatoarelor:

- ROBOR/EURIBOR = indice public de referinta, ce va fi revizuit lunar, in prima zi lucratoare bancara a fiecarei luni;
- 2,25% = procent care va ramane fix pe toata perioada Creditului, cu exceptia cazului in care legislatia va impune modificarea acesteia si care reprezinta diferenta dintre valoarea Ratei interne de finantare a bancii si valoarea indicelui public ROBOR/EURIBOR (valorile avute in vedere sunt valoriile medii aferente lunii iunie 2010);
- marja = marja mentionata din Contractul de credit, care va ramane neschimbata pe intreaga durata a Creditului, cu exceptia cazului in care legislatia va impune modificarea acesteia.

"Am avut sesizari la modul de calcul al marjei, pentru ca au existat contracte in care aveam dobanda stabilita in functie de dobanda de referinta a bancii sau rata de referinta a bancii plus o anumita marja. Ulterior aparitiei Ordonantei 50, din acea rata de referinta trebuie scazut indicele si mai apare o marja intermediara. Aceea ori se adauga la marja deja existenta si atunci avem indicele clar plus o marja majorata sau avem indicele plus diferenta aceea dintre dobanda si indice si marja care exista initial in contract. Ambele cazuri sunt valabile, pentru ca nivelul dobanzii este acelasi, indiferent daca se majoreaza marja din contract sau exista o asa-numita marja intermediara", a explicat Irina Vasile.

Mediafax
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cum se calculeaza corect dobanda dupa noua lege (Ordonanta 50)":
Rating:

Nota: 3 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016