Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Modificari foarte importante in Regulamentul de organizare si functionare al CECCAR

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Nov. 2008
Tags: cecar, ceccar

Regulamentul de organizare si functionare a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati (CECCAR) din Romania a fost modificat. Noile modificari se refera la chestiuni esentiale: ? ...

Regulamentul de organizare si functionare a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati (CECCAR) din Romania a fost modificat.

Noile modificari se refera la chestiuni esentiale:

atributiile CECAR;
incompatibilitatile cu profesia de expert contabil si contabil autorizat;
efectuarea radierii din Tablou;
abaterile disciplinare in cadrul CECAR;
consecintele radierii provizorii din Tablou;
activitatile care pot fi desfasurate de expertii contabili si contabilii autorizati.

1. Care sunt atributiile CECCAR?

Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECAR) este persoana juridica de utilitate publica si autonoma, din care fac parte:

expertii contabili;


contabilii autorizati;
societatile comerciale de expertiza contabila;
societatile comerciale de contabilitate.

CECCAR are urmatoarele atributii:

  acorda dreptul de exercitare a profesiei de expert contabil si de contabil autorizat;
retrage dreptul de exercitare a profesiei de expert contabil si de contabil autorizat;
controleaza competenta si moralitatea membrilor sai;
controleaza calitatea serviciilor prestate de membrii sai.

2. Care sunt incompatibilitatile cu profesia de expert contabil si contabil autorizat?

A fost inlaturata din regulament prevederea referitoare la imposibilitatea expertilor contabili si a contabililor autorizat si de a desfasura orice activitate salarizata in afara CECCAR sau orice activitate comerciala, cu exceptia activitatii de cadru didactic in invatamantul de profil, a activitatii literare si publicistice in domeniu, precum si cu exceptia indeplinirii unei functii de demnitate publica in calitate de parlamentar, consilier local sau judetean.

De asemenea, a fost inlaturata din regulamentul CECCAR si dispozitia care interzicea expres expertilor contabili si contabililor autorizati sa incheie mandate comerciale.
In schimb, a fost mentinuta dispozitia care interzice efectuarea de catre expertii contabili si contabilii autorizati de lucrari specifice profesiei pentru operatorii economici sau pentru institutiile unde sunt salariati sau pentru cei cu care acestea sunt in raporturi contractuale sau se afla in concurenta.

Situatiile de incompatibilitati si conflicte de interese vor putea fi detaliate de Consiliul superior si Conferinta nationala, in conformitate cu legislatia europeana si cu standardele internationale ale profesiei.

Exercitarea profesiei de expert contabil si de contabil autorizat se face cu respectarea principiului independentei profesiei. Expertul contabil si contabilul autorizat nu trebuie niciodata sa se gaseasca in situatia de conflict de interese si in nicio alta situatie care ar putea aduce atingere integritatii si obiectivitatii sale.

3. Cand se efectueaza radierea din Tabloul CECAR?

Consiliul filialei pronunta radierea unui membru din Tabloul Corpului in urmatoarele situatii:

  cand membrul CECCAR a fost condamnat definitiv pentru savarsirea unei infractiuni care, potrivit legislatiei in vigoare, interzice dreptul de administrare si gestiune a societatilor comerciale;
  nedepunerea la bugetul statului a impozitului asupra onorariilor incasate de la persoanele fizice;
neplata cotizatiei profesionale pe o perioada de un an;
nerespectarea normelor referitoare la incompatibilitati si conflicte de interese;
membrul CECAR a fost sanctionat cu interzicerea dreptului de exercitare a profesiei;
membrul CECAR a fost declarat inapt din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei.

Radierea unui membru din cadrul Tabloului CECCAR se poate efectua si atunci cand acesta este declarat inapt din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei.

4. Cum ne reinscriem in Tabloul CECCAR dupa incetarea provizorie?

Orice membru al CECCAR poate cere incetarea provizorie de a mai face parte din acesta. La cererea adresata conducerii filialei, prin scrisoare recomandata ori prin depunere la sectiunea de resort cu semnatura de primire, se arata motivele si data de la care doreste sa inceteze a mai fi membru al CECCAR.

Cel interesat poate, atunci cand doreste, dar nu mai tarziu de 3 ani, sa obtina reinscrierea sa in Tabloul CECAR.

In cazul in care a trecut o perioada mai mare de 3 ani de la data renuntarii la calitatea de expert contabil sau contabil autorizat ori a radierii din Tablou, persoana in cauza va sustine din nou examenul de aptitudini CECAR pentru atribuirea calitatii de expert contabil si contabil autorizat.

ATENTIE
Nu mai avem posibilitatea de a ne reinscrie oricand in tabloul CECCAR. Din pacate, nu trebuie sa depasim termenul de 3 ani de la data renuntarii la calitatea de expert contabil sau contabil autorizat ori a radierii din Tabloul CECCAR, altfel vom sustine din nou examenul de aptitudini.

5. Ce abateri noi avem?

In cadrul CECCAR, au fost stabilite o serie de abateri disciplinare suplimentare, precum:

  prestarea de servicii profesionale fara viza anuala de exercitare a profesiei;
inscrierea in rapoartele de expertiza contabila sau in alte lucrari efectuate pentru terti de aprecieri la adresa altor membri ai CECCAR, fara consimta mantul acestora sau fara sa fi fost consultati;
nerespectarea normelor si standardelor profesionale emise de CECCAR cu ocazia efectuarii lucrarilor pentru terti;
  neindeplinirea obligatiilor prevazute in Regulamentul privind auditul calitatii serviciilor profesionale;
  orice alte incalcari ale normelor si hotararilor luate de organele de conducere a CECCAR.

Nerespectarea standardelor profesionale si a normelor emise de CECCAR cuprivire la efectuarea expertizelor contabile se sanctioneaza cu suspendarea dreptului de a mai efectua expertize contabile pe 6-12 luni. |n cazul abaterilor repetate, CECCAR poate interzice dreptul de exercitare a profesiei.

6. Ce activitati pot desfasura expertii contabili

Atentie
Ca urmare a scandalului iscat de posibilitatea vizarii declaratiilor fiscale anuale numai de catre consultant ii fiscali, CECCAR a ripostat: expertii contabili pot viza declaratiile fiscale anuale.

In afara de posibilitatea de a viza declaratiile fiscale anuale ale contribuabilului, lucrarile ce pot fi executate de catre expertii contabili au fost completate cu urmatoarele activitati:

a) indeplinirea atributiilor prevazute de lege in procedurile de reorganizare judiciara si faliment, cum ar fi:

  efectuarea de lucrari cu privire la reflectarea in contabilitate a principalelor operatiuni de fuziune, divizare, dizolvare si lichidarea societatilor comerciale, precum si retragerea sau excluderea unor asociati din cadrul societatilor comerciale;

b) acordarea de asistenta de specialitate necesara pentru infiintarea si reorganizarea societatilor comerciale, cum ar fi:

  activitati de studiere a pietei si de sondare a opiniei publice;
studii de fezabilitate la infiintarea intreprinderilor;
activitati ale holdingurilor;

c) efectuarea pentru persoane fizice si juridice a oricarui serviciu profesional care presupune cunostinte de contabilitate;

d) alte activitati si servicii pentru intreprinderi cuprinse in clasele CAEN: 6209, 6420, 6619, 6920, 7022, 7320, 8299, 7490, 6831, 6621, precum si altele stabilite de Biroul permanent al Consiliului Superior.

7. Ce activitati pot desfasura contabilii autorizati?

Lucrarile ce se pot executa de catre contabilii autorizati in cadrul contractelor de prestari de servicii, individual sau prin societati comerciale de contabilitate, sunt:

tinerea contabilitatii financiare si de gestiune;
pregatirea lucrarilor pentru intocmirea situatiilor financiare;
lucrari, declaratii si operatiuni fiscale lunare si trimestriale (altele decat situatiile financiare anuale ale societat ilor comerciale), lucrari in partida simpla pentru persoane fizice independente si asociatii familiale etc.;
atributii de cenzor la asociatii de proprietari/ locatari, CAR-uri si diferite asociatii, fundatii etc. fara scop patrimonial.

CONCLUZII
O parte dintre noile modificari aduse Regulamentului de organizare si functionare a CECCAR sunt impuse de O.G. nr. 17/2007 pentru modificarea si completarea O.G. nr. 5/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati.

O decizie salutara este aceea de a permite expres certificarea declaratiilor fiscale anuale si de catre expert ii contabili, curmandu-se controversa legata de monopolizarea acestei activitati de catre consultant ii fiscali.

Desi, ca element pozitiv a fost eliminata o parte semnificativa din incompatibilitatile cu profesia de expert contabil si contabil autorizat, totusi, ca element negativ, s-a limitat perioada de incetare provizorie de a mai face parte din Tabloul CECCAR la maximum 3 ani.

Asadar, atentie!

Daca depasim acest termen, vom sustine din nou examenul de aptitudini CECCAR. Este oare o forma a CECCAR de a obtine bani suplimentari din cotizatiile membrilor, fortandu-i sa ramana activi?

Acte normative aplicabile: Pct. 1-2, 98-100, 104, 124, 133, 142- 143 din Regulamentul de organizare si functionare a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR), aprobat prin Hotararea Conferintei nationale a expertilor contabili si contabililor autorizati din Romania nr. 1/1995, asa cum a fost modificat de Hotararea Consiliului Superior al CECCAR nr. 90/2008. ( Articol preluat din Newsletterul Taxe si Impozite Actual)

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016