keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Numarul clientilor nemultumiti ai bancilor organizati in grupuri pe internet a trecut de 12.000. Detalii aici

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Sep. 2010
Tags: credit, bancher

Numarul clientilor nemultumiti ai bancilor care fac parte din grupuri pe internet a trecut de 12.000 si continua sa creasca, insa acestia reprezinta deocamdata doar 0,28% din totalul persoanelor care ...


Numarul clientilor nemultumiti ai bancilor care fac parte din grupuri pe internet a trecut de 12.000 si continua sa creasca, insa acestia reprezinta deocamdata doar 0,28% din totalul persoanelor care au credite.

Luni a expirat termenul de 90 de zile pana la care bancile au fost obligate sa puna in practica OUG 50/2010 privind creditele acordate populatiei si sa instiinteze clientii cu privire la alinierea contractelor vechi la noile reglementari. Potrivit interpretarilor bancherilor, actele aditionale la contracte mai pot fi semnate sau refuzate pe parcursul a inca doua saptamani.

Mii de clienti s-au hotarat deja sa dea in judecata bancile, considerand ca acestea incalca prevederile OUG 50/2010, dar si unele reglementari mai vechi, si solicita de exemplu rambursarea comisionului de risc perceput pe perioada desfasurarii creditului, a banilor primiti de banca in urma modificarii abuzive a dobanzilor sau ca urmare a calcularii in mod gresit a dobanzii.

De exemplu, avocatul Gheorghe Piperea a semnat deja contracte de asistenta juridica cu 500 de clienti ai Volksbank si 530 de clienti ai BCR.

"In cazul celor doua banci exista intentia de a declansa procese, in care sa ii reprezint eu sau alte case de avocatura, manifestata din partea a 3.700 de clienti Volksbank si 1.000 de clienti ai BCR. In plus, exista circa 200 de clienti ai Raiffeisen care sunt pe punctul de a semna contracte cu mine", a spus Piperea.

Si avocatul Marius-Vicentiu Coltuc a afirmat ca a semnat deja contracte pentru a reprezenta circa 500 de clienti ai OTP Bank, Volksbank si BCR, si anticipeaza ca aproape toate persoanele care au refuzat semnarea actelor aditionale la contracte vor decide sa dea in judecata institutiile de credit.

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat, saptamana trecuta, ca bancile prefera sa mearga in instanta decat sa ofere dobanzi la creditele vechi cel mult egale cu ratele la imprumuturile noi pentru ca anticipeaza un numar relativ mic de clienti care se vor adresa justitiei.

In prezent, clienti ai 16 banci - Volksbank, BCR, Bancpost, BRD, Alpha Bank, OTP Bank, Raiffeisen, Banca Transilvania, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, RBS Bank Romania, Credit Europe Bank, ING, CEC Bank, Millennium Bank si UniCredit Ţiriac Bank - s-au organizat in grupuri pe yahoo pentru a fi mai bine informati cu privire la problemele pe care le intampina cu banca si despre cum sa negocieze cu institutia, dar si pentru a putea sa declanseze procese colective impotriva bancilor.

Avocatii sfatuiesc persoanele care au credite sa mearga la sucursalele de unde au contractat imprumuturile pentru a cere actele aditionale, chiar daca nu le semneaza, intrucat fara aceste documente nu vor putea sa faca sesizari la ANPC si nici sa introduca plangeri in instanta.

Potrivit datelor BNR, aproximativ 4,5 milioane de persoane au cel putin un credit, depasind numarul total de salariati. Ordonanta 50 vizeaza aproape 8 milioane de contracte de credit.

Grupurile pe internet infiintate de clientii bancilor reuneau luni 12.580 de persoane si cresc continuu. In dimineata zilei de luni, inca aproximativ 70 de persoane au devenit membri ai acestor grupuri.

In luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune in legislatia romaneasca Directiva Europeana 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila si calcularea dobanzii in functie de un indice de referinta transparent, la care se adauga o marja fixa, care nu poate fi modificata fata de contractul initial.

Sursa Mediafax

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016