keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

IFN. Titluri de participare detinute si exprimate in valuta. Cum facem evaluarea?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Iun. 2016 Exclusiv
Tags: titluri participare, cursul valutar, titluri de participare, reevaluare, ifn

In randurile de mai jos, dam ca exemplu o societate care e un IFN si care participa la infiintarea unui SRL cu aport in bani in valoare de 50 USD. Pentru inregistrare se va utiliza contul 4123 "Titluri de participare la alte societati cu caracter nefinanciar". Vom vedea daca acest cont in valuta trebuie reevaluat lunar si daca trebuie efectuata o reevaluare si la sfarsit de an.

Organizarea contabilitatii la IFN-uri se realizeaza potrivit Reglementarilor contabile aprobate prin Ordinul 6/2015 - in vigoare de la data de 01 ianuarie 2016.

Conform acestor Reglementari:
"147. Imobilizarile financiare, in sensul prezentelor reglementari, cuprind: titluri de participare, parti in societatile comerciale legate si titluri destinate a fi folosite in mod durabil in activitatea institutiei.
312. Activele imobilizate cuprind: credite subordonate, parti in societati comerciale legate, titluri de participare, titluri ale activitatii de portofoliu, dotari pentru unitatile proprii din strainatate, imobilizari in curs si avansuri acordate pentru imobilizari, imobilizari necorporale si corporale. Totodata, in aceasta categorie sunt incluse si creantele si datoriile aferente operatiunilor de leasing financiar.


161.
(1) Elementele de activ si datorii exprimate in valuta trebuie sa fie convertite in lei la cursul de schimb la vedere in vigoare la data intocmirii bilantului cu exceptia activelor in valuta inregistrate ca imobilizari financiare care sunt convertite in lei la cursul de schimb in vigoare la data achizitionarii acestora.

163.
(2) Pentru creantele si datoriile, exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute, eventualele diferente favorabile sau nefavorabile, care rezulta din evaluarea acestora se inregistreaza in contul de profit si pierdere. Determinarea diferentelor de valoare se efectueaza conform pct. 161 din prezentele reglementari."
 
Asadar, din textele de lege prezentate, se retine ca, la IFN-uri, imobilizarile financiare - din care fac parte si titlurile de participare la alte societati cu caracter nefinanciar, evidentiate contabil cu ajutorul contului de activ 4123 - exprimate in lei, dar a caror decontare se face in functie de cursul unei valute (in speta de fata, titlurile de participare detinute in valoare de 50 USD) nu se evalueaza lunar sau la data bilantului, fiind mentinute in evidenta contabila la cursul de schimb in vigoare la data achizitionarii acestora.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Otilia-Mihaela Roman - Expert contabil si Consultant fiscal



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016