Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Plata cesiune parti sociale. Ce inregistrari contabile se fac pentru tranzactii?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Aug. 2014 Exclusiv
Tags: plata cesiune, parti sociale, asociati, dividende, asociat, cesiune, inregistrari contabile

In analiza de mai jos, facem referire la un SRL cu doi asociati cu procent detinere parti sociale cate 50 % fiecare. Unul din asociati cesioneaza partile sale sociale celuilalt asociat la o valoare mult mai mare, bani care vor fi virati de firma catre asociatul cedent. Vom vedea ce inregistrari contabile implica aceste tranzactii.



In primul rand NU firma trebuie sa plateasca contravaloarea partilor sociale catre celalalt asociat care cedeaza partile sociale.Aceasta obligatie este a persoanei fizice care cumpara partile sociale si nu are nicio obligatie societatea in aceste sens.

In cazul in care societatea plateste pentru asociat pretul partilor sociale, atunci aceasta suma va fi tratata ca dividende pentru asociatul care cumpara partile sociale conform art. 7 pct 12 din Codul fiscal care prevede:

12. dividend - o distribuire in bani sau in natura, efectuata de o persoana juridica unui participant la persoana juridica, drept consecinta a detinerii unor titluri de participare la acea persoana juridica, exceptand urmatoarele:........

Se considera dividend din punct de vedere fiscal si se supune aceluiasi regim fiscal ca veniturile din dividende:

- suma platita de o persoana juridica pentru bunurile sau serviciile achizitionate de la un participant la persoana juridica peste pretul pietei pentru astfel de bunuri si/sau servicii, daca suma respectiva nu a facut obiectul impunerii la primitor cu impozitul pe venit sau pe profit;
- suma platita de o persoana juridica pentru bunurile sau serviciile furnizate in favoarea unui participant la persoana juridica, daca plata este facuta de catre persoana juridica in folosul personal al acestuia."
 
Conform art. 67 alin.1^1 (1)- sumele respective se impoziteaza cu impozit de 16%, impozit care este in sarcina asociatului. Redam mai jos aceste prevederi:

"ART. 67 Retinerea impozitului din veniturile din investitii

(1) Veniturile sub forma de dividende, inclusiv sumele primite ca urmare a detinerii de titluri de participare la fondurile inchise de investitii, se impun cu o cota de 16% din suma acestora. Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor catre actionari sau asociati. Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata. In cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator.

(1^1.1) Regimul fiscal aplicabil veniturilor din dividende prevazut la alin. (1) se aplica si pentru veniturile considerate dividende, reprezentand sume platite de o persoana juridica pentru bunurile sau serviciile furnizate in favoarea unui participant la persoana juridica, daca plata este facuta de catre persoana juridica in folosul personal al acestuia."
 
Retineti asadar ca nu societatea trebuie sa plateasca contravaloarea partilor sociale vanzatorului, insa daca se procedeaza asa sumele platite in contul asociatului cumparator sunt considerate dividende si se supun impozitarii.
 
Operatiunea de cesiune a partilor sociale in sine nu implica inregistrari contabile fiind doar un transfer de parti sociale, fara a modifica capitalul social.
 
Insa plata din conturile societatii a partilor sociale genereaza urmatoarele inregistrari:
Plata sume cattre vanzator parti sociale:
 
6588    =          5121
 
Inregistrare impozit dividende:
635      =          446
 
Plata impozit
 
446      =          5121
 
Retineti ca toate aceste costuri (plata partilor sociale si impozitul aferent ) sunt cheltuieli nedeductibile la calculul impozitului pe profit al societatii conform art. 21 alin. 4 lit. a si lit. e

"(4) Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile:


a) cheltuielile proprii ale contribuabilului cu impozitul pe profit datorat, inclusiv cele reprezentand diferente din anii precedenti sau din anul curent, precum si impozitele pe profit sau pe venit platite in strainatate. Sunt nedeductibile și cheltuielile cu impozitele neretinute la sursa in numele persoanelor fizice si juridice nerezidente, pentru veniturile realizate din Romania, precum si cheltuielile cu impozitul pe profit amanat inregistrat de catre contribuabilii care aplica reglementarile contabile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara;
 
e) cheltuielile facute in favoarea actionarilor sau asociatilor, altele decat cele generate de plati pentru bunurile livrate sau serviciile prestate contribuabilului, la pretul de piata pentru aceste bunuri sau servicii"


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Plata cesiune parti sociale. Ce inregistrari contabile se fac pentru tranzactii?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016