Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Va aducem la cunostinta ca data de 25 mai 2017 este ultima zi pentru depunerea in termen a formularului 201 "Declaratia privind veniturile realizate din strainatate" pentru anul fiscal 2016.
Cine are obligatia sa depuna declaratia
Declaratia privind veniturile realizate din strainatate - formular 201 se depune de catre:
1. persoanele fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania precum si persoanele fizice nerezidente care indeplinesc cel putin una din conditiile de rezidenta, respectiv:
9 centrul intereselor vitale ale persoanei este amplasat in Romania;
9 este prezenta in Romania pentru o perioada sau mai multe perioade ce depasesc in total 183 de zile,pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat;
care realizeaza venituri din strainatate, impozabile in Romania, cum ar fi:
- venituri din profesii liberale;
- venituri din activitati de productie, comert, prestari servicii;
- venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala;
- venituri din cedarea folosintei bunurilor;
- venituri din activitati agricole, piscicultura, silvicultura;
- venituri sub forma de dividende;
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Manual de politici contabile - Stick USB
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
- venituri sub forma de dobanzi;
- venituri din premii;
- venituri din jocuri de noroc;
- castiguri din transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare,
inclusiv instrumente financiare derivate si din transferul aurului financiar;
- alte venituri din investitii;
- venituri din pensii;
- remuneratii/indemnizatii ale membrilor consiliului de administratie/administratori/cenzori
- alte venituri similare celor din Romania, cum ar fi:
- sume primite de membrii directoratului, ai consiliului de supraveghere sau ai comisiei de cenzori;
- remuneratii primite de directori in baza unui contract de mandat;
- indemnizatia administratorilor, inclusiv indemnizatia asociatului unic;
- sume din profitul net cuvenite administratorilor;
- sume primite de reprezentanti in adunarea generala a actionarilor si in consiliile de administratie;
- beneficiile in bani sau in natura obtinute in calitate de membru al consiliului de administratie/ administrator/ cenzor/ fondator sau de membru al directoratului/ consiliului de supraveghere;
- oricare alte sume similare obtinute in calitate de membru al consiliului de administratie/administrator/ cenzor/ fondator sau de membru al directoratului/consiliului de supraveghere.
-alte venituri impozabile potrivit titlului IV din Codul fiscal.
Persoanele fizice nerezidente care indeplinesc conditiile de rezidenta in Romania vor fi supuse impozitului pe venit pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei, incepand cu data de la care acestea devin rezidente in Romania.
2. persoanele fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania, si de catre persoanele fizice nerezidente care indeplinesc conditiile de rezidenta si care desfasoara activitate salariala in strainatate intr-un stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri si sunt platite pentru activitatea salariala desfasurata in strainatate de catre sau in numele unui angajator care este rezident in Romania ori de un sediu permanent in Romania (veniturile salariale reprezinta cheltuiala deductibila a unui sediu permanent in Romania), in urmatoarele situatii, dupa caz:
- in cazul in care persoana fizica a fost prezenta in strainatate pentru o perioada mai mare decat perioada prevazuta in conventia de evitare a dublei impuneri incheiata de Romania cu statul in care s-a desfasurat activitatea;
- in cazul in care detasarea in strainatate a persoanei fizice a incetat inainte de perioada prevazuta in conventia de evitare a dublei impuneri, iar angajatorul nu mai poate efectua retinerea diferentelor de impozit, intrucat intre parti (angajat-angajator) nu mai exista relatii contractuale generatoare de venituri din salarii.
Venituri realizate din strainatate care nu se declara in Romania
Veniturile din activitati dependente desfasurate in strainatate si platite de un angajator nerezident nu sunt impozabile in Romania, potrivit prevederilor Legii nr.227/2015, nu se declara si nu fac obiectul creditului fiscal extern.
Cum se declara veniturile
Veniturile se declara pentru fiecare tara-sursa a veniturilor si pentru fiecare categorie de venit realizat.
Veniturile realizate din strainatate se supun impozitarii prin aplicarea cotelor de impozit asupra bazei de calcul determinate dupa regulile proprii fiecarei categorii de venit, in functie de natura acestuia, potrivit Codului fiscal.
Cum se poate obtine, completa si depune formularul 201
Formularul in format hartie se poate obtine direct de la sediul unitatilor fiscale sau pot fi descarcate de pe site-ul A.N.A.F., www.anaf.ro, sectiunea Asistenta contribuabili/ Legislatie/ Toate formularele fiscale, cu explicatii.
Persoanele fizice care au acces la internet pot completa formularul cu ajutorul programului de asistenta care poate fi descarcat de pe site-ul ANAF, www.anaf.ro, la sectiunea Servicii online/ Declaratii electronice/ Descarcare declaratii si pot transmite formularul prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, accesand adresa de internet www.e-guvernare.ro - Depunere declaratii.
Informatii privind depunerea on-line a declaratiilor fiscale de catre persoanele fizice se gasesc pe site-ul ANAF, www.anaf.ro, la sectiunea Servicii online/ Declaratii electronice/Informatii depunere declaratii persoane fizice;
Declaratia se completeaza de catre contribuabil sau de catre imputernicitul/curatorul fiscal al acestuia, inscriind cu majuscule, citet si corect, toate datele prevazute de formular, in doua exemplare:
- originalul se depune la organul fiscal central in a carui raza teritoriala contribuabilul isi are
domiciliul fiscal;
- copia se pastreaza de catre contribuabil sau de imputernicitul/curatorul fiscal al acestuia.
Declaratia privind veniturile realizate din strainatate - formularul 201 se poate depune astfel:
I. Prin mijloace electronice de transmitere la distanta, respectiv portalul www.e-guvernare.ro,
utilizand un certificat digital calificat;
II. in format hartie, la registratura organului fiscal competent;
III. Prin posta, prin scrisoare recomandata, cu confirmare de primire.
Termenul de depunere a declaratiei
Declaratia privind veniturile realizate din strainatate se depune anual pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui de realizare a venitului.
Ori de cate ori contribuabilul constata erori in declaratia depusa anterior, poate depune un nou formular 201 – declaratie rectificativa, situatie in care va inscrie "X" in casuta special prevazuta in formular in acest scop.
In situatia in care, ultima zi a unui termen cade intr-o zi nelucratoare, termenul expira la
sfarsitul primei zile lucratoare care urmeaza.
Sanctiuni
Nedepunerea formularului 201 - "Declaratia privind veniturile realizate din strainatate", pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului, se sanctioneaza cu amenda contraventionala cuprinsa intre 50 si 500 lei.
in cazul aplicarii sanctiunii amenzii contraventionale, contribuabilul are posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii, agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal de constatare si sanctionare contraventionala.
Sursa: Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Galati
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Zoom fiscal: Depunerea Declaratiei 201 privind veniturile realizate din strainatateFormularul 201 se depune numai de catre unii contribuabiliCesiune de parti sociale. In ce conturi se platesc impozitele si ce declaratii se depun?Serviciu intracomunitar efectuat de un PFA | Declaram prin 200 sau 201?Depunere formular 201 in 2016 pentru veniturile realizate in strainatateUltimele articole
Declaratia unica va putea fi depusa online dupa 16 mai25 MAI 2017 este ultima zi pentru depunerea formularelor 200 si 201 pentru anul 2016Cum a prezentat MFP informatii noi despre DECLARATIA 201Zoom fiscal: Impunerea veniturilor salariatilor detasati in alte stateNu uitati conditiile de depunere pentru DECLARATIA 201Articole similare
Impozitarea veniturilor din strainatate: Ce trebuie sa stii si cum te poate ajuta un avocat fiscalSesiune online ANAF cu tema: Depunerea declaratiei privind veniturile realizate din Romania in anul 2015Pierderi realizate printr-un sediu permanent din strainatateModalitatea de impozitare a veniturilor obtinute de un detasatNu uitati conditiile de depunere pentru Declaratia 201Ultimele articole
Cum a prezentat MFP informatii noi despre Declaratia 201Zoom fiscal: Depunerea Declaratiei 201 privind veniturile realizate din strainatatePlata CASS 2016 de catre contribuabilii persoane fizice care obtin venituri din strainatate sau din RomaniaFormularul 201 se depune numai de catre unii contribuabiliCe procedura urmam pentru declararea veniturilor din strainatate?Articole similare
Zoom fiscal: Impunerea veniturilor salariatilor detasati in alte stateIn atentia firmelor: Impozit salarii pentru persoanele fizice care depasesc 183 de zile in UEInformatii noi privind FORMULARUL 201. Impozitarea corecta a veniturilorIn atentia celor care realizeaza venituri din strainatate. Depuneti la timp Declaratia 201!Sesiune online ANAF cu tema: Depunerea declaratiei privind veniturile realizate din Romania in anul 2015Ultimele articole
Sesiune online ANAF: Completarea Declaratiei Unice 212 pentru veniturile din activitati independenteProcedura pentru declararea veniturilor din pensii obtinute din strainatateCum a prezentat MFP informatii noi despre Declaratia 201Nu uitati conditiile de depunere pentru Declaratia 201Zoom fiscal: Depunerea Declaratiei 201 privind veniturile realizate din strainatateArticole similare
TOT ce trebuie sa stiti despre Chestionarele de REZIDENTA fiscalaCodul fiscal 2011 (Partea III.3): Modificari si completari aduse Legii nr.571 din 2003 prin OG 30 din 2011Contract prestari servicii. Facturare. Ce tratament TVA se aplica?Sunt persoana impozabila neREZIDENTA. Cand pot sa NU ma inregistrez in scopuri de TVA in Romania?Procedura pentru stabilirea rezidentei fiscale in Romania a persoanelor fiziceUltimele articole
Impozitarea veniturilor din strainatate: Ce trebuie sa stii si cum te poate ajuta un avocat fiscalMF, noua editie de titluri de stat Fidelis. Donatorii de sange au conditii speciale Cum este acordata asistenta fiscala contribuabililor de catre ANAFFirmele pot incheia contracte de colaborare cu persoane fizice daca acestea NU sunt inregistrate ca PFA?Persoanele fizice care sosesc/pleaca, in/din Romania si au o sedere mai mare de 183 de zile au obligatia de a completa anumite formulareArticole similare
Locul prestarii serviciului de reparatii naveStudiu de caz: Va fi inchirierea auto facturata cu TVA?Servicii de formare profesionala furnizate de nerezident. Cum se impoziteaza?Ordinul ANAF 2727/2015 reglementeaza Declaratiile 402 si 403Depunerea formularului D 207 in diverse situatiiUltimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Calendar ANAF: Pana pe 25 octombrie 2024 contribuabilii trebuie sa depuna 9 declaratiiSAF-T in 2024. ONG-urile nonprofit sunt obligate sa depuna D406?Calendar ANAF: Declaratii scadente in 7 octombrie 2024Calendar ANAF. Declaratii fiscale cu scadenta in 25 septembrie 2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"