Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cum impozitam venitul din vanzarea unor actiuni primite cu titlu gratuit?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Nov. 2015 Exclusiv
Tags: actiuni, societate-mama, impozit pe venit, titlu gratuit, declaratia 201, dubla impunere

In analiza urmatoare, avem ca exemplu o persoana fizica romana care primeste cu titlu gratuit (participarea salariatilor la profit) din SUA de la compania-mama actiuni de o anumita valoare. Un procent de 30% din aceste actiuni se vinde la valoarea la care au fost emise actiunile, iar celelalte actiuni raman in proprietatea persoanei fizice.

Art. 13 din conventia de evitare a dublei impuneri cu SUA prevede impunerea veniturilor in Romania. Compania-mama din SUA neretinand niciun impozit.

Ce obligatii declarative, care sunt termenele si cine trebuie sa le indeplineasca? Ce impozit trebuie platit si care va fi baza impozabila (valoarea totala a actiunilor primite sau doar valoarea la care s-au vandut actiunile)?

Potrivit prevederilor art. 40, alin. (1) din Codul fiscal, persoanele fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania sunt supuse impozitului pe venit pentru toate veniturile obtinute din Romania si din strainatate.  

Persoanele fizice rezidente fac subiectul impozitarii in Romania si cu privire la castigurile din vanzarea titlurilor obtinute din strainatate.

Daca veniturile in cauza sunt impozabile atat in strainatate, cat si in Romania, se poate aplica creditul fiscal extern, in anumite conditii, stabilite in conventia de evitare a dublei impuneri aplicabile.

Cu USA este incheiata conventie de evitare a dublei impuneri, ratificata prin Decretul nr. 238/1974.

Potrivit prevederilor art. 13 "Castiguri din capital"  persoana fizica romana, beneficiara a castigului din valorificarea titlurilor de participare detinute in capitalul societatii straine este supusa impozitarii in Romania daca este prezenta in celalalt stat mai putin de 183 de zile in timpul anului de impunere.

Veniturile obtinute din tranzactionarea titlurilor de valoare, ca urmare a detinerii unor actiuni la societati nerezidente, se declara in formularul 201 "Declaratie privind veniturile realizate din strainatate", cod 14.13.01.13/7, aprobata prin Opanaf nr. 3883/2013, care se depune pana la data de 25 mai a anului urmator celui de realizare a veniturilor.

Potrivit instructiunilor de completare Declaratia se depune de catre persoanele fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania si persoanele fizice care indeplinesc, pentru anul de raportare, conditia prevazuta la art.40 alin.(2) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, care realizeaza venituri din strainatate, impozabile in Romania printre care si castigurile din transferul titlurilor de valoare.

In urma depunerii declaratiei 201 organul fiscal emite decizia de impunere in care va fi inscris impozitul pe venit de plata, care va fi scadent in 60 de zile de la data primirii deciziei.

Potrivit dispozitiilor art 66, alin. (1) din Codul fiscal, castigul din transferul titlurilor de participare, altele decat cele detinute la fondurile deschise de investitii si partile sociale, se stabileste ca diferenta pozitiva dintre pretul de vanzare si pretul de cumparare. Daca titlurile au fost obtinute cu titlu gratuit si au fost impozitate ca bonus salarial la persoana fizica, diferenta se stabileste intre pretul de vanzare si "pretul de cumparare" care este valoarea cu care au fost primite/emisiune.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Ionescu - Expert contabil si auditor


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cum impozitam venitul din vanzarea unor actiuni primite cu titlu gratuit?":
Rating:

Nota: 3.86 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016