Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Societatea A - Capitalul social al societatii A este detinut de trei asociati in urmatoarea proportie: Asociat 1 detine 49,69% este si administrator unic Asociat 2 detine 49,68% Asociat 3 detine 0,63%.
Societatea B- Capitalul social al societatii B este detinut in proportie de 100% de catre Asociatul 1 al societatii A.
Asociatul unic al societatii B este si administrator unic al acesteia.
Mentionam urmatoarele: - societatea A depaseste individual criteriile de marime:
Total active sunt mai mari de 17.520.000 euro, Cifra de afaceri este mai mare de 35.040.000 euro, Numarul mediu de salariati este mai mare de 250.
- la societatea B valoarea criteriilor este nesemnificativa:
Total active = 380.000 lei, Cifra de afaceri = 64.000 lei, Numar mediu de salariati = 0. - valoarea tranzactiilor intre A si B sunt nesemnificative: societatea A a prestat servicii pentru societatea B in valoare de 120 lei si societatea B a prestat pentru societatea A servicii in valoare de 64.000 lei.
Cartea Verde a Contabilitatii
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
In situatia prezentata este obligata vreuna din cele doua societati sa intocmeasca Situatii financiare consolidate? Societatea B are asociat unic persoana fizica.
Obligatia intocmirii situatiilor financiare consolidate – raspunsul specialistului:
Nu ati mentionat daca criteriile de marime au fost depasite in doua exercitii financiare consecutive si nici daca una dintre entitatile afiliate este o entitate de interes public (societatile/companiile nationale, societatile cu capital integral sau majoritar de stat si regiile autonome).
Prin urmare redau mai jos extrase din legislatia aplicabila, urmand sa apreciati daca va regasiti sau nu in situatiile descrise:
Conform prevederilor pct. 494 alin. (1) si 495 din Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate (OMFP nr. 1.802/2014), orice entitate trebuie sa intocmeasca situatii financiare anuale consolidate si un raport consolidat al administratorilor daca societatea-mama:
a) detine majoritatea drepturilor de vot ale actionarilor sau asociatilor intr-o alta entitate, denumita filiala;
b) este actionar sau asociat al unei filiale si are dreptul de a numi sau revoca majoritatea membrilor organelor de administratie, conducere sau de supraveghere ale acesteia;
c) este actionar sau asociat al unei filiale si are dreptul de a exercita o influenta dominanta asupra sa, in temeiul unui contract incheiat cu entitatea in cauza sau al unei clauze din actul constitutiv ori din statut;
d) este actionar sau asociat al unei entitati si majoritatea membrilor organelor de administratie, conducere sau de supraveghere ale entitatii in cauza au fost numiti doar ca rezultat al exercitarii drepturilor sale de vot; sau
e) este actionar ori asociat al unei entitati si detine singura controlul asupra majoritatii drepturilor de vot ale actionarilor sau asociatilor acelei entitati, ca urmare a unui acord incheiat cu alti actionari sau asociati ai acesteia.
De asemenea, orice entitate trebuie sa intocmeasca situatii financiare anuale consolidate si un raport consolidat al administratorilor, daca entitatea respectiva (societatea-mama) detine puterea de a exercita sau exercita efectiv o influenta dominanta ori controlul asupra unei alte entitati (filiala).
Conform prevederilor pct. 502 din OMFP nr. 1.802/2014 grupurile mici si mijlocii sunt exceptate de la obligatia de a intocmi situatii financiare anuale consolidate si un raport consolidat al administratorilor, cu exceptia cazului in care una dintre entitatile afiliate este o entitate de interes public.
In scopul determinarii criteriilor de marime in functie de care se stabileste obligatia de consolidare, se procedeaza la insumarea indicatorilor referitori la:
-totalul activelor,
-cifra de afaceri neta si
-numarul mediu de salariati, aferenti fiecarei entitati de consolidat, determinati pe baza ultimelor situatii financiare anuale ale acelor entitati.
Criteriile de marime in functie de care se stabileste obligatia de consolidare, se determina pe baza situatiilor financiare anuale ale societatii-mama si ale filialelor sale.
OMFP nr. 1.802/2014 (punctul 10) stabileste criterii de marime in functie de care entitatile raportoare (grupurile), se impart in doua categorii, astfel: grupuri mici si mijlocii, respectiv grupuri mari:
-Grupurile mici si mijlocii sunt grupurile constituite din societatile-mama si filialele care urmeaza sa fie incluse in consolidare si care, pe baza consolidata, nu depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii la data bilantului societatii-mama:
a) totalul activelor: 105.000.000 lei (echivalentul a 23.681.717 euro);
b) cifra de afaceri neta: 210.000.000 lei (echivalentul a 47.363.435 euro);
c) numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 250.
-Grupurile mari sunt grupurile constituite din societatile-mama si filialele care urmeaza sa fie incluse in consolidare si care, pe baza consolidata, depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii la data bilantului societatii-mama:
a) totalul activelor: 105.000.000 lei (echivalentul a 23.681.717 euro);
b) cifra de afaceri neta: 210.000.000 lei (echivalentul a 47.363.435 euro);
c) numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 250.
O societate-mama intocmeste situatii financiare anuale consolidate incepand cu primul exercitiu financiar in care sunt depasite criteriile de marime prevazute mai sus, cu respectarea conditiilor prevazute la cap. 8 "Situatii financiare anuale consolidate si rapoarte consolidate" din OMFP 1802/2014. Pentru urmatorul exercitiu financiar se aplica prevederile pct. 11 alin. 3 din OMFP 1802/2014:
Atunci cand, la data bilantului, un grup depaseste sau inceteaza sa mai depaseasca limitele a doua dintre cele trei criterii mentionate mai sus, acest fapt are incidenta asupra aplicarii derogarilor prevazute de OMFP 1802/2014, numai daca acest lucru are loc in doua exercitii financiare consecutive.
Prin doua exercitii financiare consecutive se intelege exercitiul financiar precedent celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale si exercitiul financiar curent, pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale.
Determinarea valorii criteriilor de marime prevazute mai sus, se bazeaza doar pe indicatorii corespunzatori societatii-mama si filialelor cuprinse in consolidare. La stabilirea criteriilor de marime, societatea-mama poate sa nu ia in considerare filialele pe care intentioneaza sa le excluda din consolidare in baza oricarei situatii prevazute la pct.504 din OMFP 1802/2014:
O entitate (inclusiv o entitate de interes public) poate fi exclusa din situatiile financiare anuale consolidate daca este indeplinita cel putin una dintre urmatoarele conditii:
a) in cazurile extrem de rare in care informatiile necesare pentru intocmirea situatiilor financiare anuale consolidate in conformitate cu prezentele reglementari nu pot fi obtinute fara cheltuieli disproportionate sau intarzieri nejustificate;
b) actiunile sau partile sociale ale entitatii in cauza sunt detinute exclusiv in vederea vanzarii lor ulterioare; sau
c) restrictii severe pe termen lung impiedica in mod substantial exercitarea de catre societatea-mama a drepturilor sale asupra activelor sau conducerii entitatii in cauza.
Cu respectarea:
-principiului permanentei metodelor (politicile contabile si metodele de evaluare trebuie aplicate in mod consecvent de la un exercitiu financiar la altul),
-ale punctului 493 alin. 1 din OMFP 1802/2014 (o societate-mama si toate filialele sale sunt entitati care trebuie consolidate) si
-ale pct. 502 alin. 1 din OMFP 1082/2014 (grupurile mici si mijlocii sunt exceptate de la obligatia de a intocmi situatii financiare anuale consolidate si un raport consolidat al administratorilor, cu exceptia cazului in care una dintre entitatile afiliate este o entitate de interes public,
o societate-mama, inclusiv o entitate de interes public, este scutita de obligatia de a intocmi situatii financiare anuale consolidate daca:
a) are numai filiale care sunt nesemnificative atat la nivel individual, cat si la nivel colectiv; sau
b) toate filialele sale pot fi excluse din consolidare in temeiul pct. 504 (citat mai sus).
Deci, punctele 503 - 505 din Ordinul 1802/2014 prevad o serie de scutiri, in anumite conditii, pentru societatea-mama de la obligatia elaborarii situatiilor financiare anuale consolidate si a raportului consolidat al administratorilor, respectiv excluderi din situatiile financiare anuale consolidate pentru diverse entitati, inclusiv pentru cele de interes public.
In concluzie, conform descrierii furnizate, societatea A indeplineste criteriile de marime la nivel individual, avand total active si numarul mediu de salariati care depasesc limitele stabilite.
Pe de alta parte, societatea B are valori nesemnificative in ceea ce priveste aceste criterii.
Pentru a determina daca cele doua societati trebuie sa intocmeasca situatii financiare consolidate, trebuie sa luam in considerare daca societatea A detine controlul asupra societatii B.
In acest caz, detinerea de control, se realizeaza prin intermediul Asociatului 1 al societatii A, care detine intregul capital social al societatii B.
In conformitate cu standardele internationale de raportare financiara (IFRS) pentru a fi necesara intocmirea situatiilor financiare consolidate, trebuie sa existe controlul exercitat de o entitate asupra altei entitati. Controlul este definit ca puterea de a influenta politica financiara si operationala a unei entitati, cu scopul de a obtine beneficii de la aceasta.
In acest caz, avand in vedere ca societatea A detine 100% din capitalul social al societatii B si ca Asociatul 1 al societatii A este si administratorul unic al societatii B, putem concluziona ca societatea A exercita controlul asupra societatii B.
Prin urmare, in aceasta situatie, societatea A este obligata sa intocmeasca situatii financiare consolidate, care vor cuprinde informatiile financiare ale ambelor societati componente (A si B), prezentate ca un grup consolidat.
Pe de alta parte, deoarece societatea B are un asociat unic, persoana fizica, dar nu detine niciun alt control asupra altor entitati, aceasta nu este obligata sa intocmeasca situatii financiare consolidate separat.
Raspuns oferit in luna iunie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Consolidarea situatiilor financiare in Romania. Inregistrari contabile. Studiu de cazNorme codul fiscal 2008 Titlul II Capitolul IAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"