Tags: raportari contabile
Ministerul Finantelor modifica anumite reglementari privind bilanturile contabile aplicabile operatorilor economici. In acest sens a fost publicat pe site-ul oficial al institutiei un nou Proiect de Ordin.
In Referatul de aprobare se mentioneaza ca vor fi modificate urmatoarele aspecte:
-
referitor la beneficiile acordate angajatilor:
Prin proiectul de ordin se mentioneaza expres faptul ca daca tranzactia din cadrul grupului presupune angajamente de rambursare prin care entitatea raportoare plateste pentru instrumentele de capitaluri proprii acordate angajatilor, aceasta contabilizeaza acordarea instrumentelor de capitaluri proprii, in mod distinct de angajamentul de rambursare din cadrul grupului.
-
referitor la primele situatii financiare anuale intocmite de persoanele juridice straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania si al caror exercitiu financiar coincide cu anul calendaristic:
Prezentul proiect precizeaza data la care se refera primele situatii financiare anuale intocmite de entitatile mentionate mai sus, respectiv 31 decembrie 2021.
-
referitor la declaratia nefinanciara intocmita de entitati potrivit cerintelor cuprinse in reglementarile contabile aplicabile:
Prin proiectul de ordin se mentioneaza expres ca scutirea unei filiale de la obligatia de a prezenta informatii nefinanciare se aplica atunci cand filiala respectiva este inclusa in situatiile financiare anuale consolidate intocmite de o societate-mama potrivit reglementarilor contabile aplicabile.
Introducerea unei prevederi explicite in acest sens se regaseste ca recomandare formulata in cadrul Raportului Comitetului National pentru Supravegherea Macroprudentiala pentru sprijinirea finantarii verzi.
Conform acestei recomandari, se considera necesara „comunicarea explicita catre piata a faptului ca entitatile inregistrate in Romania a caror societate-mama intocmeste declaratia nefinanciara, dar care nu raporteaza dupa reglementarile contabile din Romania, nu sunt scutite de la intocmirea declaratiei nefinanciare in Romania”.
Se mai propune, de asemenea, completarea informatiilor care trebuie raportate de entitati prin intermediul declaratiei nefinanciare, cu cele prevazute la art. 8 din Regulamentul (UE) 2020/852 al Parlamentului European si al Consiliului din 18 iunie 2020 privind instituirea unui cadru care sa faciliteze investitiile durabile si de modificare a Regulamentului (UE) 2019/2088.
In functie de natura informatiilor prezentate, acestea se vor raporta potrivit cerintelor art. 27 ale aceluiasi Regulament.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Regim achizitie echipament de la persoana fizica
Intrebare:
Doresc sa achizitionez o instalatie de vopsire de la o persoana fizica in valoare de 35.000 lei si sa o trec in patrimoniul societatii ca mijloc fix.
Ce documente trebuie sa intocmesc?
Ce implicatii reprezinta pentru persoana fizica din punct de vedere fiscal (daca trebuie sa plateasca oarecare impozite pentru vanzarea bunului pe care-l vinde din patrimoniul personal)?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Inactivitate temporara. Anulare cod TVA
Intrebare:
Activitatea unei societati platitoare de impozit pe profit si TVA trimestrial a fost suspendata temporar la Registru Comertului incepand cu data de 25.03.2025. Deciziile emise de ANAF de intrare in inactivitate fiscala si de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA sunt valabile incepand cu data de 30.04.2025. Pentru luna aprilie 2025 societatea trebuie sa mai depuna D300 si D394?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Declaratia unica. Profesii liberale
Intrebare:
Medic militar pensionar limita de varsta, presteaza servicii medicale (medic chirurg) intr-un spital privat, in baza unui contract de prestari servicii (profesie liberala).
Ce impozite si taxe datoreaza pe veniturile care vor fi realizate in anul 2025, in suma de 322.800 lei. Nu are alte venituri (din chirii, dividende, dobanzi, etc). Multumesc !
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Utilizare autoturism in scop personal de catre asociat
Intrebare:
O societate care detine in patrimoniu un autoturism amortizat integral si care doreste sa-si suspende activitatea societatii, poate folosi in continuare autoturismul in scop personal? Contract de comodat sau in baza carui document? Societatea este platitoare de tva si impozit pe profit, dar nu mai are activitate si nici salariati. Ce implicatii fiscale, contabile pot fi?
Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Redirectionare impozit profit
Intrebare:
In data de 15.04.2025 s-a incheiat un Contract de sponsorizare in suma de 1000 lei cu o fundatie inregistrata in Registrul Entitatilor la ANAF. Banii nu au fost virati acestei Fundatii, urmeaza sa depunem Declaratia 101 pentru anul 2024. Conform Codului fiscal, sponsorizarea se poate face. Suma de 1000 de lei se scade din impozitul pe profit datorat pentru anul 2024, societatea platind diferenta sau este suficient sa depun Formularul 177 in acelasi timp cu declaratia 101, ANAF virand...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Acordarea de imprumuturi intre persoane juridice
Intrebare:
SC A si SC B, SC A este asociata in SC B, in acelasi timp SC A detine un teren pe care doreste sa construiasca o cladire. Poate SC B sa ajute SC A cu bani in baza unui contract de imprumut? Sau ce ma sfatuiti, cum sa procedam legal astfel incat SC A sa primeasca bani de la SC B? Dupa finalizarea cladirii, aceasta va fi inchiriata sau vanduta. SC A ii va inapoia banii investiti. Multumesc frumos.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<