Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
O societate comerciala cu raspundere limitata, persoana impozabila stabilita in Romania, inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, cumpara diverse scule, obiecte de inventar ...
O societate comerciala cu raspundere limitata, persoana impozabila stabilita in Romania, inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, cumpara diverse scule, obiecte de inventar pe care le foloseste, dar pentru care societatea-mama din strainatate va suporta costurile. Aceste bunuri se refactureaza societatii-mama din strainatate. Cum se trateaza aceste operatiuni?
Conform art. 128 alin. (1) din Codul fiscal, este considerata livrare de bunuri transferul dreptului de a dispune de bunuri ca si un proprietar.
De asemenea, conform art. 128 alin. (6) din Codul fiscal, in cazul a doua sau mai multe transferuri succesive ale dreptului de proprietate asupra unui bun, fiecare transfer este considerat o livrare separata a bunului, chiar daca bunul este transportat direct beneficiarului final.
Societatea comerciala cu raspundere limitata a primit de la furnizor o facturi pe numele sau pentru livrarile de bunuri realizate in beneficiul sau si nu in beneficiul societatii-mama din strainatate, facturile fiind achitate furnizorilor de catre societatea comerciala cu raspundere limitata din Romania, caz in care nu au loc livrari succesive de bunuri, in sensul art. 128 alin. (6) din Codul fiscal.
Daca societatea-mama din strainatate a acceptat sa suporte costurile bunurilor achizitionate de catre societatea comerciala cu raspundere limitata din Romania fara sa primeasca un avantaj, in conformitate cu prevederile art. 155 alin. (1) din Codul fiscal, nu se poate emite factura pentru decontarea acestor costuri deoarece nu reprezinta livrari de bunuri sau prestari de servicii, in sensul art. 128 alin. (1) si art. 129 alin. (1) din Codul fiscal.
Prin urmare decontarea sumelor reprezentand contravaloarea fara sau cu TVA aferenta achizitiilor de scule si obiecte de inventar trebuie consemnata intr-un alt document, respectiv in documentul de incasare la societatea comerciala cu raspundere limitata din Romania care incaseaza sumele si un document de plata la societatea-mama care a platit sumele respective, iar pentru a stabili natura economica a sumelor decontate trebuie intocmit un alt document din care sa rezulte suportarea de catre societatea-mama fara sa obtina un avantaj de la societatea comerciala cu raspundere limitata din Romania a costurilor respective.
Daca se considera livrari de bunuri si se emite factura atunci se pastreaza regimul de taxa pe valoarea adaugata de la livrarea efectuata de funizori catre societatea comerciala cu raspundere limitata din Romania si se colecteaza taxa pe valoarea adaugata corespunzator bazei de impozitare determinate conform art. 137 din Codul fiscal, iar socitatea-mama va dispune de bunuri ca si un proprietar, chiar daca bunurile sunt folosite de societatea comerciala cu raspundere limitata din Romania.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul info TVA.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.
Articol adaugat in 13 octombrie 2009
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
REFACTURARE BUNURI catre un client din Uniunea Europeana. Care sunt inregistrarile contabile?Articole similare
Studiu de caz - Transferul dreptului de a dispune de bunuri ca si un proprietar este considerat livrare de bunuriOpANAF nr. 3049/2017: Aprobarea modelului si continutului formularului Raportul pentru fiecare tara in parteCriterii in functie de care firmele sunt obligate sa intocmeasca Situatii financiare consolidateVa fi majorata cota impozitului pe dividende de la 5% la 8%. Conditii pentru acordarea regimului de scutireLegislatie: Aprobarea Instructiunii nr. 5 pe 2009 pentru modificarea si completarea Instructiunii nr. 11 pe 2005 privind inregistrarea grupurilor la Comisia Nationala a Valorilor MobiliareUltimele articole
Persoane afiliate. Ce inseamna d.p.d.v. contabil si fiscal? Cum se completeaza situatiile financiare anuale?Impozitul pe profit INAINTE si DUPA modificarile aduse de OG 8/2021 Codului FiscalBilanturile contabile aplicabile operatorilor economici vor fi modificate de MFPRaportari semestriale consolidate. Este OBLIGATORIE intocmirea si depunerea lor la ANAF?Consolidarea situatiilor financiare in Romania. Inregistrari contabile. Studiu de cazArticole similare
Atentie la Declaratia 300: de ieri se depune pe un alt siteDocumentar fiscal: Depunerea Formularului 600MIPE anunta inceperea emiterii si distribuirii a peste 2,5 milioane de vouchere sociale la 1 iunie 2022Veniti la Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate de la Poiana Brasov?TVA - Regimuri speciale pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitatiUltimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAMiercuri, 20 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVAE-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"