Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Avand in vedere numarul tot mai mare de situatii in care persoane fizice romane realizeaza venituri din strainatate in conditii de legalitate aceste venituri vor fi supuse si impozitelor in statul de sursa. in acelasi timp, in functie de tipul venitului, acesta este supus in continuare impozitarii in Romania. In aceste situatii, Codul fiscal eglementeaza mecanismul creditului fiscal extern pe care il vom detalia in continuare.
Persoanele fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania, sunt supuse impozitului pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei. Trebuie precizat, de asemenea, ca sumele sau avantajele primite de persoane fizice din activitati dependente desfasurate intr-un stat strain, indiferent de tratamentul fiscal din statul respectiv reprezinta venituri neimpozabile in Romania. Fac exceptie insa de la acest tratament favorabil, veniturile salariale platite de catre sau in numele unui angajator care este rezident in Romania sau are sediul permanent in Romania, care sunt impozabile indiferent de perioada de desfasurare a activitatii in strainatate.
Veti impozita, in calitate de angajator, in Romania veniturile din salarii platite din Romania de catre dumneavoastra, pentru activitatea salariala desfasurata in strainatate de catre persoanele fizice romane cu domiciliul in Romania indiferent de perioada de desfasurare a activitatii in strainatate.
Acesta este cazul, de exemplu, al salariatilor romani trimisi de un angajator roman sa execute anumite contracte in strainatate. Persoanele fizice romane cu domiciliul in Romania, care desfasoara activitate salariala in strainatate si sunt platite pentru activitatea salariala desfasurata in strainatate de catre angajatorul roman, se impun in Romania pentru veniturile realizate din activitatea salariala desfasurata in strainatate.
In situatia in care persoanele in cauza desfasoara o activitate salariala in strainatate ce depaseste o perioada de 183 de zile in cursul anului fiscal vizat, venitul respectiv se va impune si in statul in care se desfasoara activitatea.
In aceasta situatie, la impunerea veniturilor realizate din desfasurarea unei activitati dependente in strainatate de persoana fizica romana se va tine cont de prevederile conventiei privind evitarea dublei impuneri incheiata de Romania cu statul strain.
Pentru aplicarea prevederilor conventiei, persoana fizica romana trebuie sa prezinte, in original, organelor fiscale din strainatate, certificatul de rezidenta fiscala eliberat de organele noastre fiscale si totodata sa ceara acestora, la sfarsitul perioadei de lucru, certificatul de atestare a impozitului platit in strainatate.
Manual de politici contabile - Stick USB
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Contribuabilii persoane fizice rezidente care, pentru acelasi venit si in decursul aceleiasi perioade impozabile, sunt supusi impozitului pe venit atat pe teritoriul Romaniei, cat si in strainatate, au dreptul la deducerea din impozitul pe venit datorat in Romania a impozitului platit in strainatate. Aceasta deducere poarta denumirea de credit fiscal extern si se acorda in conditiile si limitele prevazute de art. 91 din Codul fiscal.
Astfel, creditul fiscal extern se acorda numai daca sunt indeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
- impozitul platit in strainatate, pentru venitul obtinut in strainatate, a fost efectiv platit in mod direct de persoana fizica sau de reprezentantul sau legal ori prin retinere la sursa de catre platitorul venitului.
Plata impozitului in strainatate se dovedeste printr-un document justificativ, eliberat de:
1. autoritatea fiscala a statului strain respectiv;
2. angajator, in cazul veniturilor din salarii;
3. alt platitor de venit, pentru alte categorii de venituri;
- venitul pentru care se acorda credit fiscal face parte din una dintre urmatoarele categorii de
venituri:
-venituri din activitati independente;
-venituri din salarii;
-venituri din cedarea folosintei bunurilor;
-venituri din investitii;
-venituri din pensii;
-venituri din activitati agricole;
-venituri din premii si din jocuri de noroc;
-venituri din transferul proprietatilor imobiliare;
-venituri din alte surse.
Creditul fiscal extern nu se acorda nelimitat. El este plafonat la nivelul impozitului platit in strainatate, aferent venitului din sursa din strainatate, fara a putea fi mai mare decat partea de impozit pe venit datorat in Romania, aferenta venitului impozabil din strainatate. Asadar, daca in statul din care sunt obtinute veniturile impozitul este mai mare decat cel din Romania, diferenta platita in plus nu se restituie.
In situatia in care persoana fizica obtine venituri din strainatate din mai multe state, creditul fiscal extern admis a fi dedus din impozitul datorat in Romania se va calcula, potrivit procedurii de mai sus, pentru fiecare tara si pe fiecare natura de venit.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Contributii asociate veniturilor din servicii prestate in RomaniaCare este regimul fiscal al dividendelor incasate din strainatate?Aplicare bonificatie conform OUG 153/2020 pentru platitorii de impozit pe profitCreditul fiscal extern. Cum tratam creditul ramas in sold?Norme codul fiscal 2008 Titlul II Capitolul IIIUltimele articole
Mod de calcul sume redirectionate prin formularul 177Speta zilei cu Ionut Jinga! Aspecte fiscale privind impozitul pe venituri din dividendeWebinarul pe teme FISCALE: Noutati fiscale valabile in 2021Impozit pe profit. Deduceri sponsorizariRegim fiscal pentru dividende distribuite catre o firma din SUAArticole similare
Sesiune online ANAF cu tema: Depunerea declaratiei privind veniturile realizate din Romania in anul 2015Cum a prezentat MFP informatii noi despre Declaratia 201Plata CASS 2016 de catre contribuabilii persoane fizice care obtin venituri din strainatate sau din RomaniaFormularul 201 se depune numai de catre unii contribuabiliModalitatea de impozitare a veniturilor obtinute de un detasatUltimele articole
Impozitarea veniturilor din strainatate: Ce trebuie sa stii si cum te poate ajuta un avocat fiscalFormularul 201 privind veniturile realizate din strainatate se depune pana la 25 maiNu uitati conditiile de depunere pentru Declaratia 201Zoom fiscal: Depunerea Declaratiei 201 privind veniturile realizate din strainatateCe procedura urmam pentru declararea veniturilor din strainatate?Articole similare
Tichetele de masa si tichete cadou acordate angajatilor. Situatii in care sumele trebuie impozitateIn ce conditii poti trece de la impozit pe profit la impozit micro in 2025Cheltuieli sociale vs avantaje in bani si natura. Cum se delimiteazaIn atentia firmelor: IMPOZIT SALARII pentru persoanele fizice care depasesc 183 de zile in UEImpozit pe venit: depune la timp Declaratia 205Ultimele articole
Dobanzi si penalitati de intarziere prevazute de Codul de procedura fiscala actualizat 2010Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"