keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Declaratia Unica. Venituri din chirii si dividende 2019

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Mai. 2020 Exclusiv
Tags: declaratia unica 2019, dividende

Daca s-a depus Declaratia Unica pentru 2019 - estimat si s-a platit impozitul din chirii si CASS din Dividende, se mai completeaza in Declaratia Unica 2020 rubrica aferenta anului 2019 (nu sunt diferente intre estimat si realizat)?

Raspunsul specialistului nostru, Vera Constantin:

Referitor la veniturile din chirii trebuie tinut cont de urmatoarele aspecte:
i) In situatia in care pretul contractului este incheiat in lei, contribuabilul depune declaratia unica cu venitul estimat pentru 2020 (capitolul 2 din declaratie) dar nu mai depune declaratia cu venitul realizat in 2019 (capitolul 1 din declaratie).
ii) In situatia in care pretul contractului este incheiat in alta moneda (euro, dolar, etc), determinarea venitului brut anual se efectueaza pe baza cursului de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ziua precedenta celei in care se depune declaratia unica privind impozitul pe venit estimat (capitolul 2) si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.
 
Tot in acesta situatie contribuabilul este obligat sa depuna declaratia unica (completeaza capitolul 1) dupa incheierea anului fiscal si sa recalculeze venitul incasat din chirii folosind cursul euro. Venitul brut anual se determina pe baza chiriei lunare evaluate la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil pentru ultima zi a fiecarei luni, corespunzator lunilor din perioada de impunere.
 
Exemplu: O persoana fizica obtine venituri din cedarea folosintei bunurilor din doua contracte de inchiriere, respectiv contractul nr. 1/25.12.2019, o chirie lunara de 2.000 lei, data incepere realizarii veniturilor 01.01.2020 pe o perioada de 3 ani si contractul nr. 2 /25.12.2019, o chirie lunara de 2.000 lei, data incepere realizare venituri 01.01.2020 tot pe o perioada de 3 ani.
 
- In acest caz, intrucat chiria este stabilita in lei, persoana fizica va completa numai capitolul II din declaratie si va datora CASS, intrucat venitul net anual estimat cumulat din cele doua contracte (48.000 lei) depaseste plafonul minim de 12 salarii minime brute (12 luni x 2.230 lei = 26.760 lei).
 
Referitor la dividende:
In cazul in care persoana a estimat ca va obtine in anul 2020 venituri din investitii si venituri din alte surse, la care impozitul este retinut la sursa, care cumulate sunt peste plafonul de 26.760 lei atunci persoana va trebui sa completeze Sectiunea Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate estimata din Declaratia unica.
 
Acelasi rationament se aplica si pentru veniturile estimate din chirii si dividende estimate pe 2019, prin raportarea la salariul minim valabil in 2019.
Asadar, numai in cazul in care pretul contractului de inchiriere este incheiat in alta moneda (euro, dolar, etc),persoana fizica va trebui sa depuna declaratia unica (completeaza capitolul 1) dupa incheierea anului fiscal si sa recalculeze venitul incasat din chirii folosind cursul euro.
 
Venitul brut anual se determina pe baza chiriei lunare evaluate la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil pentru ultima zi a fiecarei luni, corespunzator lunilor din perioada de impunere.


Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016