Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Declaratia Unica - tot ce trebuie sa stie persoanele fizice care obtin venituri din activitati agricole

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 04 Mar. 2019
Tags: declaratia unica, activitati agricole, cas, anaf

Pentru completarea Declaratiei Unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice care inregistreaza venituri din activitati agricole se iau in calcul veniturile obtinute individual sau intr-o forma de asociere, fara personalitate juridica, noteaza Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Brasov.

Declaratia Unica pentru venituri din activitati agricole. Categorii de venituri

Astfel, veniturile luate in calcul pot proveni din cultivarea produselor agricole vegetale, exploatarea plantatiilor viticole, pomicole, arbustilor fructiferi si altele asemenea, precum si veniturile provenite din cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala.

Veniturile obtinute din valorificarea produselor in alta modalitate decat in stare naturala reprezinta venituri din activitati independente si se supun regulilor de impunere proprii acestei categorii. 

Tot in categoria “venituri din activitati agricole” intra si veniturile din silvicultura si piscicultura, respectiv veniturile obtinute din recoltarea si valorificarea produselor specifice fondului forestier national, a produselor lemnoase si nelemnoase, precum si cele obtinute din exploatarea amenajarilor piscicole. 

Pentru veniturile din silvicultura si piscicultura sunt aplicabile regulile de impunere proprii veniturilor din activitati independente pentru care venitul net anual se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate. 

In materialul pus la dispozitie de DGRFP Brasov sunt precizate modalitatile de stabilire si de declarare a impozitului pe venit

Declaratia Unica pentru venituri din activitati agricole. Obligatii


In cursul anului de realizare a veniturilor, contribuabilii au obligatia: 
  • stabilirii venitului anual impozabil pe baza normei de venit aferenta activitatii/activitatilor desfasurate pe unitatea de suprafata (ha)/cap de animal/familie de albine pentru categoriile de produse vegetale si animale, diminuata cu venitul neimpozabil. Daca se obtin venituri din mai multe activitati, se va cumula venitul anual impozabil;
  • determinarii impozitului anual pe venit, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului anual impozabil, impozitul fiind final;
  • declararii venitului anual impozabil si a impozitului anual pe venit prin „Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice”(Declaratia unica). Se vor completa aceste informatii la capitolul II → sectiunea 1 → subsectiunea 3 din declaratie.

Declaratia Unica pentru venituri din activitati agricole. Termene


Declaratia Unica se va depune, incepand cu acest an, pana la data de 15 martie inclusiv a anului de realizare a venitului.

ATENTIE!

Veniturile din activitati agricole pentru care exista obligatia stabilirii normelor anuale de venit sunt venituri care se supun impunerii numai pe baza de norma de venit, fara posibilitatea optarii pentru impozitarea in sistem real. 

Orice modificare intervenita dupa data de 15 martie nu se mai declara. 

Impozitului anual pe venit se va plati pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului. 

Tot DGRFP aduce lamuriri si in cazul stabilirii si declararii contributiilor sociale obligatorii. 

Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati agricole nu datoreaza contributia de asigurari sociale (CAS); 

Contribuabilii datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS), atunci cand valoarea normei de venit/normelor de venit sau valoarea cumulata cu a altor venituri realizate* este egala sau mai mare cu plafonul calculat pe baza a 12 salarii brute minime pe tara, in vigoare la data depunerii declaratiei unice; 

Citeste si:

Declaratia Unica 2019: Cand se depune pentru veniturile din dividende?

Plafonul minim pentru anul 2019 = 24.960 lei (12 luni x 2.080 lei) CASS anual = 24.960 lei x 10%, respectiv 2.496 lei pentru anul 2019.  
CASS se stabileste si declara de contribuabil tot prin declaratia unica, completand aceste informatii la capitolul II → sectiunea 2 → subsectiunea 2 din declaratie; → Termenele de declarare si plata a CASS sunt aceleasi ca la punctul A.1, mentionat mai sus.

Mai multe informatii despre Depunerea „Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice” - pentru VENITURI DIN ACTIVITATI AGRICOLE gasiti AICI >>

Sursa: ANAF Brasov
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Declaratia Unica - tot ce trebuie sa stie persoanele fizice care obtin venituri din activitati agricole":
Rating:

Nota: 4.63 din 5 din 12 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016