Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Incasarea in avans a valorii serviciilor intracomunitare prestate. Ce tratament fiscal se aplica?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Oct. 2013 Exclusiv
Tags: tva, omfp 76/2010, omfp 1790/2012, servicii intracomunitare, incasarea in avans

Vom analiza mai jos cazul unei firme de transport international care efectueaza transport marfa dintr-un alt stat UE in diverse locatii din UE. La plecare in cursa societatea din statul strain plateste un avans cash.



Pentru avansul respectiv se primeste de la firma straina factura fara TVA cu cod valid de TVA. Dupa efectuarea cursei, transportatorul factureaza catre firma straina cursa efectuata (valoarea totala).

Vom stabili daca in Declaratia 390 trebuie sa apara si avansul primit (ex 1000 lire) tip operatiune P (prestari) si factura emisa de societatea romana (ex. 2000 lire) valoarea intreaga a facturi tip operatiune P sau doar diferenta.

Se va stabili cum este corect sa se declare pentru a nu inregistra diferenta in Declaratia 390 fata de partenerul strain.

Transportul bunurilor pe teritoriul comunitar este pentru prestatorul din Romania operatiune neimpozabila in Romania, fiind aplicabile prevederile regulii generale de taxare de la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal conform careia locul prestarii se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul serviciului, adica in Anglia.

 In alta ordine de idei, trebuie retinut faptul ca facturarea si raportarea avansurilor incasate pentru serviciile neimpozabile in Romania nu este reglementata in mod expres prin Codul fiscal si normele de aplicare ale acestuia asa cum s-a procedat pentru incasarea de avansuri in cazul livrarilor intracomunitare de bunuri sau pentru plata de avansuri in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri. In acest context, consider ca este aplicabila regula generala privind exigibilitatea reglementata prin 134^2 "Exigibilitatea pentru livrari de bunuri si prestari de servicii" alin. (2) lit. b) " Prin exceptie de la prevederile alin. (1), exigibilitatea taxei intervine: b) la data la care se incaseaza avansul, pentru platile in avans efectuate inainte de data la care intervine faptul generator. Fac exceptie de la aceste prevederi avansurile incasate pentru plata importurilor si a taxei pe valoarea adaugata aferente importului, precum si orice avansuri incasate pentru operatiuni scutite sau care nu sunt impozabile.

 Avansurile reprezinta plata partiala sau integrala a contravalorii bunurilor si serviciilor, efectuata inainte de data livrarii sau prestarii acestora;". Din acest motiv, avansul de 1.000 lire incasat in luna septembrie 2013 pentru plata partiala a serviciilor care urmeaza a fi prestate in beneficiul unei persoane impozabile care nu este stabilita pe teritoriul Romaniei nu trebuie facturat si raportat prin decontul de TVA cod 300 si declaratia cod 390 VIES aferente lunii septembrie 2013.

Factura pentru valoarea integrala de 2.000 lire se emite in luna prestarii efective a serviciului, de exemplu in octombrie 2013 cand are loc faptul generator deoarece in luna octombrie 2013 intervine exigibilitatea TVA. In acest sens, am in vedere prevederile art. 134^2 alin. (1) " Exigibilitatea taxei intervine la data la care are loc faptul generator.". In factura emisa se inscrie avansul incasat si suma ramasa de plata.

Valoarea totala in lei a serviciilor prestate ca echivalent al sumei de 2.000 lire se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 si declaratia cod 390 VIES completate pentru luna octombrie 2013, cu termen de transmitere cel mai tarziu in 25 noiembrie 2013. Aceste obligatii fiscale de raportare rezulta si din prevederile OMFP 76/2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/ achizitiile/ prestarile intracomunitare" anexa 2 INSTRUCTIUNI pentru completarea formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/ achizitiile/ prestarile intracomunitare" pct. 1.2. lit. c) "Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA depun declaratia recapitulativa numai pentru lunile calendaristice in care ia nastere exigibilitatea taxei pentru: ..... c) prestarile de servicii prevazute la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal efectuate in beneficiul unor persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate, altele decat cele scutite de TVA in statul membru in care acestea sunt impozabile, pentru care exigibilitatea de taxa a luat nastere in luna calendaristica respectiva;".

Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele cuprinse in OMFP 1790/2012 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata", publicat in M.Of. nr. 791 din 26 noiembrie 2012 prin care se reglementeaza ca la randul 3 "se inscriu informatiile preluate din jurnalul de vanzari, privind baza de impozitare pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii care nu sunt impozabile in Romania pentru ca nu au locul livrarii/prestarii stabilit, conform art. 132 si 133 din Codul fiscal, in Romania, precum si pentru livrarile intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b) si c) din Codul fiscal, pentru care exigibilitatea taxei intervine in perioada de raportare, inclusiv sumele din facturile pentru incasari de avansuri partiale pentru aceste livrari intracomunitare de bunuri, scutite. ....".

Nu este insa clar motivul pentru care transportatorul din Romania a primit de la firma din Anglia o factura fara TVA emisa pe numele sau aferenta avansului platit la plecarea acestuia in cursa.

Sursa: PortalContabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Incasarea in avans a valorii serviciilor intracomunitare prestate. Ce tratament fiscal se aplica?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016