Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cum intocmim Declaratia 390 la achizitia intracomunitara a unui utilaj?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Ian. 2014 Exclusiv
Tags: taxe si impozute, achizitie intracomunitara, utilaj, exigibilitatea tva, documente, declaratia 390

La finele anului trecut, o societate face o achizitie intracomunitara prin cumpararea unui utilaj care va ramane insa in depozitul furnizorului pana in primavara anului 2014. Se incheie un contract de consignment intre firma din Romania si partenerii straini.




Se prevede prin contract ca proprietarul utilajului este firma romana, ca s-a emis si factura de vanzare utilaj catre societatea din Romania, s-a facut si plata, dar ca utilajul se va pastra de furnizorul extern in depozitul sau pana in primavara cand se va livra catre firma din Romania.

Vom stabili astfel cand se intocmeste Declaratia 390 in condtiile in care societatea detine numai factura de vanzare si contractul de consignment. De asemenea, vom stabili ce alte documente ar fi necesare in conditiile in care CMR-ul va fi obtinut abia in aceasta primavara cand va fi livrat si utilajul.

De asemenea, vom stabili daca in decontul de TVA pe decembrie ar fi trebuit sa se considere taxare inversa pentru aceasta factura.

Potrivit art. 130 ^1 din Codul Fiscal se considera achizitie intracomunitara de bunuri obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.
 
Declaratia 390 se completeaza  potrivit prevederilor OMFP 76/2010 cu modificarile si completarile ulterioare.

Astfel, la capitolul achizitii intracomunitare de bunuri - se inscrie suma totala a achizitiilor intracomunitare de bunuri, pe fiecare furnizor, pentru care persoana impozabila care depune declaratia este obligata la plata taxei conform art. 151 din Codul fiscal, si pentru care exigibilitatea taxei intervine in luna calendaristica respectiva, inclusiv sumele din facturile primite pentru plati de avansuri pentru achizitii intracomunitare de bunuri.
 
Consider ca, desi nu a avut loc transportul care sa confirme existenta unei achizitii intracomunitare, efectuarea platii poate fi considerata un avans care trebuie raportat in declaratia 390 aferent lunii decembrie.
 
In ceea ce priveste decontul de TVA potrivit prevederilor OPANAF 1790/2012 cu modificarile si completarile ulterioare, avansurile se declara la randurile 5 cu reportarea sumei la randul 5.1 si randul 17.
 
Potrivit prevederilor OPANAF 1790/2012 la randul 5  se inscriu informatiile preluate din jurnalul de cumparari
, privind baza de impozitare pentru achizitiile intracomunitare de bunuri taxabile in Romania, precum si baza de impozitare pentru achizitiile de bunuri efectuate de catre beneficiarul unei livrari ulterioare efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare, pentru care acesta este obligat la plata taxei conform art. 150 alin. (4) din Codul fiscal, si taxa pe valoarea adaugata aferenta, pentru care exigibilitatea taxei intervine in perioada de raportare, inclusiv sumele din facturile primite pentru plati de avansuri partiale pentru achizitii intracomunitare de bunuri.

La data definitivarii operatiei, nu este nevoie de regularizari deoarece cursul de schimb valutar ramane cel de la data facturii, potrivit prevederilor art. 139art. 139^1 alin. (2) din Codul Fiscal
si a pct. 22(2) din Normele de aplicare a Codului Fiscal.

In cazul facturarii ulterioare a valorii transportului, factura se va raporta in declaratiile aferente lunii in care are loc livrarea.

 In sensul  din Codul fiscal, in cazul emiterii de facturi inainte de livrarea de bunuri sau prestarea de servicii ori de incasarea unui avans, cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea bazei de impozitare a taxei pe valoarea adaugata la data emiterii acestor facturi va ramane neschimbat la data definitivarii operatiunii, respectiv la data regularizarii operatiunii, inclusiv in cazul operatiunilor pentru care se aplica sistemul TVA la incasare.
 
Consider ca este necesara declararea operatiunii in luna decembrie, luna cand s-a primit factura si intervine exigibilitatea TVA.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cum intocmim Declaratia 390 la achizitia intracomunitara a unui utilaj?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016