Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

RO e-Transport: Cum se declara in sistem utilajele inchiriate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Sep. 2024
RO e-Transport: Cum se declara in sistem utilajele inchiriate
Tags: e-transport, utilaje inchiriate, declarare in e-transport utilaje inchiriate

In cazul returnarii in Austria a unui echipament inchiriat, la generarea codului UIT:?

- ce tip de operatiune alegem?

- ce tip scop operatiune alegem?

- care este valoarea ce trebuie declarata la generare cod (chiria lunara/totala pe contract sau valoarea de piata)?

In decontul precompletat E-TVA, pe baza datelor colectate din e-transport ne-a aparut ca am avut o livrare intracomunitara nedeclarata (colegii mei au selectat LIC la tip operatiune si altele la scop operatiune.

Ne puteti ajuta cu mai multe informatii despre completarea acestor campuri in e-transport? Se aplica aceleasi reguli la generare cod in momentul intrarii in tara a echipamentului inchiriat?

In cazul unei livrari prin firme de transport in regim grupaj, in momentul in care se emite cod UIT nu se cunoaste numarul camionului, colegii completeaza "dummy", iar pe durata transportului se schimba, neprimindu-se un numar de camion. E in regula modul de completare, ne puteti ajuta cu mai multe detalii despre livrarile in regim grupaj?

Declarare in RO e-Transport utilaje inchiriate – raspunsul specialistului:

Inchirierea utilajului nu este o AIC sau LIC. In opinia mea, conform Ghidului RO e-Transport elaborat de catre ANAF (https://mfinante.gov.ro/static/10/Mfp/GhidROe-Transport.pdf), pentru bunurile inchiriate ar trebui completat SCI, respectiv SCE.



Lista de abrevieri utilizate in cadrul RO e-Transport

SCI - Stoc client intrare
Clientul din Romania in cazul unor operatiuni comerciale ce se subscriu regimului de stocuri la dispozitia clientului in situatia in care Romania este statul membru catre care au fost expediate sau transportate bunurile, pentru bunurile descarcate pe teritoriul Romaniei cat si pentru bunurile livrate intr-un stadiu ulterior dupa sosire, catre alta persoana impozabila din Romania;
Funizorul din Romania in cazul unor operatiuni comerciale ce se subscriu regimului de stocuri la dispozitia clientului in situatia in care Romania este statul membru din care au fost expediate sau transportate bunurile, pentru bunurile returnate pe teritoriul Romaniei;

SCE - Stoc client iesire
Clientul din Romania in cazul unor operatiuni comerciale ce se subscriu regimului de stocuri la dispozitia clientului in situatia in care Romania este statul membru catre care au fost expediate sau transportate bunurile, in cazul in care bunurile respective sunt returnate in statul membru din care au fost expediate sau transportate initial;
Funizorul din Romania in cazul unor operatiuni comerciale ce se subscriu regimului de stocuri la dispozitia clientului in situatia in care Romania este statul membru din care sunt expediate sau transportate bunurile;
 
Partida de bunuri reprezinta denumirea generica data unui ansamblu indivizibil de bunuri, care are acelasi loc de incarcare si de descarcare, un singur utilizator si un singur destinatar final si este transportat cu un mijloc de transport ce poate fi schimbat pe parcursul deplasarii de la locul de incarcare la locul de descarcare.
 
In cazul unei partide de bunuri care face obiectul unui transport international (vehicul cu o masa de minim 2,5 tone si o incarcatura de peste 500 kg sau o valoare totala de peste 10.000 lei) ce intruneste conditiile de declarare, vor fi declarate toate bunurile transportate, pentru acestea sistemul urmand sa genereze un singur cod UIT.

Potrivit prevederilor de la art. 3 alin. 5-7 din Procedura de utilizare si functionare a sistemului national privind monitorizarea transporturilor de bunuri RO e-Transport:

5)In cazul unei partide de bunuri care face obiectul unui transport international ce intruneste conditiile prevazute la art. 1 alin. (4) din ordin, vor fi declarate toate bunurile transportate, pentru acestea sistemul urmand sa genereze un singur cod UIT.

6)In cazul unui transport initiat si finalizat pe teritoriul national pentru o partida de bunuri ce include bunuri cu risc fiscal ridicat, care intruneste conditiile prevazute la art. 1 alin. (4) din ordin, precum si alte bunuri, in Sistemul RO e-Transport vor fi declarate toate categoriile de bunuri transportate, pentru acestea sistemul urmand sa genereze un singur cod UIT.

(7)Pentru transportul de bunuri efectuat in sistem grupaj se detine un numar de coduri UIT egal cu numarul de partide de bunuri ce intrunesc conditiile prevazute la art. 1 alin. (4) din ordin, care fac obiectul respectivului transport.

Doar pentru transportul de bunuri efectuat in sistem grupaj se detine un numar de coduri UIT egal cu numarul de partide de bunuri ce intrunesc conditiile de declarare, care fac obiectul respectivului transport. Conceptul de “transport in regim de grupaj” presupune ca in cadrul aceluiasi transport rutier, exista posibilitatea de preluare a marfurilor de la mai multi furnizori si livrarea acestora la un numar de mai multi destinatari. 
 
Insa, daca societatea noastra efectueaza un transport de bunuri care are acelasi loc de incarcare si de descarcare, un singur utilizator si un singur destinatar final, atunci va obtine un singur cod UIT pentru transportul respectiv.



Raspuns oferit in luna septembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "RO e-Transport: Cum se declara in sistem utilajele inchiriate":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016