Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Valoarea unei reduceri comerciale ulterioare prin credit-note. Cum declaram in decont?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Mai. 2013 Exclusiv
Tags: tva, credit-note, achizitie intracomunitara, reducere comerciala, omfp 1790/2012

Vom analiza mai jos cazul unui furnizor intracomunitar care a acordat un discount financiar, ulterior emiterii facturilor de achizitii bunuri. Vom vedea cum se declara credit-note-ul pentru discount in decontul de TVA si in Declaratia 390.



Solutia consultantului:

D.p.d.v. al TVA, valoarea documentului "credit note" primit de la furnizorul din Comunitate, de exemplu din Germania, trebuie tratata ca o ajustare a bazei de impozitare a TVA aferenta achizitiei intracomunitare de bunuri efectuate initial. Documentul "credit note" este similar unei facturi de corectie a valorii initiale aferenta bunurilor livrate, motiv pentru care trebuie sa faca referire la factura initiala de livrare, de exemplu la factura emisa in luna ianuarie 2013.

Din acest motiv, reducerea comerciala acordata ulterior de catre partenerul extern urmeaza un tratament fiscal identic, aplicat operatiunii economice initiale care a generat-o. Astfel, documentul "credit note" legat direct de achizitia intracomunitara efectuata in luna ianaurie 2013 se supune regimului de taxare inversa prin formula contabila 4426 "TVA deductibila" = 4427 "TVA colectata" , dar se evidentiaza cu semnul minus deoarece are loc diminuarea bazei de impozitare a TVA facturata initial de catre partenerul extern. In acest sens, am in vedere prevederile art. 138 lit. c) din Codul fiscal

" Baza de impozitare se reduce in urmatoarele situatii:….

In cazul in care rabaturile, remizele, risturnele si celelalte reduceri de pret prevazute la art. 137 alin. (3) lit. a) sunt acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor;" coroborate cu prevederile pct. 20. alin. (2) din normele de aplicare ale acestui articol "Beneficiarii au obligatia sa ajusteze dreptul de deducere exercitat initial, potrivit prevederilor art. 148 lit. b) si art. 149 alin. (4) lit. e) din Codul fiscal, numai pentru operatiunile prevazute la art. 138 lit. a) - c) si e) din Codul fiscal
. Prevederile acestui alineat se aplica si pentru achizitiile intracomunitare."

Pentru conversia in lei a bazei de impozitare a TVA in valuta aferente reducerii comerciale primite de la furnizor, trebuie sa utilizati acelasi curs valutar aplicat la momentul taxarii operatiunii initiale privind achizitia intracomunitara de bunuri efectuata in luna ianuarie 2013, fara a utiliza cursul valutar in vigoare la data emiterii documentului "credit note". In acest context, trebuie retinuta reglementarea de la art. 134^2 alin. (9) care prevede " In cazul evenimentelor mentionate la art. 138, taxa este exigibila la data la care intervine oricare dintre evenimente, iar regimul de impozitare, cotele aplicabile si cursul de schimb valutar sunt aceleasi ca si ale operatiunii de baza care a generat aceste evenimente.".

Aceasta ajustare a bazei de impozitare se inregistreaza contabil si se evidentiaza fiscal in luna calendaristica in care intervine exigibilitatea taxei aferenta acestei operatiuni, altfel spus, in luna in care este emis documentul "credit note", de exemplu in luna mai 2013. Inregistrarile contabile care se efectueaza sunt:

- in negru:

401 = 609
 "Furnizori" "Reduceri comerciale primite"
- in rosu:
 4426 = 4427
"TVA deductibila" "TVA colectata"

Declararea fiscala si informativa a ajustarii de valoare se efectueaza in luna in care intervine exigibilitatea taxei, deci in luna mai 2013, cu transmiterea raportarilor pana la data de 25 iunie 2013. Deci, la primirea documentului "credit note"" parcurgeti urmatoarele etape:

1. evidentiati operatiunea cu semnul minus in jurnalele specifice de TVA, corespunzator inregistrarilor contabile efectuate, astfel:
-    in jurnalul pentru vanzari corespunzator rulajului creditor al contului 4427;
-    in jurnalul pentru cumparari corespunzator rulajului debitor al contului 4426.

2. raportati cu semnul minus informatiile preluate din evidenta fiscala in:

declaratia cod 390 cu simbolul A pentru furnizorul care a acordat reducerea;
-    decontul de TVA cod 300 la urmatoarele randuri:
-    randul 5 denumit "Achizitii intracomunitare de bunuri pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa)" cu preluarea sumei la randul 5.1 denumit " "Achizitii intracomunitare de bunuri pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa)" iar furnizorul este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din care a avut loc livrarea intracomunitara. Baza de impozitare a TVA corespunde cu rulajul debitor al contului 401. "Furnizori" iar suma TVA corespunde cu rulajul creditor al contului 4427;
-    randul 18 cu preluarea sumei la randul 18.1. Baza de impozitare a TVA corespunde cu rulajul creditor al contului 609 "Reduceri comerciale primite" iar suma TVA corespunde cu rulajul debitor al contului 4426.
 
In acest context, am in vedere prevederile OMFP 1790/2012 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata" din care rezulta ca la randul 5 se inscriu informatiile preluate din jurnalul de cumparari*), privind baza de impozitare pentru achizitiile intracomunitare de bunuri taxabile in Romania, precum si baza de impozitare pentru achizitiile de bunuri efectuate de catre beneficiarul unei livrari ulterioare efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare, pentru care acesta este obligat la plata taxei conform art. 150 alin. (4) din Codul fiscal, si taxa pe valoarea adaugata aferenta, pentru care exigibilitatea taxei intervine in perioada de raportare**), inclusiv sumele din facturile primite pentru plati de avansuri partiale pentru achizitii intracomunitare de bunuri. Se inscriu si ajustarile bazei de impozitare prevazute la art. 138 din Codul fiscal pentru care exigibilitatea taxei intervine in perioada de raportare, conform art. 134^2 alin. (9) din Codul fiscal.."
 
In concluzie, d.p.d.v. al TVA, documentul "credit note" se trateaza drept ajustare a bazei de impozitare a TVA aferenta unei achizitii intracomunitare de bunuri care se raporteza in luna in care a fost emis documentul.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Formulare si Declaratii"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016