Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie intracomunitara de bunuri. Cum raportam in Declaratia 390?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Sep. 2014 Exclusiv
Tags: achizitie intracomunitara, cmr, bunuri, intracomunitar, achitari, autofactura

In analiza urmatoare, s-a efectuat o achizitie intracomunitara de marfa, data facturii este 28.08.2014, iar data primirii marfii de catre firma este 02.09.2014-data la care am intocmit si nota de receptie pentru marfa intrata, data CMR este 01.09.2014. Vom stabili care este data la care se raporteaza achizitia intracomunitara in Declaratia 390 si care sunt inregistrarile contabile care se efectueaza atat in luna august, cat si in luna septembrie.


Achizitia intracomunitara se raporteaza in Declaratia 390 in luna august - cu data de depunere pana la 25 septembrie 2014, intrucat factura are data in luna august, conformart.135 alin 2 din Codul fiscal, redat mai jos:
 
"ART. 135 Faptul generator di exigibilitatea pentru achizitii intracomunitare de bunuri
 
(2) In cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii prevazute in legislaţia altui stat membru la articolul echivalentart. 155 alin. (14) sau, dupa caz, la data emiterii autofacturii prevazute la art. 155 alin. (8) ori in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, daca nu a fost emisa nicio factura/autofactura pana la data respectiva.”
 
 
Astfel, chiar daca bunurile expediate de catre partenerul extern nu sunt primite de catre cumparatorul din Romania, dar acesta primeste factura furnizorului, trebuie sa raporteze operatiunea in luna emiterii facturii de catre furnizor chiar daca receptia bunurilor se efectueaza in luna imediat urmatoare.

Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a CEE, aprobate prin OMFP 3055/2009 - cu modificarile si completarile ulterioare prevad la art 154 alin. (3) "sunt reflectate, de asemenea, distinct in contabilitate, acele stocuri cumparate, pentru care s-au transferat riscurile si beneficiile aferente, dar care sunt in curs de aprovizionare (grupa 32 "Stocuri in curs de aprovizionare" din Planul de conturi general)."
 
De asemenea, la art. 155 alin. (1) se prevede ca "Inregistrarea in contabilitate a intrarii stocurilor se efectueaza la data transferului riscurilor si beneficiilor."
 
In ceea ce priveste cursul utilizat pentru evaluarea stocurilor, la art. 184 alin. (4) se mentioneaza "In cazul bunurilor achizitionate insotite de factura sau de aviz de insotire a marfii, urmind ca factura sa soseasca ulterior, cursul valutar utilizat la inregistrarea in contabilitate este cursul de la data receptiei bunurilor."
 
In lumina celor prezentate mai sus, rezulta ca receptia bunurilor se efectueaza, de fapt, la data transferului riscurilor si beneficiilor catre cumparator, in functie de conditiile de livrare.
 
De exemplu, in conditia de livrare "ex-work" (la poarta vinzatorului ), proprietatea, drepturile si beneficiile sunt transferate cumparatorului la poarta fabricii vinzatorului. Transportatorul receptioneaza bunurile de la vinzator in numele cumparatorului, moment in care, odata cu confirmarea efectuata de transportator catre cumparator a existentei bunurilor, cumparatorul devine proprietar al bunurilor si ii sint transferate riscurile si beneficiile asupra bunurilor. Ca urmare, receptia bunurilor a avut loc la poarta fabricii vinzatorului, in data de 28.08.2014, odata cu emiterea facturii.
 
La data de 28.08.2014, pe baza de factura, se inregistreaza in contabilitatea cumparatorului bunurile respective prin intermediul contului 327 la cursul de la data receptiei bunurilor (respectiv din 28.08.2014), precum si taxarea inversa la TVA, astfel.
 
327 = 401
Si
 
4426 = 4427

 
In situatia in care pana la 31.08.2014 nu se efectueaza plata furnizorului, se reevalueaza datoria in valuta (cont 401) la cursul valutar al BNR din data de 31.08.2014, inregistrand diferentele de curs valutar prin intermediul contului 665 sau 765 in functie de evolutia cursului valutar:
665 = 401 sau
401 = 765
 
In data de 02.09.2014 are loc primirea efectiva a bunurilor, dar nu si transferul dreptului de proprietate, care a avut loc in 28.08.2014
 
Practic, in 02.09.2014, pe baza de NIR, se primesc bunurile de la transportator, nu de la vinzator.
 
Astfel, in 02.09.2014 se face inregistrarea 371 = 327 la cursul din 28.08.2014.
Operatiunea se va declara in Decontul de TVA aferent lunii  august pana la data de 25 septembrie , precum si in Declaratia 390 - tot pana la data de 25 septembrie  - operatiune cu cod A.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Achizitie intracomunitara de bunuri. Cum raportam in Declaratia 390?":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016