Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

PFA cu penalitati si dobanzi de plata. Exista vreo facilitate fiscala in acest caz?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Dec. 2023
PFA cu penalitati si dobanzi de plata. Exista vreo facilitate fiscala in acest caz?
Tags: penalitati si dobanzi de plata, amnistie fiscala

Persoana fizica, ce nu era inregistrata ca PFA, a vandut marfa pe teritoriul Romaniei, prin curieri de transport, in perioada 2019-2021. Serviciul Antifrauda i-au cerut sa faca Declaratia Unica aferenta pe anii respectivi, au verificat, calculat, au incheiat PV si au trimis catre ANAF suma de plata.

Exista posibilitatea sa nu plateasca penalitati si dobanzi la suma calculata de Antifrauda daca persoana fizica va achita suma integral?
 

 

PFA cu penalitati si dobanzi de plata – raspunsul specialistului:

 

In prezent, nu mai exista nicio facilitate fiscala de natura amnistiei (scutirii) pentru accesorii legata de achitarea obligatiilor fiscale intr-un anumit termen, ci facilitati legate de esalonarea la plata a obligatiilor fiscale.

Conform art. 173, art. 174 si art. 176 din Codul de procedura fiscala, pentru neachitarea la termen a obligatiilor fiscale se datoreaza dobanzi de 0,02% pentru fiecare zi de intarziere si penalitati de 0,01% pentru fiecare zi de intarziere, calculate de la data scadentei obligatiilor pana la data achitarii efective, inclusiv. Data scadentei obligatiilor fiscale specifice activitatilor independente (impozit pe venit, CAS si CASS) este: 30 iunie 2020 pentru anul 2019 (OUG 69/2020), 25 mai 2021 pentru anul 2020 (art. 123 alin. 7 din Codul fiscal) si 25 mai 2022 pentru anul 2021 (art. 123 alin. 7 din Codul fiscal).

Este indicat sa se declare obligatiile fiscale prin intermediul declaratiilor unice (deoarece procesul-verbal incheiat de organele de antifrauda fiscala nu constituie titlu de creanta fiscala) intrucat in acest fel se evita penalitatile de nedeclarare de 0,08% (in locul penalitatilor de intarziere de 0,01%), care se aplica in situatia in care, in lipsa depunerii declaratiunilor unice, obligatiile fiscale vor fi stabilite de organele fiscale prin decizie de impunere (emisa fie in urma unei verificari documentare, pornind de la procesul-verbal incheiat de la antifrauda, fie in urma unei inspectii fiscale).



Raspuns oferit in luna decembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016