Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Informatii noi privind Formularul 201. Impozitarea corecta a veniturilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Sep. 2015 Exclusiv
Tags: formularul 201, venituri, strainatate, cedarea folosintei bunurilor, inchiriere, decizie de impunere anuala

Va prezentam mai jos un comunicat privind acordarea deductibilitatii contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor.


Prin Ordinul presedintelui ANAF 2203/2015 a fost aprobata Procedura privind recalcularea bazei impozabile pentru veniturile realizate de persoanele fizice din cedarea folosintei bunurilor, in vederea acordarii deductibilitatii contributiei de asigurari sociale de sanatate, astfel:

Contributiile de asigurari sociale de sanatate datorate pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor se deduc de organul fiscal din veniturile realizate, pe fiecare sursa, indiferent daca determinarea venitului net se efectueaza in sistem real, pe baza normelor de venit sau prin utilizarea cotelor forfetare de cheltuieli.

In vederea acordarii deductibilitatii contributiei de asigurari sociale de sanatate, organul fiscal competent recalculeaza venitul net/baza impozabila din cedarea folosintei bunurilor, pe fiecare sursa de realizare a venitului.

Recalcularea venitului net/bazei impozabile se efectueaza pentru urmatoarele tipuri de venit:

- venituri din inchirieri si subinchirieri de bunuri mobile si imobile, precum si veniturile din arendare;
- venituri din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere sau subinchiriere, calificate in categoria veniturilor din activitati independente;

- venituri din inchiriere in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre 1 si 5 camere inclusiv, altele decat cele care constituie structuri de primite turistica.

- venituri din inchiriere in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate persoana, avand o capacitate de cazare peste 5 camere de inchiriat.

Contributia de asigurari sociale de sanatate anuala datorata, alocata venitului realizat corespunzator fiecarei surse, se deduce din:

a) venitul net anual declarat in formularul 200 "Declaratie privind veniturile realizate din Romania", in situatia contribuabililor care au obligatia depunerii declaratiei;

b) venitul net declarat in formularul 200 "Decizie de impunere privind platile anticipate cu titlu de impozit pe venit/contributii de asiguari sociale de sanatate, precum si privind obligatiile de plata cu titlu de contributii de asigurari sociale", in situatia contribuabililor care nu au obligatia depunerii formularului 200;

c) venitul declarat in formularul 201 "Declaratie privind veniturile realizate din strainatate";

d) venitul baza de calcul al impoztului din formularul 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate", in cazul contribuabililor care realizeaza venituri din arendare.

In vederea determinarii venitului net anual impozabil, pierderea reportata din anii anteriori se deduce din suma stabilita, dupa deducerea contributiei de asigurari sociale de sanatate anuala.

Organul fiscal determina impozitul pe venitul net anual impozabil datorat, pe fiecare sursa si emite formularul 250 "Decizie de impunere anuala pentru veniturile realizate din Romania de persoanele fizice" sau formularul 251 "Decizie de impunere anuala pentru veniturile realizate din strainatate de persoanele fizice", dupa caz.

Decizia de impunere anuala se comunica contribuabilului.

Prevederile Ordinului presedintelui ANAF 2203/2015 se aplica pentru veniturile realizate de persoanele fizice incepand cu 1 ianuarie 2014.

Sursa: Finante Arges
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Formulare si Declaratii"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016