Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cum deducem TVA si cheltuieli efectuate pentru cetatean strain care are calitatea de administrator?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Mai. 2015 Exclusiv
Tags: deductibilitate tva, administrator, cetatean strain, cheltuieli, tva, sume, contract, documente, cod fiscal

Avem ca subiect al analizei noastre o societate cu raspundere limitata din Romania care are in Consiliul de Administratie un cetatean polonez. Mentionam ca administratorul nu e angajat prin contract de munca, nici nu are contract de management. El este angajatul unei firme care detine partile sociale (firma-mama) ale societatii romane, iar pentru activitatea sa, care se desfasoara cu preponderenta la punctul de lucru al societatii, in alta localitate decat cea a sediului social, s-a decis inchirierea un apartament pentru care firma suporta chiria, utilitatile si eventualele reparatii (toate acestea baza unui contract de locatiune intre societate si locator).


Firmei i se emite lunar o factura care cuprinde valoarea chiriei si a utilitatilor, anexandu-se un desfasurator (internet, cablu, energie parte comuna+aferenta apartamentului, gaze naturale, apa, lift, paza, salariu personal curatenie, reparatii diverse, colectare deseuri).

Stabilim daca toate cheltuielile precum cele mentionate mai sus pot fi considerate deductibile fiscal pentru firma romana si cum va fi tratat TVA-ul aferent facturii?

Avand in vedere faptul ca societatea din Romania nu a incheiat un contract de management cu  administratorul respectiv din care sa rezulte obligatiile si drepturile acestuia in relatia cu societatea pe care o administreaza,  nu se poate considera ca acesta isi desfasoara, efectiv,  activitatea pe teritoriul  Romaniei, astfel incat cheltuielile inregistrate in evidenta contabila sa fie considerate in  efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile. In acest caz, cheltuielile respective sunt considerate nedeductibile, fiind aplicabile prevederile regulii generale privind deductibilitatea reglementata prin art. 21 alin. (1) "Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, …..". . In lipsa unui contract de administrare a societatii, nu se poate justifica necesitatea si realitatea cheltuielilor  efectuate pentru  administratorul societatii inscris in certificatul constatator eliberat de O.N.R.C.

       In acest caz, sunt aplicabile prevederile art. 21 alin.  (4) lit. m) din Codul fiscal    "Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile:  ……  m) cheltuielile cu serviciile de management, consultanta, asistenta sau alte prestari de servicii, pentru care contribuabilii nu pot justifica necesitatea prestarii acestora in scopul activitatilor desfasurate si pentru care nu sunt incheiate contracte;". Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la pct. 48 din normele de aplicare ale acestui articol "Pentru a deduce cheltuielile cu serviciile de management, consultanta, asistenta sau alte prestari de servicii trebuie sa se indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
    - serviciile trebuie sa fie efectiv prestate, sa fie executate in baza unui contract incheiat intre parti sau in baza oricarei forme contractuale prevazute de lege; …
    - contribuabilul trebuie sa dovedeasca necesitatea efectuarii cheltuielilor prin specificul activitatilor desfasurate.".
 
         In situatia prezentata, nu sunt aplicabile prevederile art. 21 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal   "Sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri si: … e) cheltuielile de transport si de cazare in tara si in strainatate, efectuate pentru salariati si administratori, precum si pentru alte persoane fizice asimilate acestora, stabilite prin norme;" coroborate cu cele de la pct. 27 din normele de aplicare ale acestui articol   "27. Calitatea de administrator rezulta din actul constitutiv al contribuabilului sau contractul de administrare/mandat. In sensul art. 21 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, persoanele fizice asimilate salariatilor cuprind si:
    a) directorii care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat, potrivit legii;


    b) persoanele fizice rezidente si/sau nerezidente detasate, potrivit legii, in situatia in care contribuabilul suporta drepturile legale cuvenite acestora."
 
          Similar prevederilor art. 21 alin. (1) cu privire la impozitul pe profit, nu poate fi dedusa suma TVA aferenta achizitiilor de bunuri si servicii care nu sunt destinate realizarii de operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile  din punctul de vedere al TVA. In acest caz, am in vedere prevederile regulii generale de exercitare a dreptului de deducere, regula  reglementata prin art. 145  "Sfera de aplicare a dreptului de deducere" alin. (2) din Codul fiscal "Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
    a) operatiuni taxabile;
    b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;
    c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 143, 144 si 144^1;
    d) operatiuni scutite de taxa, conform art. 141 alin. (2) lit. a) pct. 1 - 5 si lit. b), ….;."…..".
 
      In lipsa unui contract de management, nu se poate considera ca achizitia serviciilor de inchiriere, internet, etc. este destinata realizarii de operatiuni din sfera de aplicare a TVA. Din acest motiv, suma TVA deductibila inscrisa in facturile primite de la diversi furnizori si prestatori nu poate fi dedusa, desi trebuie raportata din formularul cod 394 deoarece facturile au fost emise pe numele persoanei impozabile din Romania.



Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei, consultant fiscal si expert contabil


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cum deducem TVA si cheltuieli efectuate pentru cetatean strain care are calitatea de administrator?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016