Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Deducere TVA import. Cand e deductibil TVA-ul platit in vama?

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 26 Dec. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, deducere tva, import, deductibilitate tva, exigibilitate tva

Analizam mai jos cazul unei societati care plateste TVA in vama pe data de 31.10.2013 in suma de 30.000 lei, dar marfa soseste din Turcia pe data de 05.11.2013 si se efectueaza formalitatile vamale pe 05.11.2013.


Vom stabili astfel daca TVA-ul platit in vama va fi deductibil in ocombrie, la momentul platii, sau in noiembrie, cand se intocmeste DVI-ul.

ART. 136 Faptul generator si exigibilitatea pentru importul de bunuri

(1) In cazul in care, la import, bunurile sunt supuse taxelor vamale, taxelor agricole sau altor taxe comunitare similare, stabilite ca urmare a unei politici comune, faptul generator si exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata intervin la data la care intervin faptul generator si exigibilitatea respectivelor taxe comunitare.

(2) In cazul in care, la import, bunurile nu sunt supuse taxelor comunitare prevazute la alin. (1), faptul generator si exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata intervin la data la care ar interveni faptul generator si exigibilitatea acelor taxe comunitare daca bunurile importate ar fi fost supuse unor astfel de taxe.

Art 146 cu privire la deductibilitatea taxei prevede:
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile

Vezi detalii

Ghidul practic al contabilitatii in 2020
Ghidul practic al contabilitatii in 2020

Vezi detalii

Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica
Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica

Vezi detalii


ART. 146 Conditii de exercitare a dreptului de deducere

(1) Pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabila trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

c) pentru taxa achitata pentru importul de bunuri, altele decat cele prevazute la lit. d), sa detina declaratia vamala de import sau actul constatator emis de organele vamale, care sa mentioneze persoana impozabila ca importator al bunurilor din punctul de vedere al taxei, precum si documente care sa ateste plata taxei de catre importator sau de catre alta persoana in contul sau. Importatorii care detin o autorizatie unica pentru proceduri vamale simplificate eliberata de alt stat membru sau care efectueaza importuri de bunuri in Romania din punct de vedere al TVA, pentru care nu au obligatia de a depune declaratii vamale de import, trebuie sa detina o declaratie de import pentru TVA si accize;

In concluzie,  in cazul expus de dumneavoastra, exigibilitatea TVA si deductibilitatea taxei intervine la data intocmirii DVI, respectiv pe 05.11.2013.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Deducere TVA import. Cand e deductibil TVA-ul platit in vama?":
Rating:

Nota: 3.8 din 5 din 15 voturi
Comentarii 3 comentarii

Balint Melinda 2016-04-04 14:30:47

Sunt persoana fizica, am trimis din ElveÈia printr-o firma de transport mobila uzata ( proprietate personalÄ) in România (mamei mele).Mi a-a eliberat un cod eori si am plÄtit un TVA in valoare de 2600 Roni. Ãmi pot recupera banii? Si dacÄ da prin ce procedeu? Va mulÈumesc

Bálint Melinda 2016-04-04 14:13:19

Sunt persoana fizica, am trimis din ElveÈia printr-o firma de transport mobila uzata ( proprietate personalÄ ) in România (mamei mele) mi s-a eliberat un cod eori si am plÄtit un TVA in valoare de 2600 Roni. Ãmi pot recupera taxa plÄtitÄ ? Si dacÄ da, prin ce procedeu. Va mulÈumesc

eugen 2013-12-30 14:28:40

Dupa umila mea parere nu prea cred ca TVA-ul poate fi platit inainte de a avea DVI-ul si deci problema pusa este una stric teoretica.

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016