keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Deductibilitate TVA achiztie intracomunitara de auto

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 31 Oct. 2011
Tags: tva, inregistrari contabile

Transport persoane O societate comerciala achizitioneaza intracomunitar un autoturism in luna octombrie. Este microintreprindere, TVA trimestrial. Autoturismul este folosit pentru transportul angajatilor la si de la locul de munca. Societatea presteaza servicii in domeniul lucrarilor de parchet. Trebuie sa stipulez in ROI ca societatea se obliga sa transporte angajatii, sau in alte documente hot AGA? Se utilizeaza taxarea inversa, se poate deduce TVA in acest caz?


Solutie propusa de specialistii portalcontabilitate.ro
In situatia de fata  in primul rand va trebui sa treceti de la perioada fiscala trimestriala a TVA la perioada lunara – avand in vedere ca ati efectuat o achizitie intracomunitara de bunuri (art 1566 alin 61 din codul fiscal ).

Astfel, va revine obligatia depunerii declaratiei de mentiuni 092 in termen de 5 zile de la sfarsitul lunii octombrie – respectiv pana la data de 4 noiembrie, urmand ca, incepand cu luna octombrie sa deventi platitor de TVA luar, depunand primul decont de TVA la data de 25 noiembrie pentru luna octombrie.

In al doilea rand, in vederea acordarii deductibilitatii TVA la achiztia autoturismului, pentru tranportul angajatilor la si de la locul de munca trebuie sa respectati prevederile art 1451 din codul fiscal , pct 451  lit f din normele metodologice de aplicare ale acestui articol care prevad:

„f) vehiculele utilizate exclusiv pentru transportul personalului la si de la locul de desfasurare a activitatii reprezinta vehiculele utilizate de angajator pentru transportul angajatilor in scopul desfasurarii activitatii economice la si de la resedinta acestora/locul convenit de comun acord la sediul angajatorului sau la si de la sediul angajatorului la locul in care se desfasoara efectiv activitatea ori la si de la resedinta angajatilor/locul convenit de comun acord la locul de desfasurare a activitatii, atunci când exista dificultati evidente de a gasi alte mijloace de transport si exista un acord colectiv intre angajator si angajati prin care angajatorul se obliga sa asigure gratuit acest transport;”
 
Asadar trebuie sa demnostrati ca exista dificultati evidente de a gasi alte mijloace de transport pentru transportul angajatilor in scopul desfasurarii activitatii economice la si de la resedinta acestora/locul convenit de comun acord la sediul angajatorului sau la si de la sediul angajatorului la locul in care se desfasoara efectiv activitatea, respectiv sa demnostrati ca nu exista transport public de calatori, transport privat (in regim maxi taxi) pe rutele respective la orele de incepere si terminarea  a programului. Totodata trebuie in ROI sau contract colectiv de munca sau un alt acord incheiat intre salariati si angajtor sa fie prevazut in mod expres faptul ca angajatorul se obliga sa asigure gratuit acest transport.
 
Totodata trebuie sa existe si o hotarare /decizie a conducerii prin care se decide utilizarea autoturismului respectiv exclusiv pentru activitatea de transport persoane la si de la locul de desfasurare a activitatii/ acasa.
Atentie, asa cum prevede si legiutorul, utilizarea autoturismului in cadrul activitatii exceptate trebuie sa fie exclusiva. Orice utilizare in alte scopuri decat activitatile exceptate prevazute la art 1451 din codul fiscal , atrage nedeductibilitatea TVA.
 
Utilizarea in scopul activitatii exceptate de transport la si de la locul de desfasurare a activitatii se demonstreaza cu foile de parcurs.
 
In conditiile in care se respecta  conditiile solicitate de lege pentru deducerea TVA, atunci efectuati taxarea inversa pentru TVA aferent autoturismului achizitonat, inregistrarea contabila fiind:
 
2133 = 404 valoarea fara TVA
Si
Taxarea inversa:
4426 = 4427 24% x valoarea facturii
 
In situatia in  care nu se poate justifica utilizarea autoturismului in cadrul activitatii exceptate de transport persoane, atunci TVA nu este deductibil, si se inregistreaza astfel:
 
2133 = 404
Si
4426 = 4427
Si
2133 = 4426
 
Astfel , valoarea autoturimsului va creste cu valoarea TVA si se va amortiza la valoarea inclusiv TVA.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016