Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Deducere. TVA. Cum procedam privind facturarea si raportul de evaluare?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Mai. 2015 Exclusiv
Tags: deducere tva, raport evaluare, regim de scutire, deducere, ajustarea tva

In martie 2009 se achizitioneaza o cladire in valoare de 200.993 lei + TVA (19%) 38.188,67 lei, durata amortizare 40 ani. In 05.2015 societatea decide sa vanda cladirea. Se va factura cu TVA sau fara?


Cladirea nu a suportat nicio modernizare. Daca se factureaza fara TVA, care va fi modul de ajustare a TVA-ului dedus initial? Care este monografia? Valoare de vanzare este mult mai mica in prezent; este necesar un raport de evaluare din care sa rezulte valoare de piata a cladirii?


1.    Ca si in cazul terenurilor si in cazul cedarii unei constructii, se pune problema daca operatiunea pe care o veti realiza intra in sfera TVA. Codul fiscal la art 141 alin 2 lit f) prevede ca livrarea de constructii/parti de constructii si a terenurilor pe care acestea sunt construite reprezinta o operatiune scutita de TVA. Insa, trebuie sa acordati atentie prevederilor fiscale aplicabile, deoarece aceasta scutire nu se aplica in cazul tuturor constructiilor, astfel, scutirea nu se aplica in cazul livrarii constructiilor noi sau a partilor de constructii noi. Dar, potrivit Normelor de la art 141 alin 3 din CF, la paragraful 39 se prevede ca se poate opta pentru taxarea operatiunilor scutite prevazute la art 141 alin 2 lit f din CF. Aceasta optiune se notifica organelor fiscale printr-un formular tip (vezi anexa 1). Notificarea cu intarziere nu conduce la anularea optiunii de taxare si nici la dreptul de deducere al cumparatorului, iar aceasta notificare trebuie comunicata si cumparatorului in cazul optiunii de taxare a tranzactiei d.p.d.v. TVA.

2.    Daca decideti sa aplicati prevederile art 141 alin 2 lit (f) din CF orice persoana impozabila care aplica regimul de scutire prevazut de art 141 alin 2 lit f) din CF si care a avut dreptul la deducerea integrala sau partiala a taxei aferente bunului imobil va efectua ajustarea taxei deduse conform art. 149 din CF, daca bunul se afla in cadrul perioadei de ajustare. Ajustarea TVA se face in conditiile art 149 art 2 lit b in cazul de fata. Perioada de ajustare a bunurilor de capital este de 20 de ani conform art 149 alin (2) lit b).
 
3.    Ajustarea TVA se inregistreaza prin articolul contabil 635 = 4426, se recomanda a avea un analitic distinct pe 635
 
Nu omiteti faptul ca aveti obligatia de a tine un Registru al bunurilor de capital care fac obiectul ajustarii taxei deductibile, care sa permita controlul taxei deductibile si al ajustarilor efectuate. Trebuie sa pastrati aceasta situatie pe o perioada care incepe in momentul la care taxa aferenta achizitiei bunului de capital devine exigibila si se incheie la 5 ani dupa expirarea perioadei in care se poate solicita ajustarea deducerii, impreuna cu orice alte inregistrari, documente si jurnale privind bunurile de capital. Din continutul registrului, trebuie sa reiasa cel putin urmatoarele informatii:

- data achizitiei, fabricarii, finalizarii construirii sau transformarii/modernizarii;
- valoarea (baza de impozitare) bunului de capital;
- taxa deductibila aferenta bunului de capital;
- taxa dedusa;
- ajustarile efectuate taxei.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Flavius Jakubowicz
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Deducere. TVA. Cum procedam privind facturarea si raportul de evaluare?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016