Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Regimul TVA in cazul vanzarilor de imobilizari in curs catre administratorul SRL

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Mihaela Pascu la 04 Aug. 2011
Tags: codul fiscal, tva, raport evaluare, deducere tva, bunul de capital

Cum se va declara si cum se va plati TVA-ul aferent unei vanzari de imobilizare in curs catre o persoana fizica (administratorul SRL care a realizat investitia in regie proprie)? De retinut ca


Cum se va declara si cum se va plati TVA-ul aferent unei vanzari de imobilizare in curs catre o persoana fizica (administratorul SRL care a realizat investitia in regie proprie)? De retinut ca vanzarea este efectuata in anul in curs. In ce masura este influentat TVA-ul colectat de faptul ca investitia se vinde la un pret mai mic decat cel de inregistrare in contabilitate (costul investitiei in curs)?

Deoarece investitia nu a fost finalizata printr-o cladire, operatiunea este taxabila din punct de vedere al TVA, fara a exista posibilitatea de a se incadra in prevederile art. 141 alin. 2 lit. f) din Codul fiscal astfel incat operatiunea sa fie scutita fara drept de deducere TVA. Prin vanzarea investitiei efectuate are loc si vanzarea unui teren construibil, caz in care vanzarea trebuie efectuata obligatoriu printr-un contract incheiat in forma autentica la notar.

Deoarece vanzarea se efectueaza la o valoare mult mai mica decat rulajul debitor al contului 231, pentru evitarea unor suspiciuni legate de avantajarea in natura a administratorului societatii, este recomandabil sa efectuati evaluarea bunului imobil inainte de intocmirea formalitatilor legale de vanzare. Evaluarea trebuie efectuata de un evaluator independent care intocmeste un raport de evaluare ca document justificativ pentru valoarea de piata a bunului imobil aflat intr-un anumit stadiu de executie.

Se considera ca valoarea cheltuielilor legate de iesirea din patrimoniu a investitiei si a terenului este aferenta veniturilor obtinute din vanzare, indiferent de marimea acestora. In acest caz, diferenta dintre costul de achizitie a terenului, inclusiv a cheltuielilor cu investitia si valoarea de vanzare a bunului imobil nefinalizat nu poate fi considerata nedeductibila d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil.

In baza prevederilor articolului 21 alineatul 1, cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile sunt considerate cheltuieli deductibile. Astfel de cheltuieli nu sunt considerate nedeductibile, cu exceptia situatiilor in care se constata ca acestea au fost efectuate in favoarea:

-asociatilor persoane fizice, caz in care diferenta negativa poate fi considerata avantaj de natura dividendelor si supusa ca atare impozitarii;

-asociatilor persoane juridice afiliate, caz in care tranzactia poate fi reevaluata, diferenta favorabila fiind supusa impozitului pe profit.

Din punct de vedere al TVA, in situatia in care tranzactia este efectuata in mod corect, diferenta negativa dintre valoarea investitiei si valoarea de vanzare din contract nu reprezinta baza de impozitare a TVA astfel incat sa se colecteze TVA.

Potrivit art. 137 alin. (1) litera a), pentru o livrare de bunuri, baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata este constituita din "contrapartida" obtinuta sau care urmeaza a fi obtinuta de furnizor din partea cumparatorului, fara a fi conditionata de valoarea de achizitie a acelui bun vandut.

De asemenea, pentru operatiunea de vanzare a investitiei la o valoare mai mica decat cea de achizitie nu trebuie ajustata suma TVA dedusa initial, la momentul achizitiei mijlocului fix. Asa cum rezulta din prevederile articolului 149 alineatul 4, ajustarea sumei TVA se efectueaza doar in urmatoarele situatii:

a) cand bunul de capital este folosit pentru:

- alte scopuri decat activitatile economice;

- pentru realizarea de operatiuni care nu dau drept de deducere a taxei;

- pentru realizarea de operatiuni care dau drept de deducere a taxei intr-o masura diferita fata de deducerea initiala;

- cand apar modificari ale elementelor folosite la calculul taxei deduse;

b) cand bunul de capital isi inceteaza existenta, de exemplu la casare.

Trebuie precizat ca, in acest caz, ajustarea nu are loc daca bunul de capital a facut obiectul unei livrari (articolul 149, alineatul 4 litera d "in situatia in care bunul de capital isi inceteaza existenta, cu exceptia cazurilor in care se dovedeste ca respectivul bun de capital a facut obiectul unei livrari sau unei livrari catre sine pentru care taxa este deductibila;" ).
Autor: Mihaela Pascu

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Regimul TVA in cazul vanzarilor de imobilizari in curs catre administratorul SRL":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016