Tags: inregistrare in scopuri de tva, d700, completare d700
Va rog sa imi spuneti care este procedura pentru a solicita inregistrarea in scopuri de TVA (la incasare). Ce documente se anexeaza la D700? Ce sectiuni se bifeaza in D700?
Raspunsul consultantului fiscal Elena Garofil:
Potrivit prevederilor art. 316 alin (1) lit. b) din Codul fiscal, persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si realizeaza sau intentioneaza sa realizeze o activitate economica ce implica operatiuni taxabile, scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere si/sau operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 297 alin. (4) lit. b) si d), trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent, dupa cum urmeaza:
- daca in cursul unui an calendaristic atinge sau depaseste plafonul de scutire prevazut la art. 310 alin. (1), in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon;
Potrivit prevederilor din Instructiunile de completarea aprobate prin OPANAF 1699/2021, "Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a mentiunilor ulterioare inregistrarii fiscale, precum si pentru radierea inregistrarii fiscale" formular 700 se depune pentru:
(....)
- inregistrarea in scopuri de TVA a persoanelor impozabile care solicita, ulterior inregistrarii fiscale, inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 316 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (Codul fiscal), cu modificarile si completarile ulterioare;
- efectuarea de mentiuni privind aplicarea/incetarea aplicarii sistemului
TVA la incasare;
In cazul mentionat pentru inregistrarea cu TVA la incasare, veti completa subsectiunea IV - Notificare privind sistemul TVA la incasare.
Sistemul TVA la incasare se aplica de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 316 din Codul fiscal care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare sau care inceteaza aplicarea acestui sistem, in conditiile prevazute de art. 282 si de art. 324 alin. (12) si (14) din Codul fiscal.
Randul 1.21.1 se marcheaza cu "X" in casuta corespunzatoare, de catre persoanele impozabile care notifica organul fiscal ca opteaza sa aplice sistemul TVA la incasare, potrivit prevederilor legale si care se afla in una dintre urmatoarele situatii:
- persoana impozabila nu a aplicat sistemul TVA la incasare in anul precedent, cifra sa de afaceri realizata in anul precedent este inferioara plafonului prevazut la art. 282 din Codul fiscal, dar opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare, cu conditia ca la data exercitarii optiunii sa nu fi depasit plafonul pentru anul in curs. Notificarea se depune pana la data de 20 inclusiv a lunii anterioare inceperii perioadei fiscale din care va aplica sistemul TVA la incasare. Se completeaza perioada si
cifra de afaceri realizata, care nu depaseste plafonul prevazut la art. 282 din Codul fiscal, precum si data de la care persoana opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare;
- persoana impozabila se inregistreaza in scopuri de TVA in cursul anului si opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare fie incepand cu data inregistrarii in scopuri de TVA, fie ulterior, in cursul anului inregistrarii in scopuri de TVA.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici
Intrebare:
O societate comerciala, cu sediul in Romania, producatoare de mobilier, are comenzi de livrare in UE, firma nu este platitoare de TVA, dar clientul care doreste mobilierul este platitor de TVA.
Intrebare:
Societatea din Romania este obligata sa devina platitor de TVA, sau poate sa livreze marfuri in UE, pana la nivelul plafonului de 10000 eur? Care este procedura legala care trebuie aplicata?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Gazda profesionista Booking
Intrebare:
O persoana fizica este proprietara unui apartament in Romania pe care il inchiriaza pe perioada scurta prin intermediul platformei Booking. Pentru serviciile Booking primeste lunar o factura fara tva cu taxare inversa desi este persoana fizica. Ce ar trebui sa faca persoana fizica in acest caz, e obligata sa se inregistreze ca platitor de TVA? Are si alte obligatii fata de stat? Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Inregistrare in scopuri de TVA in Romania prin reprezentant fiscal
Intrebare:
O firma din Coreea importa bunuri in Olanda (are un cod de TVA olandez). Ulterior, bunurile sunt trimise in RO pentru asamblare/ambalare (3 saptamani) si ulterior sunt livrate in Germania.
Firma din Coreea are obligatia de inregistrare in scop TVA in RO printr-un reprezentant fiscal (non UE), face o AIC de bunuri din OL si o LIC in DE scutita, practic va fi in pozitie de recuperat TVA, corect?
Mai sunt si alte aspecte de luat in calcul la aceasta...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Site jocuri de noroc. Optiuni fiscale in Romania
Intrebare:
O societate din San Marino detine un site pentru jocuri de noroc excemplu poker etc... Avand in vedere ca clientii sunt persoane fizice din Europa si de aceea se vor incasa abonamente lunare, intrebarea este daca este posibil sau potrivit:
- sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania si sa face OSS;
- sa infiinteze o sucursala in Romania care va plati unei redevente la firma mama, si se va ocupa de incasarea abonamentelor
- sa semneaze...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<