Tags: inregistrare in scopuri de tva, d700, completare d700
Va rog sa imi spuneti care este procedura pentru a solicita inregistrarea in scopuri de TVA (la incasare). Ce documente se anexeaza la D700? Ce sectiuni se bifeaza in D700?
Raspunsul consultantului fiscal Elena Garofil:
Potrivit prevederilor art. 316 alin (1) lit. b) din Codul fiscal, persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si realizeaza sau intentioneaza sa realizeze o activitate economica ce implica operatiuni taxabile, scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere si/sau operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 297 alin. (4) lit. b) si d), trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent, dupa cum urmeaza:
- daca in cursul unui an calendaristic atinge sau depaseste plafonul de scutire prevazut la art. 310 alin. (1), in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon;
Potrivit prevederilor din Instructiunile de completarea aprobate prin OPANAF 1699/2021, "Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a mentiunilor ulterioare inregistrarii fiscale, precum si pentru radierea inregistrarii fiscale" formular 700 se depune pentru:
(....)
- inregistrarea in scopuri de TVA a persoanelor impozabile care solicita, ulterior inregistrarii fiscale, inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 316 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (Codul fiscal), cu modificarile si completarile ulterioare;
- efectuarea de mentiuni privind aplicarea/incetarea aplicarii sistemului
TVA la incasare;
In cazul mentionat pentru inregistrarea cu TVA la incasare, veti completa subsectiunea IV - Notificare privind sistemul TVA la incasare.
Sistemul TVA la incasare se aplica de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 316 din Codul fiscal care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare sau care inceteaza aplicarea acestui sistem, in conditiile prevazute de art. 282 si de art. 324 alin. (12) si (14) din Codul fiscal.
Randul 1.21.1 se marcheaza cu "X" in casuta corespunzatoare, de catre persoanele impozabile care notifica organul fiscal ca opteaza sa aplice sistemul TVA la incasare, potrivit prevederilor legale si care se afla in una dintre urmatoarele situatii:
- persoana impozabila nu a aplicat sistemul TVA la incasare in anul precedent, cifra sa de afaceri realizata in anul precedent este inferioara plafonului prevazut la art. 282 din Codul fiscal, dar opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare, cu conditia ca la data exercitarii optiunii sa nu fi depasit plafonul pentru anul in curs. Notificarea se depune pana la data de 20 inclusiv a lunii anterioare inceperii perioadei fiscale din care va aplica sistemul TVA la incasare. Se completeaza perioada si
cifra de afaceri realizata, care nu depaseste plafonul prevazut la art. 282 din Codul fiscal, precum si data de la care persoana opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare;
- persoana impozabila se inregistreaza in scopuri de TVA in cursul anului si opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare fie incepand cu data inregistrarii in scopuri de TVA, fie ulterior, in cursul anului inregistrarii in scopuri de TVA.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Obligatia de inregistrare in scopuri de TVA pentru tranzactii intracomunitare
Intrebare:
O societate cod caen 2562 cu un singur angajat, doreste sa prestezi servicii de sudura pe teritoriul Olandei. Care este posibilitatea de a emite factura cu tva 0 (taxare inversa), firma este neplatitoare de TVA in tara, iar beneficiarul este persoana impozabila (cu TVA verificat in vies). Daca obtine cod de TVA intracomunitar poate factura cu taxare inversa, prestarea de serviciu este in Olanda? Care este modalitatea si ce presupune acest cod?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitii intracomunitare peste plafonul de 10.000 euro
Intrebare:
Un CMI - activitate oftalmologicia, neplatitor de TVA pe teritoriul Romaniei, dar inregistrat in scopuri de TVA in UE, doreste sa achizitioneze din Germania UE (de la o persoana inregistrata in scopuri de TVA in UE) un echipament medical pentru domeniul de activitate / uz propriu.
Intrebarea este daca pentru aceasta achizitie de 20.000E, CMI-ul este obligat, pe codul de TVA de UE, sa achite TVA in Romania in valoare de 3800E, sau aceasta achizitie se poate incadra la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Societate nerezidenta non-UE. Inregistrare in scopuri de TVA
Intrebare:
O societate din Serbia, care presteaza servicii de inginerie legate de bunuri imobile, pe teritoriul Romaniei, unei societati romanesti, platitoare de TVA, doreste sa obtina cod de TVA in Romania.
Va rog sa-mi spuneti: care sunt conditiile si care este procedura pentru obtinerea codului de TVA, in cazul descris?
Dupa obtinerea codului de TVA romanesc, societatea din Serbia, va depune in Romania doar declaratiile care tin de TVA(300, 394 si eventual 390),...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Regimuri speciale pentru bunurile second-hand
Intrebare:
O firma neplatitoare de tva, platitoare de impozit pe profit intentioneaza sa achizitioneze autovehicule second-hand din Germania in scopul vanzarii. Trebuie sa se inregistreze ca platitor de tva prin optiune sau sa ceara cod special de tva? La registrul comertului isi va activa ca obiect de activitate 4511? Cum va inregistra tva-ul la marja de profit sau la valoare de achizitie a masinilor? Am rugamintea sa ma ajutati cu o monografie contabila pentru operatiunile descrise mai sus si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Persoane impozabile si activitatea economica
Intrebare:
O persoana fizica inregistreaza venituri din chirii. In anul 2018 achizitioneaza un teren construibil pe care il vinde in anul 2023 cu o suma care depaseste plafonul de TVA. In anul 2023, persoana fizica nu a mai avut nici o alta tranzactie imobiliara. Tot in anul 2023 persoana fizica a mai avut venituri din drepturi de autor cu o valoare sub plafonul de TVA.
Intrebari:
1. Persoana fizica, dupa realizarea tranzactiei imobiliare care depaseste plafonul de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<