Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
O firma neplatitoare de TVA doreste sa importe marfuri si sa devina platitor de tva din septembrie. Va rugam sa ne comunicati cu ce data completam declaratia 700 si ce capitol bifam? Multumim.
Import marfuri si inregistrare in scopuri de TVA – raspunsul specialistului:
Potrivit art. 310 alin. (3) din Codul fiscal, persoana impozabila care indeplineste conditiile pentru aplicarea regimului special de scutire poate opta oricand pentru aplicarea regimului normal de taxa.
Inregistrarea va fi valabila incepand cu prima zi a lunii urmatoare celei in care persoana impozabila solicita inregistrarea (art. 316 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal si pct. 88 alin. (1) lit. c) din Titlul VII al normelor de aplicare a Codului fiscal).
Pentru a avea cod TVA in septembrie declaratia trebuia depusa in luna august. Daca depune declaratia in septembrie societatea va fi inregistrata incepand cu 01 octombrie. Societatea va completa declaratia 700 solicitand inregistrarea in scopuri de TVA in sectiunea B.I. - INREGISTRAREA IN SCOPURI DE TVA, ULTERIOR INREGISTRARII FISCALE.
La inregistrarea in scopuri de TVA societatea poate efectua ajustari conform art. 310 alin.(11) din Codul fiscal si normelor de aplicare (pct. 83 alin. (11)), respectiv ajustarea taxei deductibile aferente:
1. bunurilor aflate in stoc, serviciilor neutilizate si activelor corporale fixe in curs de executie, constatate pe baza de inventariere, in momentul trecerii la regimul normal de taxare, in conformitate cu prevederile art. 304 din Codul fiscal;
2. bunurilor de capital pentru care perioada de ajustare a deducerii nu a expirat, aflate in proprietatea sa in momentul trecerii la regimul normal de taxa, in conformitate cu prevederile art. 305 din Codul fiscal;
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Examen Consultant Fiscal 2024
3. activelor corporale fixe care pana la data de 31 decembrie 2015 nu erau considerate bunuri de capital (durata de utilizare era mai mica de 5 ani), care au fost fabricate sau achizitionate pana la 1 ianuarie 2016 si care nu sunt complet amortizate la momentul trecerii la regimul normal de taxa, in conformitate cu prevederile art. 306 din Codul fiscal;
4. achizitiilor de bunuri si servicii care urmeaza a fi obtinute, respectiv pentru care exigibilitatea de taxa a intervenit conform art. 282 alin. (2) lit. a) si b) din Codul fiscal inainte de data trecerii la regimul normal de taxa si al caror fapt generator de taxa, respectiv livrarea/prestarea, are loc dupa aceasta data bunuri servicii pentru care factura a fost emisa inainte de data faptului generator, avansuri.
Pentru ajustarea taxei societatea trebuie sa indeplineasca conditiile si formalitatile prevazute la art. 297-306 din Codul fiscal. Prin exceptie de la prevederile art. 319 alin. (20) din Codul fiscal, factura pentru achizitii de bunuri/servicii efectuate inainte de inregistrarea in scopuri de TVA nu trebuie sa contina mentiunea referitoare la codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit societatii conform art. 316 din Codul fiscal (pct. 83 alin. (13) din normele date in aplicarea art. 310).
Raspuns oferit in luna septembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Articole similare
Organizare cursuri de specializare. Tratament fiscal TVAAnulare INREGISTRARE IN SCOPURI DE TVA si ajustareINREGISTRARE IN SCOPURI DE TVA cu intarziere dupa depasirea plafonului. Care sunt implicatiile fiscale si ce sactiuni se aplica?Rambursarea taxei catre persoane impozabile, stabilite in state membre, neinregistrate in scopuri de TVA in RomaniaINREGISTRARE IN SCOPURI DE TVA. Constructie in regie proprieUltimele articole
Leasing financiar autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVAPersoanele care NU se inregistreaza in scopuri de TVA risca amenzi de pana la 1.000 leiSAF-T in 2024. ONG-urile nonprofit sunt obligate sa depuna D406?Firme care depasesc plafonul de 300.000 lei. De cand trebuie solicitata inregistrarea in scopuri de TVAProiect: PFA-urile, II-urile, IF-urile ar putea deveni SRL-uri. Ce documente sunt necesareArticole similare
Cum facem specificarea diferentele in cazul transportului de marfa catre clienti?Articole similare
Inregistrarea in scopuri de TVA la incasare. COMPLETARE D700Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"