Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Un SRL platitor de TVA si impozit pe profit doreste sa efectueze prima operatiune de export marfa, in afara UE. Vom vedea care sunt procedurile tehnice care trebuie urmate inaintea si pe parcursul realizarii acestui tip de operatiune (solicitare documente specifice, inscrierea la anumite institutii, obtinere inscrisuriautorizatii specifice etc.).
In situatia unui raspuns afirmativ, vom vedea care e specificarea diferentelor in cazul in care transportul il efectueaza societatea sau clientul (prin mijloace proprii sau firma de transport terta), precum si in cazul in care transportul poate fi auto, feroviar, maritim.
Inainte de a efectua operatiunea de export este necesara obtinerea numarului EORI.
Obtinerea numarului EORI este obligatorie pentru operatorii economici (persoanele care, in cadrul activitatilor lor profesionale, exercita activitati reglementate de legislatia vamala, cum ar fi operatiunile de import, export, tranzit, depozitare, reprezentare, precum si operatiuni prealabile sosirii/plecarii marfurilor care se introduc/scot de pe teritoriul Comunitatii).
Numarul EORI este obligatoriu pentru operatiunile de export- import marfuri.
Pentru prestarea de servicii catre clienti extracomunitari nu este necesara obtinerea numarului EORI.
Codul EORI se obtine de la directiile regionale pentru operatiuni vamale in a caror raza de competenta isi au sediul, companiile solicitante sau in cazuri exceptionale la birourile vamale.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Manual de politici contabile - Stick USB
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Pentru obtinerea numarului EORI, solicitantul trebuie sa depuna impreuna cu cererea de solicitare, urmatoarele documente prevazute de Ordinul nr. 1554/2009:
- documentele de inregistrare eliberate de autoritatile cu atributii in acest sens;
- certificatul de inregistrare in scopuri de TVA emis de Ministerul Finantelor Publice, dupa caz;
- documentele din care rezulta adresa sediului social sau a domiciliului fiscal actual, dupa caz, in situatia in care aceasta nu corespunde cu cea inscrisa in documentele prevazute la lit. a) si b);
Potrivit prevederilor art. 143 alin (1) lit. a) din Codul Fiscal
sunt scutite de taxa livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Comunitatii de catre furnizor sau de alta persoana in contul sau.
De asemenea sunt scutite de taxa potrivit prevederilor art. 143 alin (1) lit b) livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Comunitatii de catre cumparatorul care nu este stabilit in Romania sau de alta persoana in contul sau.
Societatea din Romania va emite factura cu TVA 0 cu mentiunea ca persoana obligata la plata TVA este beneficiarul livrarii.
Pe factura se inscrie si mentiunea scutit cu drept de deducere potrivit art. 143 alin (1).
Potrivit prevederilor art. 143 alin(1) lit a) si lit. b) din Codul Fiscal
sunt scutite de taxa:
a) livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Comunitatii de catre furnizor sau de alta persoana in contul sau;
b) livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Comunitatii de catre cumparatorul care nu este stabilit in Romania sau de alta persoana in contul sau, cu exceptia bunurilor transportate de cumparatorul insusi si care sunt folosite la echiparea ori alimentarea ambarcatiunilor si a avioanelor de agrement sau a oricarui alt mijloc de transport de uz privat.
Art. 2 din OMFP 2222/2006 prevede ca sunt scutite de taxa pe valoarea adaugata, in conformitate cu prevederile art. 143 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Comunitatii de furnizor sau de alta persoana in contul sau.
Prin persoana care expediaza sau transporta bunuri in afara Comunitatii in contul furnizorului se intelege orice persoana care face transportul.
Scutirea se aplica numai in situatia in care, potrivit prevederilor contractuale dintre furnizor si cumparator, transportul bunurilor in afara Comunitatii este in sarcina furnizorului, care poate face transportul cu mijloace proprii sau poate apela la o alta persoana pentru efectuarea transportului.
Scutirea de taxa prevazuta la art. 143 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal
se justifica de catre exportator cu urmatoarele documente:
a) factura, care trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 155 alin. (19) din Codul fiscal, sau, daca transportul bunurilor nu presupune o tranzactie, documentele solicitate de autoritatea vamala pentru intocmirea declaratiei vamale de export;
b) unul dintre urmatoarele documente:
1. certificarea incheierii operatiunii de export de catre biroul vamal de export sau, dupa caz, notificarea de export certificata de biroul vamal de export, in cazul declaratiei vamale de export pe cale electronica; sau
2. exemplarul 3 al documentului administrativ unic, folosit ca declaratie de export pe suport hartie, certificat pe verso de biroul vamal de iesire;
c) documente din care sa rezulte ca transportul este realizat de furnizor ori in numele sau, cum sunt: documentul de transport, comanda de cumparare, de vanzare sau contractul, documentele de asigurare.
La art. 3 din OMFP 2222/2006, cu modificarile si completarile ulterioare se precizeaza ca potrivit prevederilor art. 143 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, sunt scutite de taxa pe valoarea adaugata livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Comunitatii de catre cumparatorul care nu este stabilit in Romania sau de alta persoana in contul sau. Astfel de livrari au loc in cadrul unor contracte prin care persoana obligata sa transporte bunurile in afara Comunitatii este cumparatorul nestabilit in Romania sau alta persoana in contul sau.
Scutirea de taxa pe valoarea adaugata se justifica de furnizorul care realizeaza livrarea cu documente din care sa rezulte ca transportul este realizat de client sau in numele sau, cum sunt: documentul de transport, comanda de cumparare, de vanzare sau contractul, documentele de asigurare.
Documentele ce justifica scutirea de TVA sunt:
- factura, care trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal, sau, daca transportul bunurilor nu presupune o tranzactie, documentele solicitate de autoritatea vamala pentru intocmirea declaratiei vamale de export;
- unul dintre urmatoarele documente:
1. certificarea incheierii operatiunii de export de catre biroul vamal de export sau, dupa caz, notificarea de export certificata de biroul vamal de export, in cazul declaratiei vamale de export pe cale electronica; sau
2. exemplarul 3 al documentului administrativ unic, folosit ca declaratie de export pe suport hartie, certificat pe verso de biroul vamal de iesire;
In conditiile in care care societatea romana face dovada ca bunurile au parasit spatiul comunitar aceasta poate beneficia de scutirea prevazuta la art. 143 alin. (1) din Codul fiscal.
In decontul 300 factura emisa se declara la randul 14 - Livrari de bunuri si prestari de servicii scutite cu drept de deducere.
In cazul transportului auto proba contractului de transport se face prin scrisoarea de trasura C.M.R.
Scrisoarea de trasura este intocmita in trei exemplare originale, semnate de expeditor si de transportator.
Contractul de transport feroviar este reprezentat de „scrisoarea de trasura internationala tip CIM.
Contractul se incheie intre predator si statia de predare a caii ferate din tara de expeditie, care actioneaza ca reprezentant unic al tuturor cailor ferate participante la transport.
Destinatia exemplarelor:
Scrisoarea de transport aerian AWB ( Air Waybill)se intocmeste in 3 exemplare originale:
• Primul exemplar poarta mentiunea "pentru transportator" (for issuing carrier), este semnat de expeditor si ramane la transportator.
• Al doilea exemplar poarta mentiunea "pentru destinatar" (for consignee), este semnat de expeditor si de transportator, insoteste marfa pana la destinatie si se preda destinatarului.
• Al treilea exemplar poarta mentiunea "pentru expeditor" (for shipper), este semnat de transportator dupa ce acesta a primit marfa si ramane la expeditor.
Scrisoarea de transport aerian se intocmeste in trei exemplare original.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi
Articole similare
Telemunca in strainatate. Ce obligatii are angajatorul in acest cazNoutati legislatie Fiscala 14-18 iulie 2008 - Monitorul OficialIMM Leasing de Echipamente si Utilaje - Noul program de sprijin pentru firme implementat de MFPColectare TVA in cazul despagubirilor incasateReminder ANAF! Din 1 ianuarie 2024 sistemul E-Factura este OBLIGATORIU pentru toti operatorii economiciUltimele articole
RO e-TRANSPORT: Cum se declara in sistem utilajele inchiriatePrecizari ANAF referitoare la Registrul RO e-Factura optionalE-TRANSPORT. Se declara TRANSPORTurile si pentru clientii persoane fizice din strainatate?E-TRANSPORT: Netransmiterea coordonatelor GPS in sistem va fi AMENDATA din 1 ianuarie 2025CCF propune modificarea legislatiei privind operatiunile triunghiulareArticole similare
Anulare cod TVA. Care sunt implicatiile fiscale?GHID: Recuperarea TVA platita in alte state membre ale UEProtejati-va de controalele demarate de Fisc!Ghidul complet pentru contabilitatea operatiunilor din agricultura!Care este baza legala pentru acordarea diurnei in tara si in strainatate?Ultimele articole
ANOFM: Ce aplicatii vor fi indisponibile in perioada 30.08.2024 - 06.09.2024E-Factura: Poti transmite facturile in sistem si fara sa fii inregistrat?Noutati privind combaterea evaziunii fiscale aduse de Legea 126/2024Depunere declaratii online. Cum se poate achizitiona semnatura electronicaRO e-Factura. Cum se inregistreaza facturile cu TVA in euroArticole similare
Declaratia statistica Intrastat pentru anul 2009Articole similare
Facturi emise inainte de intrarea in sistemul TVA la incasare. Ce reguli sunt obligatorii?Ajustare TVA pentru bunuri lipsa, imputate. Cu ce cota de TVA facem ajustarea?Ce regim fiscal aplicam la o investitie pentru o cladire nefinalizata?OMFP 1099/2016 reglementeaza rezidenta in Romania a persoanelor fizice. Care sunt noile formulare?Cartea Verde a Contabilitatii - solutii legislative complete pentru 2016Ultimele articole
e-Factura: Ghid Complet pentru 2024Microintreprindere in 2024. Cum se stabileste corect cota de impozitare de 1 sau de 3%Cum a fost modificat Codul Fiscal prin OUG 59/2024. Schimbarile, in vigoare din 20 iunie 2024Informatii importante cu privire la facturarea electronica oferite de ANAFPFA. Impozite si contributii aferente anului 2023Articole similare
Monitorul Oficial: Lista conturilor in care se plateste TVA de catre cei care aplica Split TVAAnaliza consultant. Exigibilitatea TVA pentru achizitiile intracomunitare de bunuriCum procedam la certificarea platii accizelor in cazul vehiculelor achizitionate intracomunitar?Raspundere patrimoniala. Cum se constituie garantia de catre gestionar?Plan national de relansare economica. Guvernul sprijina firmele prin acordare de granturi si instrumente de asigurare a lichiditatiiUltimele articole
RO e-Transport: Cum se declara in sistem utilajele inchiriatePrecizari ANAF referitoare la Registrul RO e-Factura optionalCalendar ANAF: Declaratii fiscale cu scadenta la 20 septembrie 2024Marti, 10 septembrie 2024, depunerea formularelor de inregistrare/anulare a inregistrarii in scopuri de TVALista seminariilor web pentru septembrie 2024, publicata de ANAF. Temele sunt diverseAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"