keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Cum facem specificarea diferentele in cazul transportului de marfa catre clienti?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Apr. 2014 Exclusiv
Tags: transport, documente, scrisoare de transport, cod fiscal, tva, taxe vamale, export

Un SRL platitor de TVA si impozit pe profit doreste sa efectueze prima operatiune de export marfa, in afara UE. Vom vedea care sunt procedurile tehnice care trebuie urmate inaintea si pe parcursul realizarii acestui tip de operatiune (solicitare documente specifice, inscrierea la anumite institutii, obtinere inscrisuriautorizatii specifice etc.).


In situatia unui raspuns afirmativ, vom vedea care e specificarea diferentelor in cazul in care transportul il efectueaza societatea sau clientul (prin mijloace proprii sau firma de transport terta), precum si in cazul in care transportul poate fi auto, feroviar, maritim.

Inainte de a efectua operatiunea de export este necesara obtinerea numarului EORI.

Obtinerea numarului EORI este obligatorie pentru operatorii economici (persoanele care, in cadrul activitatilor lor profesionale, exercita activitati reglementate de legislatia vamala, cum ar fi operatiunile de import, export, tranzit, depozitare, reprezentare, precum si operatiuni prealabile sosirii/plecarii marfurilor care se introduc/scot de pe teritoriul Comunitatii).

Numarul EORI este obligatoriu pentru operatiunile de export- import marfuri.

Pentru prestarea de servicii catre clienti extracomunitari nu este necesara obtinerea numarului EORI.

Codul EORI se obtine de la directiile regionale pentru operatiuni vamale in a caror raza de competenta isi au sediul, companiile solicitante sau in cazuri exceptionale la birourile vamale.

Pentru obtinerea numarului EORI, solicitantul trebuie sa depuna impreuna cu cererea de solicitare, urmatoarele documente prevazute de Ordinul nr. 1554/2009:
    -  documentele de inregistrare eliberate de autoritatile cu atributii in acest sens;
    - certificatul de inregistrare in scopuri de TVA emis de Ministerul Finantelor Publice, dupa caz;

    - documentele din care rezulta adresa sediului social sau a domiciliului fiscal actual, dupa caz, in situatia in care aceasta nu corespunde cu cea inscrisa in documentele prevazute la lit. a) si b);

Potrivit prevederilor art. 143 alin (1) lit. a) din Codul Fiscal
sunt scutite de taxa livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Comunitatii de catre furnizor sau de alta persoana in contul sau.

        De asemenea sunt scutite de taxa potrivit prevederilor art. 143 alin (1) lit b) livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Comunitatii de catre cumparatorul care nu este stabilit in Romania sau de alta persoana in contul sau.

      Societatea din Romania va emite factura cu TVA 0 cu mentiunea ca persoana obligata la plata TVA este beneficiarul livrarii.

    Pe factura se inscrie si mentiunea scutit cu drept de deducere potrivit art. 143 alin (1).
 Potrivit prevederilor art. 143 alin(1) lit a) si lit. b) din Codul Fiscal
sunt scutite de taxa:

a) livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Comunitatii de catre furnizor sau de alta persoana in contul sau;
b) livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Comunitatii de catre cumparatorul care nu este stabilit in Romania sau de alta persoana in contul sau, cu exceptia bunurilor transportate de cumparatorul insusi si care sunt folosite la echiparea ori alimentarea ambarcatiunilor si a avioanelor de agrement sau a oricarui alt mijloc de transport de uz privat.

    Art. 2 din OMFP 2222/2006 prevede ca sunt scutite de taxa pe valoarea adaugata, in conformitate cu prevederile art. 143 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Comunitatii de furnizor sau de alta persoana in contul sau.

Prin persoana care expediaza sau transporta bunuri in afara Comunitatii in contul furnizorului se intelege orice persoana care face transportul.

Scutirea se aplica numai in situatia in care, potrivit prevederilor contractuale dintre furnizor si cumparator, transportul bunurilor in afara Comunitatii este in sarcina furnizorului, care poate face transportul cu mijloace proprii sau poate apela la o alta persoana pentru efectuarea transportului.
     Scutirea de taxa prevazuta la art. 143 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal
se justifica de catre exportator cu urmatoarele documente:
    a) factura, care trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 155 alin. (19) din Codul fiscal, sau, daca transportul bunurilor nu presupune o tranzactie, documentele solicitate de autoritatea vamala pentru intocmirea declaratiei vamale de export;
    b) unul dintre urmatoarele documente:
    1. certificarea incheierii operatiunii de export de catre biroul vamal de export sau, dupa caz, notificarea de export certificata de biroul vamal de export, in cazul declaratiei vamale de export pe cale electronica; sau
    2. exemplarul 3 al documentului administrativ unic, folosit ca declaratie de export pe suport hartie, certificat pe verso de biroul vamal de iesire;
    c) documente din care sa rezulte ca transportul este realizat de furnizor ori in numele sau, cum sunt: documentul de transport, comanda de cumparare, de vanzare sau contractul, documentele de asigurare.

La art. 3 din  OMFP 2222/2006, cu modificarile si completarile ulterioare se precizeaza ca potrivit prevederilor art. 143 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, sunt scutite de taxa pe valoarea adaugata livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Comunitatii de catre cumparatorul care nu este stabilit in Romania sau de alta persoana in contul sau. Astfel de livrari au loc in cadrul unor contracte prin care persoana obligata sa transporte bunurile in afara Comunitatii este cumparatorul nestabilit in Romania sau alta persoana in contul sau.
    
Scutirea de taxa pe valoarea adaugata se justifica de furnizorul care realizeaza livrarea cu documente din care sa rezulte ca transportul este realizat de client sau in numele sau, cum sunt: documentul de transport, comanda de cumparare, de vanzare sau contractul, documentele de asigurare.

Documentele ce justifica scutirea de TVA sunt:

- factura, care trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal, sau, daca transportul bunurilor nu presupune o tranzactie, documentele solicitate de autoritatea vamala pentru intocmirea declaratiei vamale de export;

- unul dintre urmatoarele documente:

    1. certificarea incheierii operatiunii de export de catre biroul vamal de export sau, dupa caz, notificarea de export certificata de biroul vamal de export, in cazul declaratiei vamale de export pe cale electronica; sau
    2. exemplarul 3 al documentului administrativ unic, folosit ca declaratie de export pe suport hartie, certificat pe verso de biroul vamal de iesire;


In conditiile in care care societatea romana face dovada ca bunurile au parasit spatiul comunitar aceasta poate beneficia de scutirea prevazuta la art. 143 alin. (1) din Codul fiscal.


In decontul 300 factura emisa se declara la randul 14 - Livrari de bunuri si prestari de servicii scutite cu drept de deducere.

In cazul transportului auto proba contractului de transport se face prin scrisoarea de trasura C.M.R.
        Scrisoarea de trasura este intocmita in trei exemplare originale, semnate de expeditor si de transportator.

Contractul de transport feroviar este reprezentat de „scrisoarea de trasura internationala tip CIM.

Contractul se incheie intre predator si statia de predare a caii ferate din tara de expeditie, care actioneaza ca reprezentant unic al tuturor cailor ferate participante la transport.

Destinatia exemplarelor:


Scrisoarea de transport aerian AWB ( Air Waybill)se intocmeste in 3 exemplare originale:

• Primul exemplar poarta mentiunea "pentru transportator" (for issuing carrier), este semnat de expeditor si ramane la transportator.

• Al doilea exemplar poarta mentiunea "pentru destinatar" (for consignee), este semnat de expeditor si de transportator, insoteste marfa pana la destinatie si se preda destinatarului.

• Al treilea exemplar poarta mentiunea "pentru expeditor" (for shipper), este semnat de transportator dupa ce acesta a primit marfa si ramane la expeditor.
 Scrisoarea de transport aerian se intocmeste in trei exemplare original.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016