Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA platit in vama: regim fiscal

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Aug. 2018 Exclusiv
Tags: tva oprit in vama, inregistrare tva

In cele ce urmeaza, specialistii nostri vor analiza cazul unei societati care a efectuat un import de materii prime din Turcia. In cazul ei, autoritatile vamale au amanat determinarea valorii definitive a valorii in vama in scopul calcularii TVA. A fost constituita o garantie suplimentara reprezentand TVA si s-au solicitat unele documente pentru a determina corect valoarea in vama.

Urmare a controlului documentar efectuat s-a considerat ca actele prezentate nu sunt suficiente si s-a procedat la determinarea valorii definitive a valorii in vama incluzand si garantia suplimentara. Intrebarile la care vor raspunde specialistii nostri sunt daca suma stabilita suplimentar la TVA in vama este deductibila si daca este corect sa se declare in decontul de TVA la regularizari in luna in care a fost primita decizia pentru regularizarea situatiei de la autoritatile vamale.
 

Raspunsul specialistului


Avand in vedere faptul ca materiile prime sunt necesare obtinerii de produse finite destinate realizarii de operatiuni taxabile si/sau scutite de TVA cu drept de deducere (exporturi sau livrari intracomunitare de bunuri), caz in care sunt indeplinite cerintele de la art. 297 alin. (4) din Codul fiscal, suma TVA achitata in vama, inscrisa in actul constatator intocmit de catre biroul vamal poate fi  dedusa de catre persoana impozabila deoarece indeplineste conditia reglementata prin art. 299 "Conditii de exercitare a dreptului de deducere" alin. (1) lit. c) din Codul fiscal     

 "(1) Pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabila trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: ......c) pentru taxa achitata pentru importul de bunuri, altele decat cele prevazute la lit. d), sa detina declaratia vamala de import sau actul constatator emis de organele vamale, care sa mentioneze persoana impozabila ca importator al bunurilor din punctul de vedere al taxei, precum si documente care sa ateste plata taxei de catre importator sau de catre alta persoana in contul sau. ..... "

In acest context, se considera ca sunt indeplinite conditiile de fond, cu atat mai mult cu cat suma TVA este aferenta operatiunilor din sfera de aplicare a TVA, cu drept de deducere. In acest sens, aduc drept argument si prevederile pct.  67 alin. (1) din normele de aplicare ale art. 297 " Dreptul persoanelor impozabile de a deduce taxa achitata sau datorata pentru bunurile/serviciile achizitionate destinate utilizarii in scopul operatiunilor prevazute la art. 297 alin. (4) din Codul fiscal constituie un principiu fundamental al sistemului de TVA. Dreptul de deducere prevazut la art. 297 din Codul fiscal face parte integranta din mecanismul TVA si, in principiu, nu poate fi limitat. Acest drept se exercita imediat pentru totalitatea taxei aplicate operatiunilor efectuate in amonte.
 
Pentru a beneficia de dreptul de deducere trebuie indeplinite in primul rand conditiile de fond, astfel cum rezulta din jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene, respectiv pe de o parte, cel interesat sa fie o persoana impozabila in sensul titlului VII din Codul fiscal si, pe de alta parte, bunurile sau serviciile invocate pentru a justifica acest drept sa fie utilizate in aval de persoana impozabila in scopul operatiunilor prevazute la art. 297 alin. (4) din Codul fiscal, iar in amonte, aceste bunuri sau servicii sa fie furnizate de o alta persoana impozabila. "

Raspuns oferit de specialistii Portal Contabilitate, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TVA platit in vama: regim fiscal":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016