keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Livrari intracomunitare, implicatii fiscale cand se comunica sau nu un cod valabil de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Dec. 2011 Exclusiv
Tags: livrari intracomunitare, tva, omfp 2222/2006, factura

Intrebare: Societatea X este platitoare de TVA si realizeaza o livrare intracomunitara de masa lemnoasa in Ungaria. Firma din Ungaria nu este platitoare de TVA. 1.Societatea X va factura cu TVA masa lemnoasa firmei din Ungaria? 2.In decontul de TVA la ce pozitie introduc suma de pe factura? 3.In acest caz trebuie sa raportez suma in declaratia 390? Societatea Y este platitoare de TVA si livreaza masa lemnoasa in Franta. Firma din Franta este platitoare de TVA. 1.Pe factura emisa de societatea Y se mentioneaza :"neimpozabil in Romania"? 2.In decontul de TVA la ce pozitie introduc suma de pe factura?

Raspuns:

Ca si prima observatie va reamintim ca masura de simplificare a TVA cunoscuta ca taxare inversa, pentru livrarea de material lemnos, conform art. 160 din Codul fiscal nu este aplicabila deoarece aceasta este obligatorie numai pentru livrarile efectuate pe teritoriul Romaniei, intre 2 persoane inregistrate in scopuri de TVA in tara noastra.
 
Astfel, pentru ambele 2 situatii,  tratamentul fiscal corect este analiza unei livrari intracomunitare de bunuri.

Din punctul de vedere al TVA, sunt aplicabile prevederile de la art. 143 alin. (2) din Codul fiscal, ce stabileste ca o livrare intracomunitara de bunuri catre un client ce ne comunica un cod valabil de TVA emis de autoritatile din alt stat, este scutita de TVA cu drept de deducere.
 
Presupunand ca societatea dvs. este inregistrata in Registrul Operatorilor Intracomunitari, raspundem punctual la cele 2 situatii:
 
a) pentru livrarea efectuata in Ungaria, factura se emite cu TVA, deoarece clientul din Ungaria nu va comunica un cod valabil de TVA iar factura se inregistreaza in decontul de TVA la randul 9.
Suma livrarii nu se declara in declaratia 390 deoarece nu este o livrare scutita de TVA pentru care clientul dvs. din Ungaria ar fi avut obligatia sa efectueze taxare inversa.

Va comunicam ca factura nu se declara nici in declaratia 394, livrari pe teritoriul national, deoarece nu este o livrare catre o persoana impozabila din Romania, astfel, singura obligatie ramane obligatia declararii in decontul de TVA.
 
b) pentru livrarea efectuata catre societatea din Franta, ce va comunica un cod valabil de TVA din acest stat, conform art. 143 alin. (2) din Codul fiscal, livrarea din Romania se efectueaza in regim de scutire de TVA cu drept de decucere.
 
In mod obligatoriu, societatea dvs. trebuie sa demonstreze prin documentul de transport, faptul ca materialul lemnos a parasit teritoriul Romaniei.Va recomandam sa analizati prevederile OMFP 2222/2006, cu modificarile ulterioare, in special modificarea introdusa de OMFP 3419/2009, ce reglementeza documentatia pentru justificarea scutirii de TVA.
 
Din punctul de vedere al facturii, conform art. 155 alin. (5) lit. k) din Codul fiscal, aveti obligatia sa precizati in  factura o trimitere fie la codul fiscal, fie la Directiva 112/2006,  privind TVA, prevederi ce stabilesc scutirea de TVA in Romania. Precizarea aminitita de dvs., neimpozabila in Romania, este corecta, dar oarecum confuza doarece este la modul general, astfel incat va recomandam sa faceti o trimitere la art. 143 alin .(2) din Codul fiscal.
 
Din punctul de vedere al completarii decontului de TVA, sumele se vor declara la randul 1 din decontul de TVA. Aceste valori se raporteaza si in declaratia 390.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016