Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Regimul TVA in cazul unei livrari intracomunitare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Sep. 2011 Exclusiv
Tags: livrare intracomunitara, tva, omfp 2230/2011, omfp 2222/2006

Valabil la 22.09.2011 O societatea livreaza intracomunitar un autoturism second-hand. Se stabileste astfel care va fi tratamentul aplicat in ceea ce priveste regimul TVA. In concret, se va vedea daca aceasta livrare este scutita cu drept de deducere si daca pe factura se va mentiona data achizitiei, numarul de kilometri si mentiunea cu privire la Declaratia 112?


Livrarea unui autoturism catre un cumparator stabilit pe teritoriul unui stat membru care comunica un cod de inregistrare in scopuri de TVA emis de catre o autoritate fiscala dintr-un stat membru, dar nu din Romania, este considerata o livrare intracomunitara de bunuri, scutita cu drept de deducere in baza prevederilor art. 143 alin. 2, lit. a) indiferent de faptul ca autoturismul este nou sau este utilizat.
 
Justificarea scutirii operatiunii se face in baza urmatoarelor documente reglementate prin OMFP 2222/2006 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de TVA pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a) - i), art. 143 alin. (2) cu ultima modificare efectuata prin OMFP 2230/2011. Documentele sunt cele enumerate la articolul 10 alineatul (1):
- factura, completata cu toate informatiile impuse prin art. 155 alin. (5) din Codul fiscal;
- documentul care atesta ca autoturismul a fost transportat din Romania in alt stat membru. Autoturismul poate fi condus din Romania pe teritoriul unui stat membru, fara a fi transportat pe o platforma speciala.
 
Pentru a face dovada realitatii operatiunii, este recomandabil sa fiti in posesia urmatoarelor dovezi ca mijloace de proba:
- un contract de vanzare-cumparare sau o comanda din partea cumparatorului;
- un document de asigurare pe parcurs extern a autoturismului;
- un document din care sa rezulte ca autoturismul a fost inmatriculat in statul membru al cumparatorului.
 
Deci, chiar daca autoturismul nu este nou, poate fi aplicat regimul de scutire cu drept de deducere TVA daca primiti un cod valid de TVA din partea cumparatorului. Pentru aplicarea acestui regim procedati astfel:
- pe factura emisa inscrieti mentiunea "scutit cu drept de deducere a TVA" si numarul contractului/comenzii din care rezulta datele de identificare ale autoturismului. Informatiile de la art. 125^1 alin. (3) se inscriu obligatoriu numai pentru livrarea intracomunitara a mijloacelor de transport noi;
- raportati operatiunea la randul 1 din decontul de TVA cod 300;
- raportati livrarea intracomunitara cu simbolul L prin declaratia recapitulativa cod 390, completata si depusa pentru luna in care s-a emis factura;
- procurati dovada inmatricularii autoturismului pe teritoriul statului membru care a furnizat codul de inregistrare in scopuri de TVA.
 
Operatiunea este considerata o livrare intracomunitara numai daca sunt respectate, cumulativ, urmatoarele 3 conditii:
• cumparatorul comunica vanzatorului codul sau de inregistrare TVA;
• se face dovada ca autoturismul a fost expediat de pe teritoriul Romaniei pe teritoriul unui stat membru;
• nu se aplica regimul special second-hand.
 
Nu este operatiune scutita cu drept de deducere livrarea intracomunitara a autoturismului second-hand pentru care se aplica regimului special specific bunurilor second-hand, reglementat prin art. 152^2 din Codul fiscal. Prin aplicarea acestui regim, livrarea intracomunitara a autoturismului este taxata in Romania, la marja profitului rezultata din diferenta dintre pretul de achizitie al autoturismului si pretul de vanzarea al acestuia. Daca un autoturism este utilizat nu inseamna ca se incadreaza in categoria bunurilor second hand pentru care este obligatorie aplicarea regimului special prin taxarea marjei profitului.
 
Aplicarea regimului special second-hand se poate efectua numai de catre o persoana impozabila revanzatoare. Daca autoturismul respectiv face parte din categoria mijloacelor fixe nu inseamna ca firma din Romania este o persoana impozabila revanzatoare. Persoana impozabila revanzatoare este definita drept persoana impozabila care achizitioneaza sau importa bunuri second-hand, in scopul revanzarii acestora ca obiect al activitatii sale economice.
 
In concluzie, operatiunea nu este o livrare intracomunitara scutita cu drept de deducere in situatia in care firma din Romania este o persoana impozabila revanzatoare care aplica regimul special second hand reglementat prin art. 152^2.
 
In alta ordine de idei, nu este considerata livrare intracomunitara scutita cu drept de deducere livrarea unui autoturism care nu mai este nou catre un cumparator stabilit pe teritoriul unui stat membru, dar care nu comunica un cod de inregistrare in scopuri de TVA emis de catre o autoritate fiscala dintr-un stat membru. In acest caz, operatiunea este taxabila in Romania prin aplicarea cotei standard TVA de 24%.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul " Studiu de caz: Regimul TVA in cazul unei livrari intracomunitare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]