Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Livrare intracomunitara auto. Care va fi regimul TVA si ce declaratii se depun?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Aug. 2015 Exclusiv
Tags: declaratia 390, tva, livrare intracomunitara, deplasare, mijloc de transport, plata tva, trimestrial

Analiza de mai jos prezinta o microintreprindere romana, platitoare de TVA si inscrisa in registrul operatorilor intracomunitari, care intentioneaza sa vanda in Germania un autocamion second-hand. Se va vede astfel daca firma din Romania este scutita de TVA in conditiile in care si firma din Germania e platitoare de TVA si inscrisa in registrul operatorilor intracomunitari.


Totodata, stabilim daca firma depune Declaratia 390, fiind la prima operatiune intracomunitara avand plata TVA-ului trimestrial.

In cazul livrarii intracomunitare a mijloacelor de transport trebuie sa verificati daca respectivul autoturism este considerat nou sau vechi, din punct de vedere al TVA.

In primul rand, asa cum este definit prin articolul 1251 alineatul (3) litera a), un mijloc de transport auto este definit drept un vehicul terestru cu motor a carui capacitate depaseste 48 cm3 sau a carui putere depaseste 7,2 kW, destinat transportului de pasageri sau bunuri.

In al doilea rand, se considera ca mijlocul de transport  este nou daca indeplineste una din urmatoarele conditii enumerate la articolul 1251 alineatul (3) litera b):
sa nu fie livrat dupa 6 luni de la data intrarii in functiune, sau

- sa nu fi efectuat deplasari care depasesc 6.000 km.

Astfel, daca vehiculul este nou in baza conditiilor mentionate anterior, vanzarea acestuia poate fi considerata o livrare intracomunitara de bunuri scutita cu drept de deducere, asa cum este reglementata prin articolul 143 alineatul (2) litera b). Justificarea scutirii operatiunii se face in baza urmatoarelor documente reglementate prin O.M.F.P. nr. 2.222 din 22 decembrie 2006 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a) - i), art. 143 alin. (2) cu ultima modificare efectuata prin O.M.F.P. nr. 3.419/2009.

Documentele sunt cele enumerate la articolul 10 alineatul (2):

- factura, completata cu toate informatiile impuse prin art. 155 alin. (19) din Codul fiscal;

- documentul care atesta ca autoturismul au fost transportate din Romania in alt stat membru sau,

- dovada inmatricularii mijlocului de transport nou in statul membru de destinatie.

Daca mijlocul de transport este nou, se aplica scutirea chiar daca autoturismul a fost condus din Romania pe teritoriul Germaniei fie de catre un salariat al firmei dvs., fie de catre un reprezentant al cumparatorului din Germania.

In aceste conditii, procedati astfel:

- pe factura emisa inscrieti mentiunea "scutit cu drept de deducere a TVA";

- raportati operatiunea la randul 1 din decontul de TVA cod 300;

- raportati livrarea intracomunitara prin declaratia recapitulativa cod 390, completata si depusa pentru luna in care s-a emis factura.

Daca mijlocul de transport nu este nou, operatiunea poate fi considerata o livrare intracomunitara de bunuri scutita  numai daca justificati operatiunea prin urmatoarele documente:
 - persoana juridica din Germania are un cod valid de TVA verficabil UE;
-factura completata cu informatiile impuse de art. 155 alin. (19) din Codul fiscal;
 - documentul care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru;
-orice alt document care atesta ca bunurile sunt expediate sau transportate din Romania intr-un stat membru: comanda de cum parare, documentul de asigurare.
Documentul de inmatriculare al autocamionlui livrat intracomunitar in alt stat membru este document justificativ pentru scutirea de TVA, ca document alternativ la lipsa documentului de transport, conform art. 10 alin. (2) din ordin.

Termenul de prezentare al documentelor justificative este de 90 de zile calendaristice de la data la care a intervenit faptul generator, conform art. 1 alin. (4) din OMFP 2222/2006.


Pentru efectuarea operatiunii, societatea Dvs. va trebui sa fie inscrisa in Registrul Operatorilor Intracomunitari.

Operatiunea se va declara in Declaratia 390 – operatiune cu cod L – lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a intervenit livrarea. Societatea va depune decont de TVA tot trimestrial, nu lunar, intrucat efectueaza o livrare intracomunitara si nu efectueaza achizitii intracomunitare de bunuri, caz in care era obligata sa schimbe si perioada fiscala si sa depuna formularul 092 conform art. 156^1 alin. (2) coroborat cu art. 156^1 alin. (6^1) din Codul fiscal.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Coma, consultant fiscal, expert contabil si auditor


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Livrare intracomunitara auto. Care va fi regimul TVA si ce declaratii se depun?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016