Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Livrari intracomunitare. Emitem factura cu sau fara TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Iun. 2010
Tags: factura, emitere factuta, tva

Livrari intracomunitare. Emitem factura cu sau fara TVA? Irina Dumitrescu Intrebare: In anul 2008 o societate inregistrata in scopuri de TVA in Romania, achizitioneaza de la o firma platitoare de TVA ...

Livrari intracomunitare. Emitem factura cu sau fara TVA?
Irina Dumitrescu

Intrebare: In anul 2008 o societate inregistrata in scopuri de TVA in Romania, achizitioneaza de la o firma platitoare de TVA din Germania un autoturism nou, primeste o factura fara TVA si operatiunea este tratata dpdv al TVA ca o achizitie intracomunitara de bunuri pentru care se face taxare inversa.

In anul 2010, autoturismul are 10500 KM, se constata o defectiune si se cade de comun acord cu furnizorul din Germania ca autoturismul sa fie returnat in Germania. Problema este ca noi vrem sa emitem o factura cu TVA (autoturismul fiind considerat second -hand), dar cei din Germania ne returneaza suma, mai putin TVA aferent.

Implicatiile fiscale ale returnarii autoturismului in conditiile enumerate mai sus.
Suntem sau nu obligati sa emitem factura cu TVA?

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Singurul loc unde toate intrebarile isi gasesc raspuns.
Convinge-te CLICK AICI 


Raspuns: Art. 1251 alin. (3) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal prevede urmatoarele:


„Mijloacele de transport noi la care se face referire la art. 126 alin. (3) lit. b) si la art. 143 alin. (2) lit. b) sunt cele prevazute la lit. a) si care indeplinesc conditiile de la lit. b), respectiv:

a) mijloacele de transport reprezinta o nava care depaseste 7,5 m lungime, o aeronava a carei greutate la decolare depaseste 1.550 kg sau un vehicul terestru cu motor a carui capacitate depaseste 48 cm3 sau a carui putere depaseste 7,2 kW, destinate transportului de pasageri sau bunuri, cu exceptia:

1. navelor destinate navigatiei maritime, utilizate pentru transportul international de persoane si/sau de bunuri, pentru pescuit ori alta activitate economica sau pentru salvare ori asistenta pe mare; si
2. aeronavelor utilizate de companiile aeriene care realizeaza in principal transport international de persoane si/sau de bunuri cu plata;

b) conditiile care trebuie indeplinite sunt:
1. in cazul unui vehicul terestru, acesta sa nu fi fost livrat cu mai mult de 6 luni de la data intrarii in functiune sau sa nu fi efectuat deplasari care depasesc 6.000 km;
2. in cazul unei nave, aceasta sa nu fi fost livrata cu mai mult de 3 luni de la data intrarii in functiune sau sa nu fi efectuat deplasari a caror durata totala depaseste 100 de ore;
3. in cazul unei aeronave, aceasta sa nu fi fost livrata cu mai mult de 3 luni de la data intrarii in functiune sau sa nu fi efectuat zboruri a caror durata totala depaseste 40 de ore.”

Asadar, mijlocul de transport livrat catre societatea din Germania nu este considerat mijloc de transport nou.

Potrivit art. 128 alin. (9) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, livrarea intracomunitara reprezinta o livrare de bunuri care sunt expediate sau transportate dintr-un stat membru in alt stat membru de catre furnizor sau de persoana catre care se efectueaza livrarea ori de alta persoana in contul acestora.

Prin urmare, operatiunea pe care ati descris-o reprezinta o livrare intracomunitara din Romania in Germania, efectuata de catre societatea dvs.

Potrivit art. 126 alin. (1) lin legea mentionata, din punct de vedere al TVA sunt operatiuni impozabile in Romania cele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

a) operatiunile care constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuate cu plata;
b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania, in conformitate cu prevederile art. 132 si 133;
c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila actionand ca atare;
d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte dintr-o activitate economica.

Astfel cum este prevazut la art. 132 alin. (1) lit. a) se considera a fi locul livrarii de bunuri locul unde se gasesc bunurile in momentul cand incepe expedierea sau transportul, in cazul bunurilor care sunt expediate sau transportate de furnizor, de cumparator sau de un tert.

Prin urmare, intrucat sunt indeplinite cele 4 conditii prevazute de art. 126 alin. (1), aceasta operatiune este impozabila in Romania fiind aplicabile cotele de taxa prevazute la art. 140 din Codul fiscal, sau, dupa caz, scutirile de taxa prevazute la art. 141, 143, 144, 1441 si 152 din Codul fiscal.

In conformitate cu prevederile art. 143 alin. (2) lit. a) , sunt scutite de taxa livrarile intracomunitare de bunuri catre o persoana care ii comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru, cu exceptia:

1. livrarilor intracomunitare efectuate de o intreprindere mica, altele decat livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi;
2. livrarilor intracomunitare care au fost supuse regimului special pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati, conform prevederilor art. 1522;

Pentru aplicarea acestei scutiri au fost emise Instructiunile de aplicare a scutirii de TVA pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a)-i), art. 143 alin. (2) si art. 1441 din Codul fiscal aprobate prin OMFP 2222/2006, cu modificarile si completarile ulterioare. Potrivit art. 10 alin. (1) al acestor instructiuni, scutirea de taxa pentru livrarile intracomunitare de bunuri prevazute la art. 143 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, se justifica pe baza urmatoarelor documente:

a) factura care trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal si in care sa fie mentionat codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit cumparatorului in alt stat membru;
b) documentul care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru si, dupa caz,
c) orice alte documente, cum ar fi: contractul/comanda de vanzare/cumparare, documentele de asigurare.

Astfel, cum este prevazut la art. 1251 alin. (1) punctul 6 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal in sensul Titlului VI – TVA, bunuri reprezinta bunuri corporale mobile si imobile, prin natura lor sau prin destinatie.

In baza celor prezentate, consideram ca livrarea intracomunitara a autoturismului second-hand va fi scutita de TVA daca se indeplinesc conditiile pentru aplicarea scutirii.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Livrari intracomunitare. Emitem factura cu sau fara TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]