Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Repunere suma TVA. Depunere rectificativa pentru impozitul pe profit aferent bazei pentru TVA-ul repus

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Mai. 2019 Exclusiv
Tags: tva, impozit pe profit, codul fiscal

In studiul de caz propus astazi, specialistul nostru va raspunde intrebarilor formulate in situatia urmatoare: "O societate, platitoare de impozit pe profit si TVA, a fost supusa controlului general astfel: - impozit pe profit: de la 01.01.2010 pana la 31.12.2013; - TVA de la 01.06.2010 pana la 30.06.2014; RIF-ul s-a definitivat in luna aprilie 2015 si au rezultat sume la urmatoarele contributii: TVA, dobanzi si penalitati TVA, impozit pe profit si penalitati de intarziere aferent impozit pe profit.

In proportie de 75 %, din TVA-ul stabilit diferenta s-a datorat lipsei tuturor elementelor pe facturile de la furnizori, conform art 319 al Codului fiscal. Pentru aceste facturi nu s-a acordat dreptul de deducere si s-a calculat impozit pe profit la baza de calcul a TVA. Aceste facturi au fost corectate conform art 159 al Codului Fiscal cu data la care s-au intocmit documentele ulterior dupa primirea RIF-ului.

Societatea a depus contestatie in termenul legal si, din diverse motive si proceduri, solutionarea litigiului se prelungeste nejustificat de mult. In luna aprilie 2019 se intentioneaza repunerea TVA-ului provenit de la facturile corectate conform art 159 din CF.
 
Intrebari:
 
1. Se poate depune si rectificativa pentru impozitul pe profit aferent bazei pentru TVA-ul repus?
 
2. Repunerea sumelor la TVA, poate fi considerata o recunoastere a diferentelor in instanta?
 
Raspunsul specialistului

In conformitate cu Codul de procedura fiscala, declaratia de impunere poate fi corectata de catre contribuabil, pe perioada termenului de prescriptie a dreptului de a stabili creante fiscale, adica in termenul de 5 ani, indiferent de perioada la care se refera, prin depunerea unei declaratii rectificative.

Totusi, declaratia de impunere nu poate fi depusa si nu poate fi corectata dupa anularea rezervei verificarii ulterioare, cu exceptia urmatoarelor situatii:
- cand corectia se datoreaza indeplinirii sau neindeplinirii unei conditii prevazute de lege care impune corectarea bazei de impozitare si/sau a creantei fiscale aferente;
- in momentul in care prin hotarari judecatoresti definitive s-au stabilit in sarcina platitorului obligatii de plata reprezentand venituri sau diferente de venituri catre beneficiarii acestora care genereaza obligatii fiscale aferente unor perioade pentru care s-a anulat rezerva verificarii ulterioare.

Pe de alta parte, cuantumul creantelor fiscale se stabileste sub rezerva verificarii ulterioare, cu exceptia cazului in care stabilirea a avut loc ca urmare a unei inspectii fiscale.
In continuare, rezerva verificarii ulterioare se anuleaza numai la implinirea termenului de prescriptie a dreptului de a stabili creante fiscale sau ca urmare a inspectiei fiscale.

In situatia in care contribuabilul corecteaza declaratiile de impunere in conditiile de mai sus, se redeschide rezerva verificarii ulterioare astfel:
• pentru elementele bazei de impozitare ce fac obiectul corectiei, in cazul in care rezerva verificarii ulterioare s-a anulat ca urmare a inspectiei fiscale ori a verificarii situatiei fiscale personale;
• pentru toate elementele bazei de impozitare, in cazul in care rezerva verificarii ulterioare s-a anulat ca urmare a implinirii termenului de prescriptie a dreptului de a stabili obligatii fiscale.
 
In consecinta, societatea poate depune declaratia rectificativa pentru impozitul pe profit, considerand ca se afla in interiorul termenului de prescriptie de 5 ani calculat de la finalizarea inspectiei fiscale, dar depunerea declaratiei se va efectua sub conditia redeschiderii rezervei verificarii ulterioare, pe baza constatarilor organului fiscal competent.

Referitor la corectarea facturilor, Codul fiscal precizeaza faptul ca persoanele impozabile care au fost supuse unui control fiscal in urma caruia au fost constatate si stabilite erori in ceea ce priveste stabilirea corecta a taxei colectate, fiind obligate la plata acestor sume in baza actului administrativ emis de autoritatea fiscala competenta, pot emite facturi de corectie catre beneficiari. Mai mult, organele de inspectie fiscala vor permite deducerea TVA in cazul in care documentele controlate aferente achizitiilor nu contin toate informatiile obligatorii sau/si acestea sunt incorecte, daca pe perioada desfasurarii inspectiei fiscale la beneficiar documentele respective vor fi corectate de furnizor/prestator. Furnizorul/Prestatorul are dreptul sa aplice prevederile din Codul fiscal pentru a corecta anumite informatii din factura care sunt obligatorii, care au fost omise sau inscrise eronat, dar care nu sunt de natura sa modifice baza de impozitare si/sau taxa aferenta operatiunilor ori nu modifica regimul fiscal al operatiunii facturate initial, chiar daca a fost supus unei inspectii fiscale.
 
Totodata, furnizorii/prestatorii care emit facturi de corectie dupa inspectia fiscala, inscriu aceste facturi in jurnalul pentru vanzari intr-o rubrica separata, iar acestea se preiau de asemenea intr-o rubrica separata din decontul de taxa, fara a avea obligatia sa colecteze TVA inscrisa in respectivele facturi. Pentru a evita situatiile de abuz si pentru a permite identificarea situatiilor in care se emit facturi dupa inspectia fiscala, in cuprinsul acestor facturi furnizorii/prestatorii trebuie sa mentioneze ca sunt emise dupa inspectia fiscala. Beneficiarii au dreptul de deducere a TVA inscrise in aceste facturi in limitele si in conditiile stabilite in Codul fiscal, taxa fiind inscrisa in rubricile din decontul de taxa aferente achizitiilor de bunuri si servicii. Emiterea facturilor de corectie nu poate depasi perioada de prescriptie de 5 ani.

In concluzie, repunerea TVA-ului in interiorul termenului de prescriptie si in conditiile in care litigiul respectiv nu este finalizat, nu poate fi considerat ca o recunoastere a acceptarii diferentelor respective, cu atat mai mult cu cat din situatia prezentata se intentioneaza tocmai revenirea la situatia initiala. Riscul in cazul de fata ramane pe de o parte termenul de prescriptie si lipsa unei hotarari judecatoresti, iar pe de alta parte, redeschiderea rezervei verificarii ulterioare.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Repunere suma TVA. Depunere rectificativa pentru impozitul pe profit aferent bazei pentru TVA-ul repus":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016