keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Impozitarea veniturilor din conventii civile. Care sunt impozitele calculate pentru mai multe situatii?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Nov. 2016 Exclusiv
Tags: impozitare venituri, conventii civile, impozit pe venit, formular 200, contributii sociale

In cele de mai jos, vom vedea care sunt impozitele calculate pentru conventii civile in urmatoarele situatii: 1. prestatorul este persoana fizica care nu realizeaza niciun fel de venit. 2. prestatorul este persoana fizica care inregistreaza venituri din pensii. 3. prestatorul este persoana fizica care are si calitatea de salariat la alta unitate.

De asemenea, vom vedea daca fondul de sanatate 5.5% se calculeaza si persoanelor care inregistreaza venituri din pensii si daca, in situatia in care persoana fizica nu inregistreaza niciun fel de venit, se calculeaza pe langa fondul de sanatate 5.5% si contributii de asigurari sociale de 10.5%.

Veniturile din conventiile civile se impoziteaza potrivit prevederilor art. 114 din Codul Fiscal. In aceasta categorie se includ veniturile din activitati, altele decat cele de productie, comert, prestari de servicii, profesii liberale si din drepturi de proprietate intelectuala, precum si activitati agricole, silvicultura si piscicultura, pentru care sunt aplicabile prevederile cap. II - Venituri din activitati independente si cap. VII - Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura.
 
In veniturile din activitatile prevazute la art. 114 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal
sunt cuprinse veniturile realizate de contribuabilii care nu sunt inregistrati fiscal potrivit legislatiei in materie si care desfasoara activitati de productie, comert, prestari de servicii, profesii liberale, din drepturi de proprietate intelectuala, precum si venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, fara a avea caracter de continuitate si pentru care nu sunt aplicabile prevederile cap. II Venituri din activitati independente si cap. VII Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura din titlul IV al Codului fiscal.
 
Impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul acordarii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut. Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final.

Impozitul astfel retinut se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
 
Contributiile de asigurari sociale

Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din alte surse, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate reprezinta totalul veniturilor brute realizate in cursul anului fiscal precedent, raportat la cele 12 luni ale anului.

In anul 2016, persoanele care realizeaza venituri din alte surse nu datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri, daca realizeaza si alte venituri pentru care se retine aceasta contributie. Suma contributiei se stabileste de organul fiscal pe baza declaratiei depuse (formularul 200)


 
Prin urmare, daca persoana respectiva realizeaza venituri de natura salariala, pensii, de la un alt angajator, nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate. Se retine impozitul pe venituri in cota de 16%.
         
1. O persoana care nu realizeaza alt venit
- Se retine la sursa impozit in cota de 16%
- Depune declaratia 200 privind veniturile realizate, pe baza careia organul fiscal va calcula CASS si va emite o decizie pentru stabilirea acestei contributii.
 
2 si 3  daca persoana fizica realizeaza venituri din pensii sau salarii se retine la sursa impozit in cota de 16%. Pentru anul 2016 aceste persoane nu datoreaza CASS. Pentru veniturile din alte surse nu se datoreaza CAS.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu  - Auditor financiar

 

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016